Dino Muzaferović zvani Cezar uhapšen je u Njemačkoj na osnovu Interpolove potjernice iz Bosne i Hercegovine, saznaje Istraga. Muzaferovića potražuje pravosuđe Unsko-sanskog kantona zbog sumnje da je bio organizator kriminalne grupe koja je u Velikoj Kladuši, u pograničnom dijelu između BiH i Hrvatske, proizvodila veće količine marihuane.

Ko je Dino Muzaferović?

Sjećate li se one akcije Granične policije BiH provedene u julu prošle godine kada su u nedjelju, na neradni dan, uhapšene četiri osobe koje su održavale plantažu marihuane smještenu u šumi, u blizini granice između BiH i Hrvatske? Kantonalno tužilaštvo iz Bihaća je tada planiralo hapšenje i Dine Muzaforovića koji je označen kao jedan od organizatora organizirane kriminalne grupe. No, državni tužilac Džermin Pašić je, u saradnji sa kasnije uhapšenim graničnim policajcem Reihanom Rakovićem, preduhitrio akciju bihaćkog tužilaštva. Iako je Muzaforovića označio kao vođu ove kriminalne grupe, tužilac Pašić ga nije uhapsio. Muzaferović je od tada bio slobodan čovjek. Nakon što je “oteo” predmet Escobar, tužilac Pašić je posljednjeg radnog dana prošle godine dostavio Sudu BiH optužnicu u ovom slučaju. Optužnicom je bilo obuhvaćeno šest osoba, ali Dine Muzaferovića nije bilo među njima. Sud BiH je odbio potvrditi ovu optužnicu.

“Sud BiH oglašava se stvarno nenadležnim za postupanje u krivičnom predmetu protiv osumnjičenih Darka Jovanovića, Murata Dizdarevića, Almira Pehlića, Armina Sefića, Nermina Balića i Eldina Ćerimovića”, piše u Rješenju Suda BiH donesenom 12. januara.

Predmet je, potom, vraćen u Bihać i to sa optužnicom koju je podigao tužilac Pašić. Među šestoricom optuženih u tom slučaju bio je i Eldin Ćerimović koji je pristao, pred tužiocem Pašićem svjedočiti protiv Muzaferovića. Nekoliko mjeseci kasnije, u maju ove godine, Ćerimović je ubijen. Njegove ubice nikada nisu pronađene. Tužilac Pašić nije želio provoditi istragu u ovom slučaju, iako je ranije i službeno obaviješten da se pripremaju ubistva svjedoka u slučaju Escobar.

“Zapljenom plantaže i opreme grupa je na gubitku oko 4 miliona KM. Navodno, Dino pokušava na sve načine doći do informacija ko ga je ocvikao, čak razmišlja raspisati nagradu za informaciju o tome i angažirati plaćenog ubicu da riješi par policajaca kako bi u budućnosti drugi razmislili prije nego bi se upustili u istraživanje njega i njegovih poslova”, navedeno je, pored ostalog, u informaciji dostavljenoj Graničnoj policiji BiH.

Tužilac Pašić na ovo nije reagirao i ubrzo je, rekosmo, ubijen svjedok Eldin Ćerimović.

Nakon što je predmet dostavljen Tužilaštvu USK, obnovljena je istraga protiv Muzaferovića. Na kraju je za njim raspisana i crvena Interpolova potjernica na osnovu koje je ove sedmice i uhapse u Njemačkoj.