Bio je posljednji dan oktobra 2017. godine i N1 televizija je u sarajevskoj Pivari obilježavala treću godišnjicu postojanja. Sadik Ahmetović je, uz prigodnu fotografiju na Avazu, već bio “pokupio stvari” i napustio SDA. Znam da sam te večeri u Pivari, s njim i još nekim kolegama, razgovarao o tome ko će biti novi kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH. Znali smo da Bakir Izetbegović nema pravo na kandidaturu, ali njegova podrška i njegov izbor bit će presudni za budućeg kandidata. Negdje na pola razgovora prišao nam je Denis Zvizdić kojeg su mnogi već tada vidjeli kao budućeg SDA-ovog kandidata.

“Nećeš biti kandidat. Bit će neko ko više sluša”, reći će mu Sadik Ahmetović u prisustvu više svjedoka.

Pet-šest metara dalje od nas stajao je Šefik Džaferović. Prišao sam mu i zamolio ga, poprilično ironično, vođen Ahmetovićevim riječima, za zajedničku fotografiju. Jer Šefik Džaferović je, nekako, bio jedini logičan Izetbegovićev izbor za SDA-ovog “Medvjedeva” koji će pričuvati stolicu tokom malog odmora Bakira Izetbegovića. Mislim da je pored bio Safet Softić koji je prasnuo u smijeh kada sam kazao da “želim fotografiju sa budućim članom Predsjedništva”. I zvučalo je to pomalo nevjerovatno, jer je Bakir Izetbegović, obično u pratnji Asima Sarajlića i Aljoše Čampare, davao naznake da će “gospodin Zvizdić biti kandidat”. Uljuljkan čvrstim obećanjima da će dobiti kandidaturu, Denis Zvizdić je tih mjeseci slijepo slušao Bakira Izetbegovića. Stranku su već bili napustili Sadik Ahmetović, Senad Šepić i Salko Sokolović. Na redu je bio Mirsad Kukić, banovićki vladar kojem su godinama na noge dolazili Denis Zvizdić i Bakir Izetbegović. No, kada je Mirsad Kukić samoinicijativno počeo posjećivati Radončićev toranj, postao je teret i Izetbegović se odlučio za rez.

Izetbegovići i Zvizdić u Banovićima prije “stranačke hidžame”

“SDA je napravila svoju hidžamu ili pročišćavanje”, likovat će Denis Zvizdić u proljeće 2018. godine nakon što je Mirsad Kukić isključen iz Stranke.

Lokalni odbori SDA tih su dana već počeli razmatrati opcije za kandidata za člana Predsjedništva BiH.

“SDA je zaista oštećena činjenicom da zbog ustavne odredbe predsjednik Bakir Izetbegović ne može ponovo biti kandidat, jer da može već danas bi mogli proglasiti ko će biti bošnjački član Predsjedništva. Imajući u vidu posljednji skup SDA sasvim sam siguran da bi bilo ovako kako sam kazao”, kazao je Zvizdić u intervjuu za vijesti.ba.

Naslov tog teksta bio je posebno indikativan i glasio je: “Zašto i Sebija Izetbegović ne bi bila kandidat”.

Bilo je to, dakle, proljeće 2018. godine, a Aljoša Čampara i Asim Sarajlić još su bili u idiličnom političkom braku i porodično su otputovali u Italiju ubijeđeni u dvije stvari – da će Denis Zvizdić biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, i da će Asim Sarajlić biti nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštinu BiH iz sarajevske izborne jedinice. Halid Genjac je već bio naslijedio Amira Zukića na poziciji generalnog sekretara SDA i pokušavao sam od njega saznati koga to općinski odbori predlažu za kandidate. Nepovjerljivi Genjac nije baš bio od koristi za moje priče pa sam se okrenuo alternativnim izvorima u SDA. Rekli su mi da već postoje odbori koji žele kandidirati Sebiju Izetbegović.

“Ona je samo strašilo za Zvizdića”, procijenit će jedan moj prijatelj zaposlen u ambasadi evropske države.

