Sud BiH odredio je pritvor Alisi Ramić ranije Mutap i Muameru Ožegoviću, recepcionaru iz ilidžanskog hotela Crystal, osumjičenima da su prikrivali dokaze “o načinu smrti Dženana Memića”, saznaje Istraga.ba.

Alisa Ramić Mutap bit će prebačena u KPZ Tuzla gdje bi, prema rješešnju Suda BiH, trebala provesti 30 dana pritvora.

Nebojši Veljoviću i Nedžadu Hrvatu, službenicima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, pritvor nije određen jer je Sud utvrdio da ne postoji ni osnovana sumnja da su njih dvojica počinili krivično djelo za koje ih sumnjiči Tužilaštvo BiH. A upravo je postojanje osnovane sumnje preduslov za razmatranje razloga za određivanje pritvora. Veljoviću i Hrvatu nisu određene ni mjere zabrane.

Ovo je prvi put da je Sud BiH dijelom odbio prijedloge postupajućeg tužioca Ćazima Hasanspahića kojem se u istrazi o načinu smrti Dženana Memića priključio i državni tužilac Dubravko Čampara. Međutim, o razlozima Čamparinog naprasnog uključivanja u ovaj predmet ćemo drugom prilikom, kada se budemo bavili nezakonitim državljanstvima koje je dodjeljivao njegov brat Aljoša Čampara. Sada se vratimo na sam slučaj “Memić” i dokumentima Tužilaštva BiH.

Alisa Ramić, ranije Mutap, inače bivša djevojka Dženana Memića, ostaje u pritvoru. Ona je osumnjičena, sada citiramo dokument Tužilaštva BiH, da je svojom amnezijom, izazvanom povredom glave, pomogla učiniocu nakon izvršenja krivičnoj djela. Izvršilac je, opet citiramo dokument Tužilaštva BiH, “NN osoba”. A i krivično djelo je nepoznato, jer Tužilaštvo BiH u svom prijedlogu za određivanje pritvora piše da je nepoznat  “način smrti Dženana Memića”. Državni tužioci dalje navode da su sve do sada uhapšene osobe, zapravo, članovi organizovane kriminalne grupe kojom je rukovodila “NN osoba”. Ta “NN osoba” je uspjela “organizovati” najmanje 45 drugih osoba, međusobno nepovezanih.

Kada su u februaru 2016. godine dvojica službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat, krenuli na smjenu ispred Kuvajtske rezidencije, oni su, po logici Tužilaštva BiH, već znali da će se u Velikoj aleji desiti tragični događaj koji je rezulturao smrću Dženana Memića. Veljović i Hrvat su, smatra Tužilaštvo BiH, pozivanjem Hitne pomoći namjeravali prikriti “NN izvršioce” “nepoznatog krivičnog djela” jer su prvo javili da je povrijeđena samo jedna osoba (Alisa Mutap), a tek nekoliko minuta kasnije i druga osoba (Dženan Memić).

Sud BiH nije prihvatio ovo nesuvislo tumačenje Tužilaštva BiH kada su u pitanju službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Istraga.ba je, podsjećamo, na dan njihovog hapšenja detaljno objasnila da postoje brojne nelogičosti u ovom predmetu, naročito kada su u pitanju Hrvat i Veljović. Prva od njih je da i samo Tužilaštvo BiH ovaj slučaj nije okarakterisalo kao ubistvo, a druga da organizovanim kriminalnom grupom koja ima 45 međusobno nepovezanih članova, prema aktima Tužilaštva BiH, upravlja “NN osoba” koja je izvršila “nepoznato krivično djelo”.

Zbog ovog su slučaja prvo uhapšeni Zijad Mutap, otac Alise Mutap, i prtipadnik MUP-a Kantona Sarajevo Hasan Dupovac. Kada im je trebalo produžiti pritvor, Tužilaštvo BiH je “proširilo istragu” na policajca Josipa Barića. Nekoliko dana prije isticanja pritvora Mutapu, Dupovcu i Bariću, Tužilaštvo BiH je uhapsilo Alisu Ramić rođenu Mutap te recepcionara Muamera Ožegovića i službenike Direkcije za koordinaciju policijskih tijela – Nedžada Hrvata i Nebojšu Veljovića.

Prethodni članakČavara prihvatio poziv Republike Srpske na razgovor o budućnosti BiH: To je dobra namjera, imamo veliku potrebu
Naredni članakAnaliza Slobodana Vaskovića : Osam mjeseci katastrofe Draška Stanivukovića