Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zatražio je od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS, iako on nije ni stupio na snagu.To je, ukratko, suprotno Pravilima Ustavnog suda BiH, zbog čega je Bećirovićev zahtjev osuđen na propast.

Zahtjev nije dopustiv ako postoji neki od sljedećih slučajeva: … g) osporeni akt nije na snazi”, piše u članu 19 Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja su dostupna na ovom linku.

Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Ne vodeći računa o ovim odredbama, “ekspertni pravni tim” Denisa Bećirovića je u utorak obavijestio javnost su zatražili ocjenu ustavnosti Zakona o nepokrenoj imovini Republike Srpske.

“Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Bećirović podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u entitetu Republika Srpska (RS) u skladu sa Ustavom BiH i nizom konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH koje ovaj entitet nije izvršio. Osporavajući ustavnost ovog zakona, Bećirović je zatražio od Ustavnog suda da donese Odluku o privremenoj mjeri kojom se stavlja van pravne snage ovaj zakon do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o podnesenom zahtjevu”, navedeno je u saopćenju za javnost Bećirovićevog kabineta dostavljenog medijima u utorak, 21. februara 2023. godine.

No, ovdje postoji jedan problem. Denis Bećirović je 21. februara  zatražio ocjenu ustavnosti zakona koji na snagu stupa tek 28. februara. Dakle, Bećirović je zatražio ocjenu ustavnosti Zakona koji nije na snazi.

Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske objavljen je u Službenom glasniku RS, broj 16/23, od 20.2. 2021. godine.

Službeni glasnik RS

Međutim, Denis Bećirović i njegov ekspertni tim predvođen Nedimom Ademovićem nisu do kraja pročitali objavljeni Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

“Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske”, piše u članu 7 Zakona o o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti koji je u ponedjeljak, 20. februara objavljen u Službenom glasniku.

Dakle, Zakon o nepokretnoj imovini RS još uvijek nije na snazi. Ali član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je sa svojim ekspertnim timom odlučio da se obrati Ustavnom sudu BiH i zatraži ocjenu ustavnosti. Stoga jš jednom ponavljamo ključne činjenice.

-Prema Pravilima Ustavnog suda BiH ne može se osporavati akt koji nije na snazi

-Zakon o nepokretnoj imovini stupa na snagu 28. februara 2023. godine

-Denis Bećirović je ocjenu ustavnosti ovog Zakona zatražio 21. februara, ili sedam dana prije nego što će Zakon stupiti na snagu.

Ove činjenice bit će ključne prilikom odlučivanja Ustavnog suda BiH, zbog čega bi Bećirovićev zahtjev mogao biti odbačen kao – nedopušten.

Prethodni članakElmedin Dino K(r)onaković: Ministar prehrabar u izdaji
Naredni članakŽeljka Cvijanović povukla materijale: Upitno održavanje vojne vježbe IMMEDIATE RESPONSE koju su Oružane snage BiH trebale realizirati sa američkim i njemačkim vojnicima