“Zdravo, svima. Upravo sam telefonom razgovarao sa Danielom Kinahenom. Obavijestio me da je upravo dogovorena najveća borba u istoriji britanskog boksa. Svaka čast, Dan”, kazat će u junu prošle godine u svom video obraćanju svjetski bokserski prvak u teškoj kategoriji Tyson Fury.

Nekoliko minuta kasnije mediji širom svijeta objavili su da su dogovorena dva spektakularna meča – Tysona Furya i Antony Joshue. No, samo je rijetkim novinarima jedno ime zaparalo uši. Daniel Kinahen. On je čovjek kojem se Fury zahvaljuje zbog ugovaranja historijskih borbi.

Nagrađivana irska istraživačka novinarka Nicola Tallant 30. je septembra ove godine objavila knjiguClash of the Clans: Uspon irskih narkosa i prljava tajna boksa”. Glavni lik je Daniel Kinahan, irski narko boss koji godinama živi u Dubaiju. U februaru ove godine, na BBC-u je, u okviru emisije Panorama, emitiran dokumentarni film istraživačkog novinara Darragha Meclntyra, posvećen boxu i mafiji. I ovdje je glavni lik je – Daniel Kinahan, čovjek kojeg je sudija Vrhovnog suda u Irskoj 2018. godine označio kao jednog od šefova međunarodne grupe koja kontrolira narko tržište. Dvije godine kasnije, u februaru 2020. godine irska novinarka Nicola Tallant objavit će tekst u kojem će kartel Daniela Kinahana dovesti u vezu sa bh. državljaninom Edinom Gačaninom – Titom.

tekst Nicole Tallant: veze Kinahana i Edina Gačanina Tita

Američki portal Insider.com, 7. oktobra ove godine će, pozivajući se na novinarku Nicolu Tallant, objaviti da je klan Kinahan udružio snage s najvećim kokainskim barunima u Evropi.

“Prema Tallantu”, piše Insider.com,”to uključuje nizozemskog kriminalca Ridouana Taghija, čileanskog trgovca narkoticima Richarda Eduarda Riquelmea Vega, zvanog El Rico, talijanskog mafijaškog bosa Raffaelea Imperialea i Bosanaca Edina Gačanina iz zloglasnog kartela Tito i Dino”. 

Radeći za online magazin Žurnal.info, urednik Istrage je još u avgustu 2019. godine objavio seriju tekstova u kojima je objavljen identitet vođe narko kartela Tito i Dino, i u kojima je navedeno da je ovaj kartel povezan sa italijanskom, južnoameričkom i irskom mafijom.

Super kartel: policijska shema

“Policijske agencije su zadokumentovale da je Edin Gačanin imao stalne kontakte sa Ridouanom Taghijem, Richardom Riquelmeom, Raffaeleom Imperiale zvani Pasta, Noufalom Fasih zvanim “Mr. Couscous”, koji je član kriminalne skupine iz Sjeverne Irske okupljene oko porodice Kinahan. Ridhuan Taghi je, također, djelovao u Holandiji i za njim je raspisana međunarodna Interpolova potjernica zbog povezanosti sa brojnim ubistvima. Holandske vlasti nude 100 hiljada eura za bilo kakvu informaciju o njemu, a policijske agencije te države prije sedam dana su objavile da se Taghi vjerovatno skriva u Dubaiju, gdje se trenutno nalazi i vođa kartela Edin Gačanin. U Holandiji je djelovao i Gačaninov partner Richard Riquelme, čileanski kriminalac, jedan od najopasnijih kriminalaca na svijetu koji je krajem 2017. godine uhapšen u Kolumbiji na osnovu potjernice iz Holandije. Riquelme je u martu prošle godine izručen holandskim vlastima koje ga terete za međunarodnu trgovinu narkoticima. Treći Gačaninov partner je Rafaele Imperiale zvani Pasta, jedan od čelnih ljudi talijanske mafije Camorra. Policijske agencije raspolažu informacijama da je Imperiale svoj novac uglavnom ulagao kupujući nekretnine u Dubaiju, ali i slike Vincenta van Gogha koje su 2002. godine ukradene u Holandiji, a koje je on kasnije kupio za 100 miliona eura. I Edin Gačanin, kako smo već naveli, kupuje nekretnine u Dubaiju, a u tim poslovima su mu pomagali članovi njegove porodice koja je porijeklom iz Sarajeva”, objavljeno je 1. avgusta u tekstu Žurnal.info.

