Mada suštinski ne učestvuje u radu VSTV-a, Milan Tegeltija je za narednu sedmicu zakazao sjednicu Vijeća, saznaje Istraga.ba.

“Poštovani članovi, obavještavamo vas da će se naredna sjednica Vijeća održati u utorak i srijedu, 15. i 16. decembra 2020. godine, sa početkom u 9 sati”, navedeno je u mailu koji je u srijedu dostavljen svim članovima VSTV-a

Poziv za sjedicu uputio je Odjel za pravna pitanja. Istraga.ba je kontaktirala nekoliko članova VSTV-a i rečeno nam je da “zakazivanje sjednice nije prošlo bez Milana Tegeltije”, odnosno da niko osim njega nije mogao zakazati sjednicu za narednu sedmicu, jer je on još uvijek predsjednik Vijeća.

Međutim, ono što baca sumnju je činjenica da je prema okvirnom planu redovna sjednica VSTV-a trebala biti održana 16. i 17. decembra, ali je Milan Tegeltija odlučio da je pomjeri za dan ranije. U VSTV-u nam kažu da je sjednica pomjerena zbog “pododbora zakazanih za 17. decembar”, ali da li je baš sve tako.

Nakon što je prošle sedmice sam sebe pozvao da razmisli o podnošenju ostavku zbog slučaja “Potkivanje 2”, Milan Tegeltija je  za četvrtak popodne zakazao konferenciju za medije na kojoj će saopćiti svoju konačnu odluku. Podnošenje ostavke na funkciju predsjednika  VSTV-a skoro je izvjesno, ali, prema informacijama Istrage, Tegeltija je na ovosedmičnom sastanku sa Željkom Cvijanović i Miloradom Dodikom razmatrao mogućnost ostanka u Vijeću. Naime, Tegeltija bi, u tom slučaju, podnio ostavku na mjesto predsjednika VSTV-a, ali bi ostao član VSTV-a. U tom slučaju nekoliko članova VSTV-a bi pokrenulo inicijativu za njegovo razrješenje iz Vijeća. Međutim, kako je Tegeltija konferenciju za medije zakazao tek u 15 sati i 15 minuta, teško je očekivati da bi do kraja radnog dana pet članova VSTV-a moglo pokrenuti zahtjev za njegovo razrješenje. I tu nastaje problem sa rokovima.

Milan Tegeltija je, rekosmo, sjednicu Vijeća “pomjerio” sa 16. decembra na 15. decembar. Konferenciju za medije je zakazao za 10. decembar i to na isteku radnog dana. Prema članu 12 Poslovnika VSTV-a, dnevni red za redovne ili vanredne sjednice se “utvrđuje i dostavlja, u pravilu, elektronskim putem članovima Vijeća najmanje pet dana prije redovne sjednice”.

Poslovnik VSTV-a

Ukoliko, dakle, Milan Tegeltija u četvrtak popodne podnese ostavku na mjesto predsjednika VSTV-a, a ostane član Vijeća, prema Poslovniku neće biti moguće tražiti njegovo razrješenje na narednoj sjednici VSTV-a, jer je do sjednice ostalo “manje od pet dana”. Tako bi Milan Tegeltija ostao u Vijeću do kraja godine. Ali zbog čega mu je to bitno?

Članica VSTV-a Monika Mijić bila je među onima koji su na vanrednoj sjednici Vijeća tražili Tegeltijinu ostavku. No, njen mandat ističe u decembru i trebao bi je naslijediti  kadar iz reda hrvatskog naroda kojeg imenuje Vijeće ministara BiH. S obzirom na način odlučivanja u Vijeću ministata, u VSTV će, vjerovatno, biti izabran kadar blizak HDZ-u BiH i, skoro izvjesno, nasljednik Monike Mijić ne bi glasao za Tegeltijino razrješenje u Vijeću. U tom slučaju bi bila upitna dvotrećinska većina, koliko je, prema Zakonu o VSTV-u potrebno za razrješenje člana Vijeća.

“Odluku kojom člana smjenjuje s dužnosti iz razloga navedenih u stavu 1. tač. (d), (e) i (f) ovog člana, Vijeće donosi na prijedlog najmanje jedne trećine svojih članova ili na prijedlog disciplinske komisije, dvotrećinskom većinom glasova svih članova koji su prisutni i koji glasaju”, piše u Zakonu o VSTV-u.

Tegeltija na svojoj strani trenutno ima Željku Radović, Jadranku Stanišić, Dragomira Vukoju i Dušku Bogojević. Iako je Mahmut Švraka  pod velikim pritiskom, teško je očekivati da bi on mogao glasati da Milan Tegeltija ostane u Vijeću. Dakle, u ovom trenutku postoji dvotrećinska većina za njegovo razrješenje i iz Vijeća. Stoga je Tegeltija, opet, odlučio “kupovati” vrijeme, pa je konferenciju za medije zakazao tačno tako da se na narednoj sjednici o njemu ne može raspravljati.

Naravno, postoji i drugi scenarij u ovom slučaju i on podrazumijeva da Milan Tegeltija podnese ostavku na mjesto predsjednika i člana VSTV-a uz uslov da ga naslijedi Jadranka Stanišić, supruga advokata Slobodana Stanišića s kojim je predsjednik VSTV-a arbitrirao u nekoliko sporova u Republici Srpskoj.