Hrvatski policajci uhapsili su u utorak u Zagrebu Edina Balića iz Velike Kladuše, saznaje Istraga.ba. On je, prema informacijama Istrage, jedan od kriminalaca uhapšenih u utorak popodne tokom policijske akcije u zagrebačkom naselju Srednjaci.

“Riječ je o akciji koja je koordinirana sa policijama nekoliko zemalja. Među uhapšenim osobama ima stranih državljana iz susjednih zemalja”, kazao je hrvatskim medijima Nikola Glavina, ravnatelj hrvatske policije.

Edin Balić

Balić je jedan od najbližih saradnika narko bosa Dine Muzaferovića Cezara. I Balić i Cezar su u bjekstvu od jula prošle godine kada je Tužilaštvo BiH “presrelo akciju” Tužilaštva Unsko-sanskog kantona i tako spasilo organizatore kriminalne grupe koja je u šumama na granici između BiH i Hrvatske uzgajala marihuanu vrijednu nekoliko miliona maraka. U maju ove godine u Kladuši je ubijen Eldin Ćerimović, svjedok-pokajnik u ovom predmetu. Istražni organi sumnjaju da su danas uhapšeni Edin Balić i njegov šef Dino Muzaferović zvani Cezar organizatori ubistva svjedoka Ćerimović. Prema informacijama Istrage, policijske agencije su imale informaciju da su Balić i Cezar pripremali i likvidaciju Satka Kekića, još jednog narko dilera iz Velike Kladuše.

Iako su u bjekstvu, za Edinom Balićem i Dinom Muzaferovićem nije raspisana crvena Interpolova potjernica. U julu ove godine, nakon što je predmet “Escobar” vraćen u nadležnost kantonalnog pravosuđa, Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je zatražilo određivanje pritvora Edinu Baliću, Dini Muzaferoviću i Ognjenu Kokiću, što je preduslov za raspisivanje crvene potjernice. Općinski sud je prihvatio prijedlog, ali je Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću kojim je predsjedavao sudija Dino Muslić ukinulo prvostepeno rješenje. Zbog toga za Balićem i Muzaferovićem nikada nije raspisana crvena potjernica, već samo potraga koja važi za teritoriju BiH.

Od samog početka predmet Escobar prate brojne pravosudne kontroverze, pa ćemo u nastavku podsjetiti na najbitnije činjenice.

Pripadnici MUP-a USK-a 3. juna 2021. godine dobili su informaciju da se u blizini Velike Kladuše nalazi plantaža marihuane koju čuvaju osobe naoružane automatskim puškama.  Inspektori su odmah o svemu obavijestili Tužilaštvo USK-a, koje je od Općinskog suda u Velikoj Kladuši zatražilo naredbu o provođenju posebnih istražnih radnji (snimanje plantaže). Naredba je izdata 7. jula prošle godine. Od tog trenutka, specijalci MUP-a USK-a su svakodnevno snimali osobe koje su dolazile. Jedan po jedan kriminalci su identificirani. Na vrhu piramide bio je Dino Muzaferović Cezar. Kantonalno tužilaštvo Bihać 21. jula od Kantonalnog suda u Bihaću traži naredbu za primjenu posebnih istražnih radnji protiv ove grupe. Dino Muzaferović zvani Cezar označen je kao organizator. MUP USK-a je u sradnji sa Tužilaštvom USK planirao policijsku akciju provesta 26. ili 27. jula. No, Granična policija ih je preduhitrila. Državni tužilac Džermin Pašić je, u saradnji sa Reihanom Rakovićem (pripadnik GP-a kasnije uhapšen zbog korupcije) organizirao akciju 25. jula.

