Sud Bosne i Hercegovine odbio je “zajednički” prijedlog advokata Mirsada Crnovršanina i tužioca Tužilaštva BiH Džermina Pašića kojim je traženo da se predmet protiv Elmedina Karišika “oduzme” od Tužilaštva Kantona Sarajevo da se prebaci na državni nivo, saznaje Istraga.ba.

Time je propao plan dvojice državnih tužilaca – Džermina Pašića i Dubravka Čampare koji su na sve načine pokušali “vratiti” u svoju nadležnost predmet protiv Elmedina Karišika, biznismena iz Sarajeva koji je blisko sarađivao sa Sanijem El Murdom, odbjeglim članom narko kartela Tito i Dino koji u Istanbulu posjeduje stanove u zgradu u kojoj je nedavno stan kupila i Maida Čampara, supruga državnog tužioca Dubravka Čampare.

Sani Al Murda

Podsjećamo, Elmedina Karišika je prvo u maju prošle godine uhapsilo Tužilaštvo BiH, odnosno državni tužilac Džermin Pašić. Karišik je tada uhapšen u okviru akcije koju su “zajednički” proveli Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Tužilaštva BiH. U okviru iste akcije su uhapšeni bivši načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, njegova saradnica Alma Destanović i Seid Hadžibajrić. Ibrahim Hadžibajrić i Alma Destanović su ostali u nadležnosti Tužilaštva KS, dok su Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik bili obuhvaćeni istragom Tužilaštva BiH. U okviru iste akcije bilo je planirano hapšenje Sanija Al Murde i njegove (polu)sestre Barbare Pekić. No, ovo dvoje saradnika narko bossa Edina Gačanina Tita “misteriozno” je pobjeglo iz BiH. Oboje su bili pod istragom tužioca Džermina Pašića.

tužilac Džermin Pašić

Dok je Tužilaštvo KS sve vrijeme u pritvoru držalo Ibrahima Hadžibajrića, državni tužilac Pašić je odlučio da se ne protivi puštanju Elmedina Karišika i Hadžibajrića mlađeg. Naime, poduzetnik Karišik pušten je iz pritvora nakon što je Sud BiH prihvatio prijedlog njegove odbrane da položi kauciju u iznosu od 346.000 KM. Karišikov branilacu tom predmetu bio je Mirsad Crnovršanin, bivši saradnik državnog tužioca Dubravka Čampare koji je u međuvremenu otvorio advokatsku kancelariju sa Čamparinom suprugom Maidom.

Nakon što ih je Pašić pustio iz pritvora, Karišik i Hadžibajrić su nastavili s nezakonitim poslovima. Stoga je Tužilaštvo KS proširilo istragu protiv Ibrahima Hadžibajrića na Karišika i Hadžibajrića mlađeg. Od tog trenutka državni tužilac Džermin Pašić pokušava predmet vratiti u nadležnost državnog pravosuđa, iako je Tužilaštvo KS podiglo, a Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv Karišika i drugih.

U međuvremenu, Elmedin Karišik je otkazao punomoć Mirsadu Crnovršaninu u dijelu predmeta koji se vodi na nivou Kantona. Novi branilac postao je advokat Senad Kreho koji je već počeo pregovore sa sa Tužilaštvom KS o priznanju krivice. Upravo je objava ove informacije izazvala dodatnu paniku u Tužilaštvu BiH, pa je tužilac Pašić preko Mirsada Crnovršanina zatražio od Suda BiH donošenje odluke kojom bi predmet bio prebačen na državni nivo. Pašić je kako saznajemo, vršio pritisak i na nekoliko sudija Suda BiH, tražeći od njih da oduzmu predmet Kantonu.

Prema informacijama Istrage, advokat Mirsad Crnovršanin se protekle sedmice, na savjetovanju u Neumu, pohvalio kolegama advokatima kako će predmet Karišik biti vraćen na državni nivo. Međutim, Sud BiH je, ipak, odbio njegov zahtjev što je izazvalo gnjev dvojice tužilaca – Džermina Pašića i Dubravka Čampare.

