Ishod prijevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji pokazao je još veće kretanje udesno.

U Parlament su ušli Zavetnici i Dveri, Ivica Dačić sačuvao isti broj poslanika u odnosu na prošle parlamentarne izbore 2020. godine. Srpska napredna stranka (SNS) u odnosi na isti period zabilježila je najveći gubitak – sa 188 spala je na 121 poslanika.

No, to je posljedica učešća opozicije u izborima, a ne direktnog pada popularnosti. Kada se “podvuče crta” ovaj saziv Narodne skupštine mogao bi se porediti s onim od prije nešto više od 30 godina, kada se Slobodan Milošević uspinjao na vlast, piše politicki.ba.

S tim što je ovaj još radikalno desniji od tadašnjega.

U Skupštini Srbije nema ratnog zločinca Vojislava Šešelja i njegove partije. Ali ima cijela bulumenta političkih neandertalaca koji stabilno ugrožavaju Šešeljev radikalizam.

U Parlamentu je blok Ujedinjena Srbija. Oni su druga po snazi politička grupacija sa 36 poslanika.

Koliko je to “moderan” politički blok najbolje se vidi po njihovom kandidatu za predsjednika Srbije Zdravku Ponošu koji je o ratnom zločincu koji je na doživotnoj robiji Ratku Mladiću govorio biranim riječima.

I taj blok, kao i SNS, Dačić, NADA Srbije… jednodušno su protiv bilo kakvog članstva u NATO savezu, a sve je upitnije čak i deklarativno opredjeljenje za pristupanje Evropskoj uniji.

Kada se sve sabere, najmanje 90 posto poslanika novog saziva Narodne skupštine Srbije srcem, a i jezikom, podržava Vladimira Putina i njegovo djelovanje, uključujući agresiju na Ukrajinu.

I to je realna slika Srbije, države s kojom se graničimo na istoku i države koja se stalno petlja i destruira Bosnu i Hercegovinu. Kao i Crnu Goru.

Prethodni članakFahrudin Radončić otvorio karte i stao uz HDZ: Bošnjaci ne smiju birati Hrvatima predstavnike, moramo učiniti sve da Komšić opet ne bude izabran
Naredni članakKolumna Vildane Selimbegović: BiH i Ukrajina – Deprimirajuće sličnosti u pravdanju agresije ruskih vlasti i onih koje smo slušali iz Beograda, ali i Zagreba