Svih pet optuženih u predmetu “Zijad Mutap i drugi” pušteno je na slobodu, potvrđeno je za Istraga.ba. Ranije smo objavili sa je Alisa Ramić, rođena Mutap, puštena je na slobodu. U narednih nekoliko minuta na slobodu će biti pušteni olicajci Josip Barić i Hasan Dupovac, zatim Zijad Mutap te recepcionar iz hotela Ilidža Muamer Ožegović. Svi oni su bili uhaopšeni i pritvoreni zbog slučaja smrti Dženana Memića iz februara 2016. godine.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv njih zbog organiziranog kriminala iz člana 342. stavovi 1 i 2 u vezi sa prižanjem pomoći počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela, protuzakonito posredovanje, davanje lažnog iskaza i sprečavanje dokazivanja.  Sud BiH do danas nije potvrdio tu optužnicu o kojoj je Istraga.ba detaljno pisala. Naime, u optužnici nije navedeno ko je počinilac krivičnog djela, tako da se ne zna kome su optuženi pomogli. Drugo, tužilac Hasanspahić navodi da nije poznat način smrti Dženana Memića, odnosno da se ne zna da li je u pitanju saobraćajna nesreća ili ubistvo. Ne zna se, dakle, o kojem se krivičnom djelu radi pa se tako ne zna ni koja je zaprijećena kazna. A upravo od te kazne ovisi da li se krivično djelo pomoć učiniocu nakon učinjenog krivičnog djela može biti kvalifikovano kao krivično djelo organizovanog kriminala, jer član 2 stav 21 predviđa da je “grupa za organizirani kriminal organizirana grupa od najmanje troje ljudi, koja postoji neko vrijeme, a koja djeluje u cilju učinjenja jednog ili više krivičnih djela za koje se po zakonu može izreći kazna od tri godine ili teža kazna”.

Kako se može vidjeti, jedno od krivičnih djela koja se stavljaju na teret optuženima je i “Protuzakonito posredovanje” iz člana 382 stav 2 KZ FBiH. Problem, međutim, prodstavlja činjenica da krivično djelo “Protuzakonito posredovanje” uopće ne postoji u Krivičnom zakonu FBiH. To djelo je izbrisano, odnosno dekriminalizirano 2016. godine, nekoliko mjeseci nakon događaja koji je uzrokovao smrt Dženana Memića.

Dakle, Tužilaštvo BiH je optužilo ljude da su počinili krivično djelo koje ne postoji, odnosno koje je dekriminalizirano. Osim toga, ne zna se ni ko je počinio krivično djelo u Aleji, a nije poznato ni koje je djelo izvršeno. Jedino što se zna da su optuženi pomagali nepoznatom izvršiocu nakon izvršena nepoznatog krivičnog djelo.

Prethodni članakUdar na još jednu instituciju BiH: Po prijavi SNSD-a, Tužilaštvo BiH istražuje članove CIK-a i sudije Suda BiH zbog poništavanja izbora u Srebrenici i Doboju
Naredni članakOdbijen prijedog tužioca Olega Čavke: Direktor OSA-e Osman Mehmedagić na slobodi