I grudva je krenula. Jedan SDA-ov aktivista će mi se tih dana požaliti da ga je iz Italije zvao Aljoša Čampara i upitao zašto je njegov odbor kandidovao Sebiju Izetbegović. Provjerio sam još na nekoliko adresa i saznao sam da je Čampara zvao skoro sve lokalne organizacije tražeći od njih da ne kandiduju Sebiju Izetbegović već samo Denisa Zvizdića.

Bio je 2. maj 2018. godine i kolegica Emela Burdžović me pozvala na N1.

“Avdo Avdić, novinar portala “Žurnal” smatra da je u budućnosti moguć sukob na relaciji dvije porodice koje, kako kaže, upravljaju SDA. Za Avdića su to porodice Izetbegović i Zvizdić odnosno Čampara. SDA je na raskrsnici-da li će krenuti putem dinastije tj. Izetbegovića ili putem diktature tj. Zvizdića”, objavio je N1 sažetak mog gostovanja.

Kako su kandidature pristizale, tako je i Zvizdić postajao sve izvjesniji kandidat. No, moji izvori iz te stranke su me uvjeravali da on sigurno neće ići na glasanje pred stranačke organe ukoliko Sebija Izetbegović bude među kandidatima. Ukratko, Zvizdić se bojao suočavanja sa Sebijom Izetbegović. Uzalud je Bakir Izetbegović uvjeravao javnost da njegova supruga neće biti kandidat. Denis Zvizdić je odustao. Ubrzo je odustala i Sebija Izetbegović. Onda se na klixu, posredstvom Aljoše Čampare, pojavila vijest da bi se Zvizdić mogao vratiti u igru. Izetbegovićev generalni sekretar Halid Genjac će, potom, saopćiti da se svi mogu vratiti u igru. Bio je to jasan znak Zvizdiću – bude li išao do kraja, ići će i Sebija Izetbegović.

Zvizdić I Čampara u stanu Asima Sarajlića

Aljoša i Asim su se već bili vratili iz Italije i obično su se “prvi do Bakira” okupljali u Sarajlićevom stanu u Vogošći. Bilo je izvjesno da Zvizdić neće ići u kandidaturu za člana Predsjedništva BiH. Sada je u igri bila poizija broj 1 na listi za državni Parlament. Noć-dvije uoči zaključivanja listi za izbore 2018. godine, Sarajlićevom stanu stanu sjedili su Aljoša Čampara i Denis Zvizdić. Kantonalni odbor SDA Sarajevo tada je već bio zvanično donio odluku da Asim Sarajlić bude nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. To je, zapravo, bio prst u oko ambicijama porodice Čampara i Zvizdić. Nakon večeri kod Sarajlića, Zvizdić je otišao na razgovor sa Bakirom Izetbegovićem. Tražio je od “vlasnika stranke”, kako su ga već tada počeli zvati, da Sarajlića ukloni sa broja 1.  Predsjednik SDA je to i učinio. Denis Zvizdić je postao nosilac liste za državni Parlament.

“Od danas više nismo prijatelji”, reći će u telefonskom razgovoru Aljoši Čampari uvrijeđeni Sarajlić.

Ne shvatajući “Asimovu ozbiljnost”, ministar Čampara i njegov tečić Denis Zvizdić ponovo su otišli u Vogošću. No, u stanu Asima Sarajlića za njih više nije bilo mjesta. I rat je počeo.

Asim Sarajlić će na izborima biti nosilac liste za Parlament Federacije. Izetbegović će ga kasnije nagraditi funkcijom delegata u Domu naroda BiH. Zvizdić će ući u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i postati predsjedavajući. Šefik Džaferović postao je član Predsjedništva, odnosno čuvar državne stolice. Prividna idila na relaciji Izetbegović – Zvizdić trajala je još godinu.

“Izetbegović i Zvizdić u ihramima, sa suprugama obavljaju umru u Mekki”, glasio je naslov objavljen na portalu radiosarajevo.ba u novembru 2019. godine.

