Direktoru Sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Admiru Suljagiću oduzet je telefon. Pripadnici SIPA-e, kako saznaje Istraga, krajem su prošle sedmice postupili po naredbi Suda BiH te su Suljagiću oduzeli telefon koji će biti vještačen u okviru istrage koju protiv njega provodi Tužilaštvo BiH. No, kako saznajemo, Suljagić je neposredno prije izdavanja naredbe promijenio aparat s namjerom da prikrije dokaze koji bi ga mogli inkriminirati ili kompromitirati.

Protiv Admira Suljagića u ovom trenutku postoje dva tužilačka predmeta. Prvi je u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, dok je drugi u Tužilaštvu BiH. No, oba predmeta su u direktnoj vezi sa nedavnim objavama Istrage koje se odnose na vještačenje telefona uhapšenih u okviru akcije Rudnik. Tu akciju je, podsjećamo, u februaru 2021. godine provelo Kantonalno tužilaštvo Tuzla. Iako su u telefonima uhapšenog biznismena iz Gračanice Dženana Mujkića pronađene prepiske koje inkriminiraju direktora Sekretarijata VSTV-a Admira Suljagića, odlukom postupajućih tužilaca i glavnog tužioca iz Tuzle Tomislava Ljubića te prepiske nisu obrađivane niti su korištene kao slučajni nalaz.

Upravo se Suljagić, kako saznajemo, dva dana prije oduzimanja telefona u jednom ugostiteljskom objektu na Vracama u Sarajevu susreo sa Tomislavom Ljubićem, glavnim tužiocem Tužilaštva Tuzlanskog kantona koje je još 2021. godine imalo sporne prepiske direktora Sekretarijata VSTV-a.

Podsjetimo, Istraga je krajem septembra objavila Suljagićeve prepiske sa Mujkićem, a direktor VSTV-a na sjednici Vijeća nije negirao autentičnost.

“Admir S. – vlasnik pravosuđa”, pisalo je u poruci koju je 11. februara 2021. godine primio biznismen iz Gračanice Dženan Mujkić.

Sedam dana kasnije, Dženan Mujkić je, zajedno sa svojim ocem i tadašnjim državnim zastupnikom Enverom Bijedićem, uhapšen u okviru akcije Rudnik. Kada je Mujkićev telefon Tužilaštvo TK poslalo na vještačenje u njemu su pronađene brojne prepiske koje inkriminiraju vlasnika pravosuđa Admira S.

Admir S. je Admir Suljagić, direktor Sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Poruke koje je razmjenjivao sa uhapšenim Mujkićem dokazuju Suljagićevu trgovinu utjecajem. Da je u pitanju “vlasnik pravosuđa”, dokazuje i Rješenje Općinskog suda u Tuzli kojim su 20. februara Enveru Bijediću i drugim uhapšenim određene mjere zabrane. U tom dokumentu je navedeno da je uhapšeni gračanički biznismen Dženan Mujkić komunicirao sa direktorom sekretarijata VSTV-a Admirom Suljagićem.

“Komunikacija u sistemu za presretanje označena rednim brojem 7263., realizovana dana 10.09.2020. godine u 14:46 sati. Dženan poziva sagovornika na broj 062/688-018 (u ranijim razgovorima identifikovan kao Faris, Dženanov sin) i Dženan govori da je Atif u Sarajevu sa Suljagić Admirom, da završi ono za profinog sina, te da je Atif ispričao Admiru sve oko Rudnika soli, te da je nakon toga Admir zvao Dženana. U razgovoru Dženan govori da je Admir dobar sa Enverom Bijedićem i da ga ovaj malo štiti oko optužnica i da će mu Admir poslati poruku za njih, pošto je njegov čovjek direktor Rudnika i da upre u to, da se ne “zaj….”. Razgovor se nastavlja oko firme iz Bugarske”, navedeno je u Rješenju Općinskog suda u Tuzli.

Deveti je Januar 2021. godine. Dženan Mujkić šalje poruku Admiru Suljagiću.

Mujkić: Može li pitanje?

Suljagić: Šta je frka?

Mujkić: KP dom Orašje. Zatvorenik Samir Moralić. Majstor za centralna grijanja. Molba da ga uposle, da nije pasivan

Suljagić: Šta je bilo? Koje krivično djelo? I koliko je dobio?

Mujkić: Dvije godine. Krivično djelo preprodaja droge.

Suljagić: Ok. Sutra se čujemo. Oko ovoga, hoću najlakšu vezu. Ima tri opcije. Ministra pravde FBiH, Direktora zatvora Mostar. Hoću bez tragova to da uradim. A ne znam ko ti je ovaj. Otkud ovom posao s drogom.

Mujkić: Ma, jok. Nemo sada ništa. Komšija mi je to. Otac gazda, privatnik. Klasika.

Suljagić: Ja ću sutra pokrenuti sistem. Već sam komandantu Federalne sudske policije poslao ovo. Sutra ćemo preko zatvorskog sistema.

Mujkić: Svaka čast.

