Službenici MUP-a Tuzlanskog kantona vrše pretrese na najmanje četiri lokacije u Tuzli, a na jednoj od njih živi Denis Prcic, vlasnik Američkog univerziteta u BiH, saznaje Istraga.ba. Osim Prcicevog stana policija pretresa i prostorije u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli u kojima je smješten Američki univerzitet. Pripadnici MUP-a TK pretresaju i stan jedne od uposlenica tog Univerziteta.

Policija ispred stana Denisa Prcića u Tuzli, foto: Istraga.ba

Policija vrši pretrese po naredbi Suda BiH, izdatoj na osnovu zahtjeva državog tužioca Olega Čavke. Još uvijek nije poznato da li će Prcić biti lišen slobobode. No, sudeći prema dosadašnjoj angažiranosti Tužilaštva BiH u ovom slučaju, očekuje se njegovo hapšenje. Pretresi su, kako saznajemo, tempirani za petak kako bi o pritvoru odlučivao dežurni sudija Suda BiH Stanko Blagić koji je, zapravo, odani kadar Milana Tegeltije bivšeg predsjednika VSTV-a koji sada obavlja funkciju savjetnika Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH.

Prema informacijama Istrage, Oleg Čavka sumnjiči vlasnika Američkog univerziteta u BiH da ja “omogućio sticanje diplome direktoru Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću” koji je, potom, na osnovu te diplome “oštetio Budžet BiH za iznose svojih plaća koje je primao kao direktor OSA-e”.

Tužilaštvo BiH, odnosno tužilac Čavka, formiralo je predmet protiv Denisa Prcica nakon što je direktor OSA-e članovima članovima Zajedničke parlamentarne komisije za nadzor nad radom te agencije dostavio diplomu Američkog univerziteta. Prethodno je, u novembru 2019. godine, na zahtjev Tužilaštva BiH  Inspektorat Republike Srpske poništio Mehmedagićevu faklultetsku diplomu stečenu na Univerzitetu za poslovne studije u Banja Luci. Međutim, godinu kasnije, Okružni sud u Banja Luci je presudio da je rješenje Inspektorata RS o piništavanju diplome bilo nezakonito čime je cijeli slučaj vraćen na početak. Nakon što mu je propao banjalučki slučaj, Čavka je pokrenuo istragu protiv Američkog univerziteta u Tuzli i to je jedan od razloga zbog kojih su jutros počeli pretresi na nekoliko lokacija u tom gradu.