Vinko Martinović Štela uhapšen je u srijedu u Mostaru, saznaje Istraga. On je uhapšen na osnovu potjernice iz Hrvatske odakle je pobjegao 2016. godine. Štelu su uhapsili pripadnici SIPA-e.

Zbog ubojstva Jasmine Đukić 1996. u Mostaru Vinku Martinoviću zvanom Štela Vrhovni je sud Hrvatske povisio kaznu sa sedam na deset godina zatvora. Štela, koji je prije četiri godine, i to nekoliko minuta prije objave nepravomoćne presude, išetao iz zgrade zagrebačkoga Županijskog suda te uspio pobjeći iz Hrvatske, nalazi se u BiH čije ga državljanstvo štiti od izručenja Hrvatskoj, objavio je prošle godine zagrebački Jutarnji list.

Za Štelom je od tada bila raspisana Interpolova potjernica, a on je slobodno živio u BiH.

Prije nego je procesuiran za ubustvo Jasmine Đukić, Štela je Hagu osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnig zločina nad Bošnjacima. Nakon što je izdržao 12 godina, Štela je 2012. godine pušten na slobodu. Poslije toga je, pred hrvatskim pravosuđem, procesuiran zbog ubistva. Kada je prvostepeno osuđen na na sedam godina zatvora, Štela je pobjegao u BiH gdje je u srijedu i uhapšen.

Prethodni članakOpćine Široki Brijeg, Stolac i Tomislavgrad uzalud tražile pomoć: Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić sakrio zahtjeve za angažovanje helikoptera za gašenje požara
Naredni članak(Audio) Objavljujemo presretnute razgovore Milorada Kojića i Milomira Savčića: “Otiđi, daj izjavu, Gordana se protivi tvom hapšenju”