Općinski sud u Sarajevu presudio je da sarajevski biznismen Gordan Memija nije oklevetan u tekstovima o kartelu “Tito i Dino” koje je na online magazinu Žurnal.info objavio urednik Istrage Avdo Avdić.

“Odbija se tužbeni zahtjev da Sud obaveže tužene da solidarno nadoknade prvotužitelju materijalnu štetu zbog klevete učinjene u tekstu od 17. 9. 2019. godine, objavljen pod naslovom -Dokumentovan organizovani kriminal: SIPA prijavila Hodovića i Memiju zbog pranja novca-“, piše u izreci presude Općinskod suda u Sarajevu donesene 20. maja ove godine.

U obrazloženju presude navedeno je da je i sam Gordan Memija priznao da je bio domaćin Edinu Gačaninu zvanom Tito, vođi moćnog narko kartela “Tito i Dino”. Sud dalje navodi da je Memija priznao da je poslovao sa firmama koje su bile povezane sa članovima kartela.

Federalna uprava policije, podsjećamo, sačinila je izvještaj u kojem je navedeno da je Memija bio domaćin Gačaninu i da mu je rezervisao hotelske sobe u Hotelu Bristol i automobile u ASA Rentu.

Nekoliko puta smo objavljivali da je SIPA u aprilu 2016. godine podnijela i Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Gordana Memije, Alema Hodovića i jos desetak sarajevskih biznismena zbog sumnje da su počinili krivično djelo pranje novca. Predmet je, prvobitno, bio u Tužilaštvu Kantona Sarajevo nakon čega je proslijeđen Tužilaštvu BiH. Postupajući državni tužilac Oleg Čavka ovaj predmet nikada nije završio.

Inače, Edin Gačanin Tito vođa je jednog od najmoćnijih narko kartela koji krijumčari kokain iz Južne Amerike u Evropu. Tito živi u Dubaiju gdje ga čuvaju bivši pripadnici Specijalne jedinice Federalne uprave policije iz Sarajeva Dženis Kadrić i Ibrahim Miladin. Miladin je, inače, blizak prijatelj i sparing partner Gordana Memije.

Gordan Memija i Ibrahim Miladin

Osim specijalaca, u Dubaiju je odnedavno i Haun Sadiković, džudista iz Bihaća koji se u tom gradu druži sa Miladinom i Kadrićem.

Edin Gačanin Tito dovodi se u vezu sa najmanje 15 tona kokaina koje su zaplijenile policijske agencije širom svijeta. Slovi za jednog od najmoćnijih narko bossova na svijetu. većinu kokaina naručuje u peruanskom gradu Trujilo. Tamo su uhapšeni i bh. državljani Smail Šikalo i David Cufaj koji su krijumčarili preko dvije tona kokaina. Šikalo i Cufaj su komšije Edina Gačanina, koji je porijeklom iz Sarajeva, ali je veći dio života proveo u Nizozemskoj gdje je započeo narko biznis.

 

Prethodni članak“Najsretniji dan u životu”: Bivši direktor UIO Kemal Čaušević osuđen na devet godina zatvora
Naredni članakSve je isto samo nema Milana: VSTV spašava Gordanu Tadić, Admir Suljagić na spisku svjedoka glavne državne tužiteljice