Naša stranka danas će održati sjednicu Predsjedništva na kojoj će biti razmatrana novonastala situacija nakon jučerašnjeg sastanka dijela Osmorke sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom u Doboju.

Nakon tog sastanka NES i Stranka za BiH povukli su se iz daljnih razgovora o formiranju državne vlasti. Iz Naše stranke jučer je izostala reakcija.

Međutim, ono što je dodatno unijelo konfuziju je i povlačenje kandidata SNSD-a Denisa Šulića i predlaganje drugog iz reda ostalih u Vijeće ministara BiH što je eliminiralo Edina Fortu za jednu ministarsku poziciju. Izvori iz Naše stranke tvrde da na stolu više nisu iste karte i da je pred njima puno nepoznanica.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić nakon sastanka sa Dodikom kazao je novinarima da se neko mora nečega odreći i pristati na kompromis odgovarajući na pitanje da li će biti nezadovoljstva u Našoj stranci.

U emisiji Polis na TVSA Denis Zvizdić, drugi zamjenik predsjednika NIP-a potvrdio je da Naša stranka ima jedan resor u Vijeću ministara BiH i da kandidat ne može biti iz reda ostalih zbog Zakona o Vijeću ministara BiH koji propisuje jednak broj pripadnika konstitutivnih naroda. Za sada nedostaje jedan Bošnjak kojeg bi trebala kandidirati Naša stranka. Drugi par cipela su pozicije zamjenika, a strankama bloka oko SDP-a pripala su tri mjesta.

Iako predsjednik NIP-a Elmedin Konaković tvrdi da stabilna većina i dalje postoji za imenovanje Vijeća ministara bez obzira na povlačenje NES-a koji ima jednog zastupnika, treba podsjetiti da je zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić glasala protiv izbora rukovodstva Predsavničkog doma PS BiH. Naša stranka osim Ćudić ima i Predraga Kojovića.

I iz pokreta Za nove generacije koji imaju Zlatka Miletića u PD PS BiH su uslovili svoju podršku Vijeću ministara BiH prijedlozima kandidata.

Nakon što je Naša stranka prvo izgubila mjesto ministra vanjskih poslova jer je NIP imao prvenstvo izbora zbog ranijih ustupaka, kako tvrde iz ove stranke, prema strankama trojke (SDP-u i NS), a SDP uzeo resor odbrane, Našoj stranci je preostalo Ministarstva prometa i komunikacija.

Bez dva glasa Naše stranke i Miletića ostatak osmorke (SDP, NIP, BHI Fuad Kasumović), HDZ i SNSD s partnerima ne bi imali većinu za potvrđivanje Vijeća ministara BiH.

SDP ima pet zastupnika, NIP tri s tim da zastupnica Mia Abazović nije glasala sa potvrđivanje Borjane Krišto za predsjedavajuću VM BiH, BHI Fuad Kasumović 1, HDZ BiH četiri, a SNSD s partnerima osam. To je 21 ruka, a potrebna većina je 22.

(NAP)