Kako bi pojačao rođačku stranu, s kojim danom zakašnjenja na umru je, u pratnji policajca Adisa Drnde, otputovao i Aljoša Čampara. Jer uskoro su slijedili unutastranački izbori u lokalnim organizacijama i Zvizdićeva grupacija namjeravala je preuzeti Kantonalni odbor u Sarajevu kojim je rukovodio Asim Sarajlić. Znajući da je samo pitanje dana kada će krenuti na njih, Bakir i Sebija Izetbegović su odlučili u te strukture instalirati svoje ljude. Čampara i Zvizdić su za saveznike uzeli Husu Ćesira i i Semira Efendića iz novogradske SDA.  Efendić je, potom, “podmetnuo” delegata koji se sastao sa Asimom Sarajlićem koji je od Izetbegovića dobio zadatak da za predsjednika KO SDA Sarajevo postavi Fikreta Prevljaka. Uslijedila je “afera Asim”.

Istog dana kada je Asim Sarajlić podnosio ostavku na stranačkom Predsjedništvu, Aljoša Čampara je u Skupštini odlučivao o tome hoće li biti izabrana Vlada Kantona Sarajevo sa Mariom Nenadićem na čelu. Stalnim pauzama Čampara je odugovlačio imenovanje Vlade. I tek kada je Sarajlić medijima saopćio da se povlači, Čampara je odlučio glasati za novu Vladu. No, Izetbegović nije tek tako želio prepustiti KO SDA Zvizdiću i drugima. Fikret Prevljak je postavljen nakon čega je formirano “mirovno vijeće” koje je trebalo smiriti strasti. Bezuspješno.

Istovremeno, Aljoša Čampara i Denis Zvizdić započeli su rušilački pohod u SDA i aktivno su sudjelovali u “aferi respiratori” čiji je krajnji cilj bila – Sebija Izetbegović. Dvor je odgovorio tako što je Sedin Kahriman, blizak prijatelj Asima Sarajlića, postavljen za predsjednika Kantonalnog odbora SDA. Čampara je već bio izgubio strpljenje i u oktobru je napustio SDA. Čekao se potez Denisa Zvizdića koji je, po običaju, bio neodlučan. Na kraju je SDA napustio i Denis Zvizdić. Dinastija Izetbegovića pobijedila je diktaturu Zvizdić-Čampara.

Gdje će sada Denis Zvizdić? Uđe li u Narod i pravdu, Elmedina Konakovića uskoro bi mogla zadesiti ista sudbina kao i Izetbegoviće. Jer Zvizdić je iz SDA izašao zbog toga što nije želio biti drugi. Baš iz istog razloga iz kojeg je izašao Elmedin Konaković. Bude li Denis Zvizdić NiP-ov kandidat za člana Predsjedništva, i bude li jedini kandidat opozicijskih stranaka, Izetbegović neće imati nikakve šanse u utrci za Predsjedništvo. Ali u tom će slučaju sve druge stranke postati taoci dvojca Zvizdić-Čampara. Ukoliko, pak, više stranaka bude imalo svoje kandidate za člana Predsjedništva, Denis Zvizdić vjerovatno neće ići u tu utrku.

A gdje će Bakir Izetbegović? Simbolično gledajući, ostao je bez dvojice najbitnijih ljudi. Prvi je Denis Zvizdić koji će sada biti na kontra strani, a drugi je Asim Sarajlić koji je još s njim, ali njegova politička karijera nema nikakve izglede na izborima 2022. godine. Osim toga, Izetbegović na plećima nosi teret supruge Sebije Izetbegović i brojnih nesuvislih izjava Fadila Novalića. Ali i kada je najlošija, SDA uvijek osvoji oko 220 hiljada glasova. Što bi, bude li više kandidata za člana Predsjedništva, moglo donijeti Bakiru Izetbegoviću novi mandat u Predsjedništvu BiH. Ako, pak, bude poražen u utrci za člana Predsjedništva, Izetbegović će zadržati SDA. Jer ne postoji više niko, osim usamljenog Šemsudina Mehmedovića, ko bi se usudio započeti unutarstranačku pobunu. Dakle, svojim napuštanjem SDA Denis Zvizdić je ojačao Bakira Izetbegovića unutar Stranke. Ali napuštanjem SDA Denis Zvizdić je sebe doveo u neizvjesnost. Jer njegova dalja politička karijera je u rukama – Semira Efendića, Elmedina Konakovića, Fahrudina Radončića i Mirsada Kukića i drugih koji su preživjeli Zvizdićevu “hidžamu”.