Živjela Srbija, živjela Republika srpska, živio srpski narod, izgovorio je danas Milorad Dodik u Istočnom Sarajevu tokom obraćanja učesnicima parade neustavnog 9. januara. A paradirali su nedaleko od Sarajeva ešaloni MUP Rs, uposlenici javnog sektora, sportisti, studenti…

Čule su se i dvije himne, Rs-a i Srbije. Došli su gosti iz Srbije, Crne Gore. Iza Dodikovih leđa sin predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Danilo Vučić, i ratnog zločinca Ratka Mladića. Saradnika Slobodana Miloševića sadašnji šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić.

U samo nekoliko minuta Dodik je u istom obraćanju govorio o miru i slobodi, ali i zaprijetio da policija entiteta RS nikome neće dati da kroči na teritoriju tog entiteta. Samo nekoliko metara dalje nalazi se zgrada Državne agencije za istrage i zaštitu kojom rukovodi Dodikov kadar Darko Ćulum. Dakle, SIPA-i je jasno poručeno šta mogu, a šta ne.

Zagrmio je kako je Rs spremna da brani svoju slobodu. Ali je pitanje od koga. I kako mu to poruči danas Ambasada SAD Rs će samo uništiti sebe i one oko sebe željom o nezavisnosti.

Policija na koju se danas poziva Dodik činila je stravične zločine tokom agresije na BiH zajedno sa Vojskom Rs. U toj policiji ima i poneki Bošnjak. Kako se oni osjećaju kad im predsjednik entiteta poručuje živio srpski narod na srpskom teritoriju.

Dalje je poručio da „ovaj prostor pripada Srbima“, a da su u BiH ostali zato što su morali.

„Kriminalci iz međunarodne zajednice već nekoliko decenija pokušavaju da nam uzmu slobodu“, kazao je Dodik.

Ponovo je iskalio svoj bijes prema Ustavnom sudu BiH, ali ne i prema Tužilaštvu BiH i Sudu BiH. Naprasno je iz Dodikovih izjava nestalo sve ono što je govorio prethodnih godina.

Od glavnog tužioca Tužilaštva BiH, nekadašnjeg pripadnika MUP RS, Milanka Kajganića ovih dana ni traga ni glasa. O 9. januaru Tužilaštvo BiH ne odgovara na medijske upite. O provođenju istraga protiv onih koji ne samo da ne provode odluke Ustavnog suda BiH već šire i mržnju poručujući svima drugima u entitetu RS da nisu dobrodošli jer nisu Srbi također  ni glasa.

Nismo danas vidjeli ni patrole EUFOR-a u blizini Istočnog Sarajeva. Ali zato je MUP RS tražio informacije o navodnim aktivnostima Zelenih beretki. Umjesto suprotno, da se agencije i ambasade bave proruskim grupama koje su danas bile u Istočnom Sarajevu, opet je svjetlo usmjereno na Sarajevo, boračke organizacije, udruženja žrtava koji su pretrpjeli značajne ljudske i materijalne gubitke. Kao da je nekome danas trebalo da iz Sarajeva krene bilo kakva varnica. Tada bi se sigurno probudilo i Tužilaštvo BiH.

Isto to tužilaštvo nema još nijedne optužnice za ubistva Sarajlija, djece na igralištima, u redovima za vodu i hljeb. Ali zato imamo suđenja za legitimni vojni cilj u slučaju Dobrovoljačka. Na dan neustavnog 9. januara general Armije RBiH Atif Dudaković na Sudu BiH brani se zbog odbrane BiH od agresora.

Danas bi Dodiku možda imali štošta reći i oni koji bi da su imali sreće da prežive granatiranje, snajpere, žive lomače, genocid. Možda bi neki od njih bili državni tužioci s integritetom i bez oraha u džepu procesuirajući rušitelje ustavnog poretka BiH.

Drugi bi mu, da su preživjeli, rekli da je BiH jedna država, međunarodno priznata i da krvavu agresiju su upravo započeli oni koji su tog 9. januara 1992. proglasili srpsku republiku, a među njima i Dodik koji se time ponosi.

Prisjećam se kako je prije nekoliko dana dok je u istu ravan stavljao 9. januar i samoproglašenje Rs-a i 1. mart 1992. koji je donio međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine, u Doboju iza Dodikovih leđa šutio Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Isti taj Nikšić ubjeđivao nas je prije nekoliko dana kako ga je na jednom sastanku Dodik podsjetio na onog starog od prije 10-15 godina. Čuje li Nikšić šta sada govori Dodik, da li je čuo današnje poruke sa neustavnog 9. januara. Ili možda Nikšiću eho Dodikovih riječi dolazi sa zakašnjenjem od 10 godina. Da li bi Nikšić u ovakvu BiH u kojoj jednim njenim dijelom vedri i oblači Dodik pozvao svoje dijete da se vrati. Bit će prilike pa ćemo ga pitati.

I danas kada EU, Ambasada SAD i sav civilizovan svijet osuđuje Dodika i dodjelu ordena ratnom zločincu Vladimiru Putinu, Tužilaštvo BiH šuti.

Šute i koalicioni partneri koji su do kraja ove sedmice spremni dati kadrove u Vijeće ministara BiH i početi s dozvolama za Dodikove projekte.

Historija će na neki način sve nas zapamtiti. Neke po dobrom neke po lošem, ali najviše historija pamti one koji su izdali državne interese i njene narode za parče vlasti i vlastitog interesa.

(NAP)

Prethodni članakEmir Suljagić o danu RS: 9. januar – oni govore naglas, samo ih treba slušati
Naredni članakIstočnosarajevski puč-demoni: Kršenje Ustava nije provokacija – to je krivično djelo!