Osim što pokušava “kontrolisati” predmet protiv Karišika, tužilac Pašić je nedavno zatražio od Suda BiH da njegovom kolegi, državnom tužiocu Sanjinu Kulenoviću, zabrani da ispita Almira Serdarevića, člana narko kartela Tito i Dino koji se nalazi u pritvoru. Pašić je čak tražio da on bude prisutan kada Kulenović bude ispitivao Serdarevića. Ipak, nakon intervencije glavnog državnog tužioca Milanka Kajganića, Kulenović je ispitao Serdarevića na okolnosti saradnje sa Edinom Gačaninom Titom. Kulenovićevom istragom obuhvaćeni su čelnici FUP-a Vahidin Munjić i Mustafa Selmanović. Obojica su prijatelji državnog tužioca Dubravka Čampare. Selmanovića u ovom postupku zastupa Mirsad Crnovršanin, dok Munjića zastupa advokatica Denisa Gačanin koja je, također, bila saradnica državnog tužioca Dubravka Čampare.

Kako bi izbacili Sanjina Kulenovića iz ovog predmeta, Munjićevi i Selmanovićevi branioci su protiv postupajućeg tužioca podnijeli disciplinsku prijavu. Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić se izuzela iz ovog predmeta, pa je VSTV za ovaj slučaj imenovao zamjensku disciplinsku tužiteljicu Halidu Vrabac. No, Munjić i Selmanović nisu bili zadovoljni izborom zamjenske disciplinske tužiteljice pa su zatražili i njeno izuzeće. Ovaj zahtjev je, kako saznajemo, već odbijen.

Zbog čega Pašić i Čampara štite Almira Serdarevića i Elmedina Karišika?

Medo je zadužen za sve projekte u BiH”, napisat će putem Sky aplikacije Titov saradnik Sani Al Murda svom poslovnom partneru Nenadu Crnogorcu.

Medo je nadimak Elmedina Karišika. Komunikacije putem Sky aplikacije otkrivaju da je Sani Al Murda preko firmi koje je osnivao Karišik ubacivao prljav novac u legalne tokove.

“Imam ovu jednu građevinsku firmu što svaka 2-3 mjeseca sve što uzimamo u tom periodu i plaćamo preko računa prefakturišem i dodam 30 posto”, pisao je Karišik u Sky aplikaciji.

No, za pranje novca je ključna bila firma Plaza marketing koja je djelovala u okviru Plaza Gropa. Evo kako je to funkcioniralo.

“Ja kad njima fakturišem, ide ovako. Marketing usluge 30 hiljada KM plus pdv 17 posto je 35 hiljada. Mi njima u kešu dajemo 30 hiljada, a oni nama uplate cijeli iznos sa PDV-om, odbijaju na svojoj PDV prijavi, jer se to njima vodi kao ulazni PDV, a nama izlazni. A njima marketing usluge ulaze u direktni trošak i štede na kraju godine 10 posto dobiti na čitav iznos. Tako da oni na kraju godine sa ovim našim uštede 10 posto. Zato sam ti rekao da neke firme jedva dočekaju da izvlače keš i da čak za te usluge dadnu 5-6 posto. Samo što ja ne mogu da dođem do tih jakih firmi”, napisao je Karišik Saniju Al Murdi.

Karišik je, tako, ubacivao prljav novac u sistem. No, za marketinške poslove bili su mu potrebni bilbordi. Karišik je, potom, postigao dogovor sa Seidom Hadžibajrićem, sinom načelnika Ibrahima Hadžibajrića koji mu je po povoljnim uslovima i uz određeni iznos mita davao dozvole za postavljanje, recimo, “Eco solarnih” prostora za oglašavanje.

Adis Drnda i Aljoša Čampara

Sa Elmedinom Karišikom directness veze održavao je Adis Drnda, Čamparin prijatelj i službenik SIPA-e, trenutno raspoređen u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela. On je, naime, koristio je privatno vozilo Elmedina Karišika. Isto vozilo koristio je i Adnan Maglić, član narko grupe Admira Arnautovića zvanog Šmrk. U pitanju je automobil Toyota xa5 bijele boje registrirana na uhapšenog Elmedina Karišika kao fizičko lice.