Edin Gačanin Tito

Riduana Taghija i Rafaella Imperiala nekoliko mjeseci kasnije uhapsit će policija u Dubaiju. Kinahan i Tito nisu uhapšeni. Svi svjetski mediji koristit će informaciju autora ovog teksta da je Edin Gačanin jedan od saradnika Daniela Kinahana i da je Tito, zajedno sa Čileancem Ricom, prisustvovao svadbi sina irskog mafijaša opčinjenog boksom.

“Super kartel” ili “Macro Mafia” –  tako će ovu kriminalnu skupinu označiti istraživački novinari širom svijeta koji u svojim tekstovima pominju kartel Tito i Dino.

“Kumovi Makro mafije, super kupole koja kontrolira drogu u Europi”, glasio je naslov teksta objavljenog  prije dvadesetak dana u italijanskom sedmičniku Espresso koji izdaje La Republica.

Novinarka Floriana Bulfon piše da je u Dubaiju “samit čelnika kartela koji upravljaju trgovinom drogom na Starom kontinentu”  i da oni “dolaze iz Italije, Holandije, Čilea i Bosne”. 

Prema istom tekstu, Bosnu i Hercegovinu “zastupa” Edin Gačanin zvani Tito. On je, objavljivali smo nakoliko puta na Istraga.ba, a prije toga i na Žurnal.info, jedan od vođa najmoćnijeg kartela Evrope.

Septembar je 2020. godine. Peruanski specijalci u regiji Cusco proveli su operaciju u džungli i unuštili devet laboratorija za proizvodnju kokaina.

“Ova droga, pronađena u dolini Apurímac, Ene i Mantaro (Vraem), kao i 4.500 kilograma hemijskih sirovina i kontroliranih proizvoda, pronađenih u tom mjestu, pripadali su trgovcima drogom poznatim pod imenom ‘Negro’ i ‘Tito'”, objavio je 22. septembra jedan od najutjecajnih peruanskih listova La Republica. 

Tito je na vrhu policijske sheme koju je objavila peruanska policija.

shema peruanske policije

Nazvali su ga finansijerom mafijaške organizacije koja je krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Ispod njega je Raul. No, na osnovu fotografije otkrivamo da je to, zapravo, David Cufaj. Još jedan Sarajlija koji je odrastao u istoj ulici u kojoj je svoj životni put započeo Edin Gačanin Tito. Prije nego je preselio u Nizozemsku gdje je počeo raditi za Tita, David Cufaj je bio bokser.

Ovaj sarajevski bokser uhapšen je u januaru 2017. godine kada je iz Perua u Evropu pokupšao prokrijumčariti dvije tone kokaina na kojima je bila oznaka BH. Osuđen je na 17 godina zatvora.

U presudi protiv Davida Cufaja koju je, zbog krijumčarenja dvije tone kokaina, izrekao sud u Peruu, pomenuta je osoba po nadimku Tito.

presuda iz Perua u kojoj se pominje Tito

Označen je kao organizator poslova osuđenog Cufaja i kao kupac droge u velikim količinama. Gačanin je, prije nego se preselio u Dubai, živio u Nizozemskoj.

Još jedan bokser radio je za ovaj super kartel. Zove se Smail Šikalo. I on je rođen u Sarajevu i odrastao je u istoj ulici kao Edin Gačanin Tito. U januaru 2019. godine Šikalo je uhapšen u Peruu prilikom pokušaja krijumčarenja 1,5 tona kokaina. Radio je za Tita. Prije nego je iz BiH preselio u Nizozemsku, Šikalo je bio bokser u Sarajevu.

Zahvaljujući sumnjivim odlukama postupajućeg sudije, Šikalo je pušten na “uslovnu slobodu” prije okončanja postupka. “Privremenu” slobodu Šikalo je iskoristio da pobjegne iz Perua. Danas slobodno živi u Sarajevu. Okončao je boksersku karijeru. Peruanske vlasti za njim nisu raspisale međunarodnu potjernicu. I za njegovim šefom Edinom Gačaninom nema potjernice. Tito slobodno živi u Dubaiju gdje je svoje dane provodio i Daniel Kinahan, irski mafijaš koji je ugovarao bokserske mečeve svjetskog prvaka Tysona Furya.

Prethodni članakAnaliza Senada Avdića: Kako je Dodik, poput Karadžića prije 30 godina, “probosanske” političare uhvatio na spavanju i krivoj nozi!
Naredni članakVršilac dužnosti glavnog državnog tužitelja odlučio: Diana Kajmaković nova šefica Posebnog odjela za organizirani kriminal i korupciju