“Važno je stalno kontrolisati kvalitet u izradi vojničkih uniformi”, saopćit će na današnji dan prošle godine bivši komandant Oružanih snaga BiH Senad Mašović i ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Tog 4. jula 2023. godine, Helez i Mašović obišli su tešanjsku kompaniju Koteks d.o.o“, kako bi se uvjerili o toku izrade novih uniformi za OS BiH. Nekoliko mjeseci ranije, Koteksu su dodijelili ugovor vrijedan 5,2 miliona maraka. Tešanjska firma se obavezala da će isporučiti “dijelove kompleta nove terenske uniforme” za pripadnike Oružanih snaga BiH. Iako su svi rokovi probijeni, Koteks još nije isporučio jakne. Ali i ono što je isporučio, ne odgovara uslovima na tenderu. Oprema koju je isporučila firma Koteks znatno je slabijeg kvaliteta u odnosnu na kvalitet propisan tenderom. Što potvrđuje i vještačenje njemačkog DAkkS-a (Deutsche Akkreditierungsstelle), jedne od najrenomiranijih kompanija zaduženih za vještačenje.

Kao eliminatorni uslov u tenderu kojeg je raspisalo Ministarstvo odbrane BiH, a na koji se, upravo zbog toga, prijavila samo tešanjska kompanija Koteks, bilo je “skupljanje” materijala od kojih je izrađena uniforma.

“Maksimalno skupljanje kod pranja na 60 stepeni je -2 posto”, navedeno u tenderskoj dokumentaciji.

Tenderska dokumentacija: dozvoljeno skupljanje -2

Dakle, uniforma koju Koteks isporučuje Oružanim snagama ne smije se skupljati ni vertikalno niti horizontalno više od 2 posto. A evo šta su utvrdili vještaci iz Njemačke.

Vještačenje iz Njemačke: skupljanje uniforme do 4 posto

Uzdužno skupljanje uniforme je 4 posto, što je duplo više od dovoljenog. To znači da će jakne i pantalone koje Koteks isporučuje Oružanim snagama BiH biti kraće za 4 posto. Ili, pojednostavljeno, nogavice na pantalonama bh. vojnika smanje se za oko 4 centimera nakon pranja uniforme. Što je, naravno, bilo zabranjeno tenderskom dokumentacijom.

Idemo dalje. Ovo je još jedan eliminatoran tenderski uslov za opremu Oružanih snaga BiH.

Tenderska dokumentacija: postojanost boje na svjetlost – 6

“Postojanost obojenja na svjetlost – minimalno 6 posto”, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji Ministarstva odbrane.

Tešanjski Koteks je tvrdio da može ispoštovati ovaj uslov. General Mašović i ministar Helez su se lično uvjerili da je sve u redu. Međutim, evo šta kažu vještaci iz Njemačke.

Nalaz vještaka iz Njemačke – postojanosrt boje 4-5

Postojanost obojenja na svjetlost za neke boje (maslinasto zelena, smeđa i tamno zelena) na uniformi je minimalno 5, dok je za druge boje (bež i svjetlo smeđa) od 4 do 5. I ovo je kontra parametara propisanih tenderom.

Dakle, najmanje dva eliminatorna uslova na tenderu vrijednom 5,2 miliona maraka nisu ispunjena. A evo šta su ministar Helez i bivši komandant Oružanih snaga BiH Senad Mašović kazali prilikom prošlogodišnje posjete Koteksu.

“Učinili smo sve da se pazi i na najmanji detalj te da pripadnik Oružanih snaga BiH dobije uniformu kakvu i zaslužuje, najbolju i najkvalitetniju u regiji”, istaknuo je ministar Helez.

General Mašović je posebno naglasio važnost stalne kontrole kvaliteta u izradi vojničkih uniformi, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U saopćenju je navedeno da se u ovom slučaju radi o prvoj seriji od 1.700 kompleta novih vojničkih uniformi, koji bi trebali biti isporučeni tokom 2023. godine.

“Nakon dvogodišnjeg programa istraživanja i ispitivanja te odabrane potpuno nove tkanine i originalne maskirne sheme s karakteristikama bosanskohercegovačkog podneblja, ugovor za prvu seriju s poduzećem „Koteks d.o.o.“ potpisan je u martu 2023. godine, u vrijednosti od 1,5 miliona konvertibilnih maraka, s uračunatim porezom na dodanu vrijednost”, navedeno je u saopćenju.

Da ne bude zabune, vrijednost jednog lota je 1,5 miliona, dok je vrijednost okvirnog ugovora – 5,2 miliona KM.