Bivši gradonačelnik Abdulah Skaka davao je budžetski novac udruženjima i firmama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice i članovi porodice njegovih savjetnika. Taj novac je trošen nenamjenski.

Upravo su ove odluke temelj dugogodišnje istrage koju Tužilaštvo Kantona Sarajevo provodi. Kliknete li ovdje, moći ćete pročitati sve detalje o sumnjivim poslovima bivšeg gradonačelnika i još uvijek aktualnog ambasadora BiH u Kataru. No, na spisku sumnjivih poslova zbog kojih Tužilaštvo Kantona Sarajevo uhapsilo Skaku, nema slučajeva Eyof i Vidikovac gdje su bliske poslovne veze sa Skakom imali kadrovi NiP-a, Naše stranke i SDP-a (potpredsjednik Federacije Igor Stojanović, Jasmin (Kemala) Ademović i Kenan (Denisa) Zvizdić). Gradska uprava je, kako saznajemo, podnijela prijave protiv Skake i za slučaj Vidikovac, ali Tužilaštvo Kantona Sarajevo još uvijek nije otvorilo istragu u ovom slučaju. Istraga je, međutim, otvorena zbog nezakonitog prijema četvero savjetnika i nenamjenskog trošenja budžetskog novca. U nastavku ćemo obraditi one sumnjive poslove zbog kojih je uhapšen Skaka, dok ćemo u narednim danima objaviti detalje o Skakinim vezama sa Kenanom Zvizdićem, sinom zamjenika predsjednika Naroda i Pravde Denisa Zvizdića.

Fiktivna edukacija za Dan državnosti – sestrinom udruženju

Lamija Skaka je sestra Abdulaha Skake. Još 2013. godine ona je istupala u ime Udruženja “Bedem” koje se bavilo afirmacijom historijskih vrijednosti starih zanata. U decembru 2019. godine Abdulah Skaka je, kao gradonačelnik Sarajeva, odobrio 18 hiljada KM Udruženju Bedem za projekat “Edukacija mladih o značaju Dana Državnosti BiH”. Izvještaj o utrošku dostavljen je godinu kasnije, a najveća stavka je bila – “reprezentacija u gorivo”. Dio novca je uplaćen i agencijama Fine line Sarajevo, Agencija produkcija i Level Up.

Zbog sumnje da je i u ovom slučaju zloupotrijebio položaj, Tužilaštvo je otvorilo istragu protiv Abdulaha Skake.

Finansijska pomoć medicinskoj agenciji BIMA

Kadar Naroda i Pravde Faris Fočo je, u svojstvu predsjednika Medicinske asocijacije BIMA u oktobru 2017. godine zatražio pomoć za finansiranje projekta Međunarodni fond zdravlja. Sa tom Fondacijom je poslovala firma H2 čiji je direktor bio Dino Hadžihalilović, suprug Skakine savjetnice Maje Hadžihalilović. Gradska uprava je u ovom slučaju odobrila 10 hiljada KM. Novac nije namjenski utrošen. Identičan iznos Skaka je na račun BIMA-e uplati i 2020. godine. I tada je novac nenamjenski utrošen. U ovom udruženju radio je i brat Halid Skaka, gradonačelnikov brat, dok je i danas u ovom udruženju aktivan Uzeir Skaka, prvi rođak Abdulaha Skake.

I ovo je jedan od razloga zbog kojih je bivši gradonačelnik Abdulah Skaka uhapšen.

Bolid formule E

Skakina savjetnica Maja Hadžihalilović u novembru 2018. godine dostavila Uredu gradonačelnika prijedlog za odobravanje 53 hiljade maraka za dopremanje i izlaganje bolida Formule E u Sarajevu. Nakon što je izvršio “preraspodjelu budžetskih sredstava”, Skaka je u novembru 2018. godine potpisao ugovor sa firmom Seca sport Europe. Oko 54 hiljade maraka je ubrzo prebačeno na ovu firmu.

Nakon toga, Skaka odobrava dodatnih šest hiljada marka firmi VIA Media za “pripremu postavke Formule E”.

S obzirom na to da postoji sumnja da je novac utrošen nezakonito, Tužilaštvo je i zbog ovog slučaja odlučilo uhapsiti bivšeg gradonačelnika Abdula Skaku.

Javna rasvjeta “Rajski Do”

U novembru 2017. godine, načelnik Općine Trnovo iz Republike Srpske je zatražio pomoć za sufinansiranje javne rasvjete na području opštine Trnovo, RS. U decembru 2017. godine Skaka i načelnik Trnova Dragomir Gagović su sklopili ugovor o finansiranju javne rasvjete povratničkoj populaciji. Kako u Budžetu Grada Sarajevo nisu bila planirala sredstva za te namjene, Skaka je izvršio preraspodjelu budžetskih sredstava. U aprilu 2021. godine Grad Sarajevo je na račun Opštine Trnovo prebacio 15 hiljada KM. Ono što je sporno, na ovom području je bila Skakina vikendica koja je dobila rasvjetu.

Zbog sumnje da je u ovom slučaju počinio krivično djelo, Tužilaštvo je naredilo da se bivši gradonačelnik Sarajeva – uhapsi.

Zapošljavanje savjetnika

Maja Hadžihalilović, Nedim Tvrtković, Erna Čolić i Ensar Eminović bili su savjetnici gradonačelnika Skake. Tokom savjetničkom mandata Opština Trnovo je raspisala konkurs za prijem u radni odnos nekoliko državnih službenika. Nakon što su postali državni službenici, oni su iz Trnova prebačeni u Gradsku upravu Sarajevo.

I ovo je bio razlog za hapšenje bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake.