Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovo je na ispitivanju u Tužilaštvu BiH. Ispitivanje je počelo u 13 sati, a Dodik ima svojstvo osumnjičenog. Ovo je, zapravo, nastavak ispitivanja započetog prošle sedmice kada je lider SNSD-a zatražio “dodatno vrijeme” kako bi pripremio odbranu.

Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu protiv Dodika zbog sumnje da je počinio krivično djelo pranje novca u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlasti. Istražitelji sumnjaju da je član Predsjedništva BiH iz RS-a novcem nezakonitog porijekla kupio vilu na Dedinju, u Beogradu. Kako bi prikrio porijeklo novca, Dodik je podigao kredit u Pavlović banci.
Tužilaštvo BiH je provjere u ovom slučaju započelo 2015. godine. Po naredbi postupajućeg tužioca i Suda BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u januaru 2016. godine  pretresla je Pavlović banku. Već narednog mjeseca, 11. februara 2016. godine je uhapšen i vlasnik Banke Slobodan Pavlović, te njegovi saradnici, bivši direktor “Pavlović banke” Pero Lazić i Ljiljana Garić, bivšu referenticu za obradu kredita. Sudija za prethodni postupak im je odredio jednomjesečni pritvor, ali je drugostepeno vijeće Suda BiH.

U okviru ovog predmeta, nešto ranije prisluškivan je i Milorad Dodik. Potvrdio je to i Sud BiH koji je izdao naredbu za prisluškivanje.

“Sud Bosne i Hercegovine je u krivičnom predmetu protiv osumnjičenog Slobodana Pavlovića i drugih zbog krivičnog djela pranja novca iz člana 209. stav 3. KZBiH i zloupotrebe položaja i ovlasti iz člana 347. stav 4. KZRS izdao naredbu za primjenu posebnih istražnih radnji, nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, prema određenom broju osoba, uključujući i Milorada Dodika”, navedeno je u saopćenju Suda BiH objavljenom u novembru 2017. godine.

Od tada protiv Dodika nije poduzeta nijedna istražna radnja. No, nako što je Gordana Tadić razrijeđena dužnosti glavne državne tužiteljice, predmet je opet aktiviran. Milorad Dodik je dobio poziv za ispitivanje u Tužilaštvu BiH kako bi objasnio na koji je način kupio vilu na Dedinju i da li je njegov kredit u Pavlović banci u iznosu od 1,5 miliona u sladu sa važećim zakonima.

Državnim tužiocima u ovom slučaju problem predstavlja i činjenica da srbijanske vlasti odbijaju dostaviti dokukentaciju putem međunarodne pravne pomoći.

Prethodni članakDirektor Memorijalnog centra Srebrenica pisao stanovnicima Mariupolja: Ne polažite oružje!
Naredni članakNamjeravao počastiti tužioce: Milorad Dodik u zgradu Tužilaštva BiH pokušao unijeti nekoliko boca alkohola