„Zapošljavanje u realnom sektoru“, napisat će prije tri dana na svojoj Facebook stranici Davud Zahirović, SDA-ov kandidat za gradonačelnika Gračanice. Lista njegovih prioriteta je duga, a na kandidaturu se odlučio jer je cijela Gračanica u njegovom srcu. Davud Zahirović je, dakle, čovjek „velikog srca“, što se vidi iz manje poznatih detalja njegove biografije.

Sabalhajrudin Suljagić bio je glavni lik priče koju je Slobodna Evropa objavila 2012. godine. U ratu je izgubio oba roditelja i kao ratno siroče smješten je u Dom u Sarajevu. Kada je napunio 18 godina i napustio dom – postao je beskućnik. Te 2012. godine je živio na ulicama Tuzle i spavao u tamošnjoj gradskoj džamiji.

foto: Maja Nikolić, Slobodna Evropa

Dok se Sabalhajrudin po tuzlanskim ulicama tragao za hranom i mjestom gdje će prenoćiti, biznismen Davud Zahirović je tražio rješenje koje bi mu omogućilo da ne plati porez. Njegove farmaceutske firme Zada i Bosnafarm proganjala je Uprava za indirektno oporezivanje.

„Na dan donošenja ovog Rješenja dug po osnovu dužnika ZADA pharmaceuticals d.o.o. Lukavac iznosi ukupno 1.193.632, 83 KM“, navedeno je u aktu Uprave za indirektno oporezivanje sačinjenom 10. marta 2015. godine.

U Rješenju UIO je navedeno da je kontrolom utvrđeno da je firma ZADA poslovala sa povezanim pravnim licem – Bosnafarm koje je registrovano na istoj adresi u Lukavcu. Vlasnik firmi ZADA i Bosnafarm bio je Davud Zahirović, dugogodišnji sabornik Islamske zajednice, „sportski radnik“, SDA-ov biznismen i, na kraju, kandidat te stranke za gradonačelnika Gračanice. U medijima je ostalo zabilježeno da je biznismenu Zahiroviću u decembru 2006. godine „eksplodirao“ terenac, da su u krugu njegove fabrike u  Lukavcu nezakonito spaljivani lijekovi i ostali medicinski, a njegove kompanije se, ipak, najčešće pominju u službenim aktima UIO. Dug je varirao, ali prema posljednjem izvještaju UIO, kompanija Bosnafarm dužna je oko 300 hiljada maraka po osnovu PDV-a. No, u sudskom registru vlasnik firme više nije Davud Zahirović.

Formalni vlasnik je Sabalhajrudin Suljagić, beskućnik na kojeg su Davud Zahirović i njegov advokat Sead Suljić „prebacili“ firmu kako bi prikrili tragove svog kriminala. U januaru ove godine advokat Suljić je uhapšen, a Kantonalno tužilaštvo Tuzla je potvrdilo da je vlasnik firme Bosnafarm – beskućnik Suljagić. Sjedište firme je iz Lukavca formalno prebačeno u Tuzlu, na adresu Mala Solina 8. Ali na toj adresi se nalazi Kuća za djecu bez roditeljskog staranja koja djeluje u okviru SOS Dječijeg sela iz Gračanice.

Dakle, SDA-ov kandidat i „čovjek velikog srca“ Davud Zahirović je, prikrivajući porezne dugove, svoju kompaniju registrovao na beskućnika i to na adresi SOS sela.

Prema izvještajima o poslovanju, firma Bosnafarm d.o.o. Tuzla tokom 2017. i 2018. godine poslovala je sa ukupnim gubitkom u iznosu od 4 miliona maraka. Samo godinu ranije, 2016., iskazana je dobit u iznosu od 3,2 miliona maraka. To znači da je Zahirović iz te kompanije izvukao novac, prije nego je „formalno“ prepustio beskućniku koji je danas vlasnik firme koja je veliki poreski dužnik.

Iste godine, 2016., kada je iz tuzlanskog Bosnafarma, kojeg je prepustio beskućniku, izlačio dobit, u Sarajevu je registrovana firma Bosnafarm Group. Osnivački kapital je svega 2000 KM, a vlasnica je Emina Zahirović, članica uže porodice Davuda Zahirovića. Ona je, istovremeno, i članica uprave kompanije ZADA čiji je vlasnik Davud Zahirović, SDA-ov kandidat za gradonačelnika Gračanice.

Odlukom Vlade FBiH Fadila Novalića, od 12. decembra 2018. godine, Zahirovićevoj kompaniji Bosnafarm otpisano je 2000 KM duga prema Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Nadalje, firme koje je su još u vlasništvu Davuda Zahirovića su dobile subvencije po osnovu plaćanja poreza tokom pandemije koronavirusa. Istovremeno, Davud Zahirović je dobio podršku od ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koja je u aprilu ove godine posjetila njegovu kompaniju ZADA i najavila da je ta kompanija razvila lijek za oboljele od koronavirusa.