Posljednja dva mjeseca Fahrudin Radončić uvjerava svoje saradnike da će se povući s pozicije predsjednika Saveza za bolju budućnost, saznaje Istraga.ba.

Radončić je saradnicima kazao da bi njegov nasljednik trebao biti Nermin Džindić, aktualni ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH.

“Posljednjih dvadesetak dana održano je nekoliko sastanaka ministra Džindića i Fahrudina Radončića. Dogovarana je dinamika povlačenja, ali konkretni detalji nisu usaglašeni”, kazao je za Istragu izvor iz Saveza za bolju budućnost.

Džindić je, prema našim informacijama, tražio od Radončića da sa visokih stranačkih pozicija ukloni neke kadrove, a među njima bi trebao biti i Munib Jusufović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Jusufović je jedan od najbližih saradnika Fahrudina Radončića i, prema informacijama Istrage, teško je očekuvati da će Džindižev uslov o njegovom uklanjanju biti ispunjen. Osim Jusufovića među “nepodobnim kadrovima” je i Sanela Prašović-Gadžo. Ona je posljednjih dana “izgubila” uticaj unutar SBB-a.

Kako bi spriječio dolazak Nermina Džindića na poziciju predsjednika, Jusufović je već u medijima plasirao određene informacije o “promjenama na vrhu SBB-a”, nadajući se da će se Fahrudin Radončić predomisliti.

Prije nego se Džindić “pojavio” kao kandidat za nasljednika, želju za preuzimanjem SBB-a je iskazao i Adis Arapović. On je, naime, imao nekoliko sastanaka sa Fahrudinom Radončićem koji mu je kazao da ga “ne vidi na mjestu predsjednika Stranke”. Razočaran takvim odnosom Arapović je odlučio napustiti SBB. Nedugo nakon toga u Centralnu izbornu komisiju BiH pristigle su dvije anonimne prijave protiv kadrova SBB-a Ismira Juske i Anisa Krivića. Na osnovu tih prijava su pokrenuti postupci protiv njih i Jusko je već ostao bez vijećničke funkcije. Isti sudbina vjerovatno će zadesiti i Anisa Krivića, političkog direktora SBB-a.