Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić, izvjesno je, neće se prijaviti na konkurs za tu poziciju. To znači da Buljubašić, kadar SDP-a BiH, neće biti novi generalni direktor najznačajnijeg energetskog preduzeća u državi. Buljubašić, prema informacijama Istrage, ne želi biti saučesnik u uništavanju elektroenergetskog sektora BiH. A evo šta je u pozadini svega.

Bivši direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica namjeravao je koristiti Buljubašića kao potpisnika za svoje poslove. Istodobno,  od Buljubašića se očekivalo da ispunjava i želje Mirsada Kukića, neformalnog šefa PDA i stvarnog gazde Rudnima mrkog uglja Banovići. No, kako je Buljubašić odlučio da više ne učestvuje u igri, Grabovica i Kukić su u potrazi za novim rješenjima. Za sada se razmatraju dva imena – Fahrudin Tanović i Sanela Jurišić. Tanović je trenutno v.d. izvršnog direktora za proizvodnju, dok je Jurišić v.d. izvršne direktorice za ekonomske poslove. Istina, kao jedan od kandidata pominje se i Nevad Ikanović, ali šanse da ovaj  kadar PDA su male, s obzirom na to da su sukobio Mirsadom Kukićem tokom posljednjeg tendera u Elektroprivredi BiH kada je nabavljeno 400 hiljada tona uglja od kompanije Lager iz Posušja.

Upravo je taj tender, prema informacijama Istrage, doveo do nesuglasica u samoj vladajućoj koaliciji, odnosno na relaziji PDA-SDP, što je rezultiralo obustavom isporuke uglja iz RMU Banovići prema Termoelektrani Tuzla.

Podsjetimo, Elektroprivreda BiH je u oktobru i novembru prošle godine provela postupak nabavke 400 hiljada tona uglja za potrebe Termoelektrane Kakanj. Na tender su se tacda prijavile četiri firme: Lager d.o.o. Posušje, Arnex Trading iz Ujedinjenih Emirata, LX International iz Južne Koreje, te konzorcij Ilić trgovina Zvornik i Sole Komerc iz Srbije. Kompanija Lager je HDZ-u bliski biznismen iz Posušja Milenko Bašić dok je vlasnik obje kompanije koje su činile Konzorcij, Ilić trgovina i  Sole Komerc, Slobodan Ilić, srpski biznismen porijeklom iz Banovića. Ilićeve kompanije godinama su glavni partner RMU Banovići i uglavnom preko njegovih kompanija Mirsad Kukić kontrolira izvoz banovićkog uglja za Srbiju.

Kada je EP BiH raspisala tender za nabavku 400 hiljada tona uglja, Kukić je, prema informacijama Istrage, dogovorio sa Ilićem da on ponudi ugalj Elektroprivredi BiH po znatno većoj cijeni, a da taj ugalj njegove kompanije po znatno nižim cijenama nabave od RMU Banovići. Međutim, Grabovica i čelnici SDP-a BiH su odlučili da ugalj bude nabavljen od HDZ-u bliske kompanije Lager iz Posušja, pa tako Fahrudin Tanović 17. novembra 2023. godine donosi odluku o diskvalifikaciji Ilićevog konzorcija i proglašava Lager jedinom kvalifikovanom kompanijom za nabavku 400 hiljada tona uglja.

Nezadovoljan ovom odlukom Kukić dogovara sa Ilićem da se uputi žalba Uredu za razmatranje žalbi (URŽ), što odgađa konačno potpisivanje ugovora Lagera i Elektroprivrede BiH. Federalni premijer Nermin Nikšić i Elvedin Grabovica, međutim, ne žele odustati od svoje nakane da ugalj nabave od Lagera. U sve se, potom, uključuje Nevad Ikanović, vd izvršnog direktora za snabdijevanje i trgovinu (PDA) koji odlazi na sastanak sa predstavnicima Lagera i nudi nagodbu, a da zauzvrat Ilićeve kompanije odustanu od žalbe. Nakon što je Kukić saznao za taj susret, započinje obračun da Ikanovićem pa ga, tako, prvi put otkako je počeo raditi u rudarskoj industriji ne pozivaju na obilježavanje Dana rudara u RMU Banovići.

Dan rudara – Vojin Mijatović, Mirsad Kukić, Elzina Pirić i Dragan Mioković

Kada je shvatio da Kukić preko Slobodana Ilića usporava nabavku uglja od Lagera, Nermin Nikšić je, prema informacijama Istrage, pozvao Mirsada Kukića i zatražio od njega da Sole komerc povuče žalbe. Inače, zaprijetio je Nikšić, Vlada bi mogla smijeniti Kukićevu upravu RMU Banovići.

Ilićev konzorcij vrlo brzo povlači žalbu i Elektroprivreda BiH 21.12. potpisuje ugovor sa Lagerom. Neposredno prije toga, Vlada FBiH je donijela odluku o Odluku kojom je data saglasnost na cijene uglja za termoelektrane, i to 7,80 KM/GJ za ugalj iz površinske i 7,80 KM/GJ za ugalj iz podzemne eksploatacije. Međutim, Kukić shvata da ta cijena nije dovoljna za opstanak Rudnika Banovići. Stoga preko Sindikata kojeg kontrolira započinje obračun sa Vladom FBiH i Elektroprivredom BiH.

“Nemamo ugovor s Elektroprivredom BiH i ne možemo voziti ugalj u Termoelektranu Tuzla. Kada postignemo dogovor o novom ugovoru, isporuka uglja će biti nastavljena”, izjavio je početkom januara ove godine direktor RMU Banovići Rasim Dostović.

Ubrzo je direktora RMU Banovići podržao i Sindikat koji je pod Kukićevom kontrolom.

Kukić na sjednici Sindikata RMU Banovići

Pritisnut nezadovoljstvom rudara s jedne i većinom u Predstavničkom domu FBIH (Elzina Pirić odlučuje o većini) Nikšić zahtijeva od Elektroprivrede BiH da prema RMU Banovići ne primjenjuje Odluku o cijenama uglja. PRema informacijama Istrage, Nikšić i Vlada FBIH traže od Uprave EP BiH da pristanu na Kukićeve ucjene. Međutim, svjestan posljedica vd generalnog direktora Sanel Buljubašić odbija ponuditi Rudniku Banovići novi ugovor po drugačijim cijenama te obavještava Vladu FBiH da se neće prijaviti na konkurs za generalnog direktora EP BiH.

Inače, situacija u Elektroprivredi je alarmantna i već se razmišlja o nabavci novih 200 hiljada tona lignita od Rudnika Stanari. I to po znatno većim cijenama zbog kojih bi gubici Elektroprivrede BiH ove godine mogli biti mnogo veći od planiranih.