Stranka demokratske akcije će na predstojećem kongresu imati samo jednog kandidata za predsjednika. Opet! Šemsudin Mehmedović, prema tvrdnjama Izborne komisije SDA, nije sakupio dovoljan broj organizacija koje su ga predložile.

U razgovoru za Politicki.ba on je tvrdio suprotno. Ima, kaže, podršku 16 od ukupno 19 općinskih/gradskih organizacija SDA. Ostale tri su “podijeljena” podrška.

Prema informacijama ovog portala, Gornji Vakuf je poslao čak šest prijedloga za predsjednika. Podržali su Mehmedovića, “dali glas” Izetbegoviću i “nabešali” još četiri imena za koje smatraju da “serbes” mogu biti čelnik ili čelnica najjače bošnjačke stranke.

A iz Centrale SDA svima je rečeno da mogu predložiti samo jednoga. U instrukciji nižim organima stranke napisano je da se “predlaže koliko se bira”. Ergo, jedno ime za predsjednika, 9 za potpredsjednike…

Zašto su se iz Gornjeg Vakufa odlučili na “neposluh” prema Sarajevu, samo oni znaju. Valjda znaju. Odluka da se iz utrke eliminira Mehmedović duboko je pogrešna. I mnogo je dokaza u prilog takvoj tvrdnji.

U srazu Izetbegović – Mehmedović, ovaj prvi je apsolutni favorit. Neka niko ne gaji iluzije da bi prvak SDA iz Tešnja mogao pobijediti Bakira.

Zašto su u Centrali odustali od “zicer-pobjede”?!

Procedure predlaganja čelništva SDA u nižim nivoima nisu baš ispoštovane. To čak priznaje i Izborna komisija. U njihovom saopćenju čak piše da je bilo zloupotreba pečata. Neko će reći da na brojku od 116 nižih organa ove stranke, četiri slučaja gdje ima i zloupotrebe pečata. Ipak, u ovom vaktu i obzirom da se radi o staroj, etabliranoj stranci, s iskusnim kadrom (više-manje) informacija da je neko zloupotrijebio pečat stranke je u najmanju ruku intrigirajuća.

No, to je i presitan detalj da bi smo se više njime bavili. Ako hoće, neka stranački organi to raspetljavaju.

U tom raspetljavanju, mada do toga neće doći, neka ispitaju i koliko je nižih nivoa SDA organiziralo predlaganje kandidata kako treba – sazivanjem skupština. Politicki.ba ima informacije da je u velikom broju slučajeva sve urađeno zbrda-zdola. Većina sarajevskih odbora, na primjer, uopće nije imala stranačke skupštine. A samo taj organ mogao je predložiti kandidate.

Da se vratimo Šemsudinu Mehmedoviću.

On je iskoračio na megdan Izetbegoviću. Bakiru nije do natezanja s bilo kime kada je u pitanju vrh SDA. I to je pogrešno!

“Izgubila je demokratija”, bila je prva reakcija nekoliko visokih funkcionera SDA.

Svi oni uglas tvrde da bi Bakir iz ove utakmice izašao kao pobjednik. Ovako je Mehmedović samo žrtva.

Čemu to?!

SDA se propisno narugala svojim političkim rivalima jer su listom imali samo jednog kandidata za predsjednika. I s pravom su se sprdali s procedurama u Našoj stranci ili SDP-u.

A onda su uradili gore! Šta će Šemso uraditi?

Može “progutati žabu” i ostati u SDA, te oponirati vrhu stranke svojim stavovima i aktivnostima. Ne bi mu bilo prvi put.

Može i napustiti SDA i možda povesti za sobom još neke zastupnike. Ni to mu ne bi bilo prvi put.

Šta se može očekivati unutar SDA sada? Bit će zanimljivo pratiti taj dio kongresa. Koliko će delegata pristupiti glasanju, ako ono bude javno. A ako bude tajno, koliko će biti nevažećih listića.

Bakir je gubitnik. A i SDA. Jer, od Trojke bolji nisu. A kao da sada nastoje biti gori od njih.

(politicki.ba)