Mjesec kasnije, Admir Suljagić palje poruku Dženanu Mujkiću.

Suljagić: Admir S., vlasnik pravosuđa

Mujkić: A sellam, bro.

Demo dalje. Dženan Mujkić je u svom telefonu imao nekoliko fotografija spakovane rakije namijenjene Admiru Suljagiću. Na ambalaži je pisalo Admir S.

“A rakiju planiraj između 20. i 25.”, pisao je Mujkić direktoru VSTV-a.

Suljagić se interesirao za njegov predmet.

“Večeras, daj mi napiši samo detalje posla. Koliko ste radili, koga žele, kvalitet posla koji ste obezbijedili. 10 rečenica u jednu poruku”, napisao je Suljagić u poruci pronađenoj u Mujkićevom telefonu.

Evo Mujkićevog odgovora.

“Džani, Atif i njihova ekipa već 13 godina na Rudniku Soli rade bušotine sa stranim firmama i u kooperaciji. Sada prvi put konkurisali kao samostalna domaća firma sa najsavremenijom opremom i ljudima koji znaju posao. Konkurencija bugarska firma koja je jeftinija u prvom krugu. Ali oni ne znaju i ne mogu to da urade. A i da mogu, nije u redu da u ovom korona vremenu da ne radi domaća firma. Možemo spustiti cijenu još 10 posto ali ne možemo kao Bugari koji su dali ofrlje cijenu”, naveo je Mujkić u poruci upućenoj Admiru Suljagiću.

Upravo zbog pokušaja namještanja ovog tendera, SIPA je, po nalogu Tužilaštva TK uhapsila Dženana Mujkića.

No, vratimo se “vlasniku pravosuđa”.

Admir Suljagić je, prema prepiskama koje su u pojedu Istrage, posredovao u prilikom imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija.

“Dobro jutro, buraz. Šta ima, šta se radi? Sinanović Emir, aplicirao je za sudiju u Srebreniku”, napisao je Mujkić “vlasniku pravosuđa” Admiru Suljagiću.

“Čujemo se”, odgovara Suljagić.

“Kakve su šanse da se zaposli. Atif (Mujkić, također hapšen) te puno pozdravlja i nismo se vidjeli od januara 2019. Kad budem u Sarajevu, zovem te da pijemo kafu”, nastavlja Mujkić.

“Jesu li ga pozvali”, pita Suljagić.

Nakon što je Mujkić rekao da će provjeriti, Suljagić piše: “Važi. Dogovaramo”.

Nekoliko dana kasnije, Suljagić i Mujkić ponovo se dopisuju u vezi sa imenovanjima. Sada se za Sinanovića traži mjesto u Općinskom sudu u Lukavcu.

“Hoće li biti Lukavac uskoro ili je to nekad poslije”, pita Mujkić.

“Sada u petak će napraviti listu”, odgovara Suljaguć.

Mujkić konstatuje da je to rang lista kandidata, što Suljagić potvrđuje.

“On misli da je treći na toj listi jer dvojica koji su bili ispred njega su prošli”, piše Mujkić.

“Sad ćemo vidjeti”, kaže Suljagić i potom obavještava Mujkića da mu je poslao rang listu.

“Pa, da. Prvi neki Hrvat, druga žena koja radi u Telecomu i treći on”, konstatuje Mujkić.

Petnaestog jula 2021. godine, dakle, nekoliko mjeseci kasnije, VSTV saopćava – Emir Sinanović je imenovan za dodatnog sudiju Općinskog suda u Tuzli.

Podsjetimo, Istraga.ba je jućer objavila Suljagićevu i Mujkićevu prepisku koja dokazuje da je direktor Sekretarijata VSTV-a sebe nazivao “vlasnikom pravosuđa”, te je dogovarao zatvorske pogodnosti. Nakakon našeg teksta, septembarskoj sjednici VSTV-s otvorena je rasprava o Suljagićevim porukama. Na direktna pitanja članova VSTV-a da se izjasni da li su objavljene prepiske autentične – Suljagiić nije odgovorio. Potvrdio je samo da je saslušan u svovstvu svjedoka u Tužilaštvu TK, dok je Suljagićev prijatelj i predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija rekao da se on sjeća da je direktor Sekretarijata VSTV-a “svjedočio u Tuzli”.

Lagumdžija je rekao da o tome ne treba raspravljati te da je to nadležnost Tužilaštva TK.

Istraga.ba je još u septembru zatražila komentar glavnog tužioca Tužilaštva TK Tomislava Ljubića.

“Zbog čega ove dokaze koji inkriminišu Admira Suljagića (a koji su slučajni nalaz u predmetu Rudar) nisu korišteni? Da li ste se nakon ovoga sa Admirom Suljagićem nalazili u restoranu Mama MIA u Tuzli”, pitali smo tužioca Ljubića.

Odgovor do sada nismo dobili. No, treba posjetiti da je Ljubić imao nekoliko disciplinskih postupaka u VSTV-u. Nikada nije razriješen.