Sky razotkrio saradnju sa kriminalcima: U akciji Overdose uhapšena Elma Baraković, službenica u Parlamentu BiH i prva rodica federalnog ministra policije Aljoše Čampare!

Prije nego što je postala Baraković, Elma se prezivala Kurbegović. Ona je, zapravo, bivša supruga Anesa Kurbegovića, jednog od osuđenika u predmetu Lutka.

9648

Službenica u Parlamentarnoj skupštini BiH Elma Baraković uhapšena je u okviru akcije “Overdose”, saznaje Istraga. Ona je uhapšena u srijedu po naredbi Tužilaštva BiH zajedno sa još sedam osoba, ali mediji bliski federalnom ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari, samo njeno ime nisu objavili. Razlog je jednostavan – uhapšena državna službenica Baraković prva je rodica federalnog ministra Aljoše Čampare i njegovog brata, državnog tužioca Dubravka Čampare. Barakovićeva je u Parlamentarnoj skupštini BiH i zaposlena upravo preko ministra Čampare koji je petnaestak godina bio sekretar PS BiH.

Podsjećamo, operativno-taktička akcija “Overdose” provedena je pod nadzorom tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, s ciljem dokumentovanja krivičnih djela organizovani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom opojnim drogama i neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

“Akcija “Overdose” rezultat je operativnog rada policijskih službenika koji su vršili analizu podataka dobijenih dešifriranjem komunikacija putem Sky aplikacije među osumnjičenim osobama”, saopćemo je iz MUP-a KS.

Slobode je lišeno ukupno osam osoba, šest muškaraca i dvije žene: A.K. (1989), D.K. (1992), A.Z. (1993), A.S. (1983), A.K. (1994), A.J. (1989), Z.M. (1983) i E.B. (1976). Mediji bliski porodici Čampara su, potom, “ekskluzivno saznali” imena svih uhapšenih osim osobe sa inicijalima E.B. A iza inicijala E.B. se krije Elma Baraković, dugogodišnja službenica u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prije nego što je postala Baraković, Elma se prezivala Kurbegović. Ona je, zapravo, bivša supruga Anesa Kurbegovića, jednog od osuđenika u predmetu Lutka. Akciju Lutka je vodio upravo državni tužilac Dubravko Čampara. No, na dan izricanja prvostepene presude Kurbegović se nije pojavio na Sudu, nakon čega je za njim raspisana potjernica.

Anes Kurbegović bio je jedan od glavnih likova i u slučaju “haker” kada je otvorena istraga protiv državnog tužioca Olega Čavke zbog toga što je mobilne telefone i tablete koji su oduzeti od Kurbegovića nosio kući kako bi pronašao kompromitirajuće materijale protiv svog kolege Dubavka Čampare. Istragu protiv Čavke vodio je tužilac Čampara.

“Pošto je supruga Kurbegović Anesa rodica Dubravka Čampare, a koji je prijavio za vrijeme dežure Čampare da se njegov mobitel aktivirao na području Breze, formiran je predmet i oni su radili na tom predmetu, i onda su valjda očekivali da sam ja stvarno ukrao mobitel”, kazao je 2. septembra 2016. godine u razgovoru za BIRN državni tužilac Oleg Čavka.

Elma se, u međuvremenu, razvela i ponovo udala. No, očito je da je nastavila održavati veze sa osobama iz krim miljea, zbog čega je u srijedu i uhapšena.

Postupajući tužilac u ovom predmetu je Ćazim Hasanspahić. Prema informacijama Istrage, Hasanspahić po nagovoru svog kolege Dubravka Čampare namjerava Elmu Baraković pustiti na slobodu, prije nego se i obrati Sudu BiH gdje će tražiti mjeru pritvora za druge osobe uhapšene u ovom predmetu.

Osim Elme Baraković u okviru ove akcije su uhapšeni braća Amer i Dino Karić, te Adis Selimović, Zlata Mujkić i Aldin Zornić