Almir Pehlić Kazjanov na plantaži kod Velike Kladuše

“Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, odsjek za prikrivene operacije, 25. jula 2021. u jutarnjim satima na području Velike Kladuše, uspješno su realizirali Operativnu akciju Escobar, koja je usmjerena na razbijanje organiziranih kriminalnih grupa u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga. Tijekom operativne akcije, otkriveno je oko 6 000 stabljika indijske konoplje u namjenski izgrađenom kampu za proizvodnju i uzgoj opojne droge marihuane, koja se distribuirala kako na unutarnjem tako i na tržištu Evropske unije. Radi specifičnosti situacije i aktivnosti prilikom realizacije, podrška Graničnoj policiji BiH pružena je i od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske. Operativna akcija se odvijala pod nadzorom Tužilaštva BiH, a učestvovalo je ukupno 110 policijskih službenika. Zbog počinjenja krivičnog djela „Organizirani kriminal“ iz čl.250 KZ BiH u vezi sa krivičnim djelom „Neovlašten promet opojnim drogama“ iz čl. 195 KZ BiH i „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz čl. 238. stavka (1) KZ FBIH slobode su, zasad, lišene 4 osobe, državljani BiH”, saopćeno je tog dana  iz Granične policije BiH.

Među osobama koje su uhapšene, Dine Muzaferovića nije bilo. Tužilac Pašić ga je u svojim aktima označio kao organizatora ove kriminalne grupe, ali ga nije uhapsio. Naprotiv. Za Muzaferovićem nije raspisao ni potragu. Posljednjeg dana prošle godine, Džermin Pašić podiže optužnicu protiv Darka Jovanovića, Murata Dizdarevića, Almira Pehlića, Armina Sefića, Nermina Balića i Edina Ćerimovića. Ime Dine Muzaferovića se pominje u činjeničnom opisu, ali ga nema među optuženima.

“Prema prikupljenim saznanjima proizilazi da je organizovanu grupu ljudi organizovao i rukovodio D.M. iz Velike Kladuše, a što je potvrđeno rezultatima provedenih posebnih istražnih radnji i Zapisnikom o ispitivanju osumnjičenog Eldina Ćerimovića”, piše Pašić u optužnici u predmetu Darko Jovanović i drugi.

Optužnica Tužilaštva BiH: Muzaferović organizator, ali nije optužen

U istom činjeničnom opisu se pominje i danas uhapšeni Edin Balić, čiji je brat Nermin Balić u pritvoru. Kako se može vidjeti iz ovih dokumenata, ključni iskaz protiv Muzaferovića je dao Eldin Ćerimović. Sud BiH se, međutim, u januaru ove godine proglasio nenadležnim za suđenje u ovom predmetu. Sve je spušteno na Kantonalno tužilaštvo u Bihaću. Nedugo nakon toga, 3. maja ove godine, nepoznata osoba ili više njih, ubile su svjedoka Ćerimovića. Iako je bio njegov svjedok, tužilac Pašić je odbio voditi istragu o ubistvu Edina Ćerimovića. Pašiću je, kako se može vidjeti u njegovoj optužnici, bilo poznato da je Dino Muzaferović prijetio likvidacijom djeteta Edina Ćerimovića.

I Granična polciija BiH je imala informacije da Muzaferović priprema likvidacije, ali Tužilaštvo BiH nije reagiralo. Podsjetimo, zbog akcije koju je Granična policija BiH provela po naredbi tužioca Džermina Pašića, Dino Muzaferović je još uvijek na slobodi. No, Pašićev “inspektor” Rejhan Raković je uhapšen zbog primanja mita prilikom prijema inspektora u Graničnu policiju. Protiv Rakovića bi, prema informacijama Istrage, do kraja ove sedmice trebala biti podignuta optužnica zbog organiziranog kriminala, dok je tužilac Džermin Pašić – unaprijeđen.

Prethodni članakKolumna Senada Avdića o prijateljskoj utakmici s Rusijom: Denacifikacija nogometa!
Naredni članakSvaka ptica svome jatu leti: Nije Karađorđevo, ali jesu Laktaši – Dodik, Milanović i podjela BiH!