Dvojica crnogorskih ministara iz Vlade Dritana Abazovića prisustvuju obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske. U pitanju su ministar pravde Crne Gore Marko Kovač i ministar finansija  Aleksandar Damjanović. Oni sjede u provom redu na svečanoj akademiji u Banja Luci koju organiziraju vlasti Republike Srpske povodom 9. Januara, dana RS kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.
Ministar Marko Kovač je član Socijalističke narodne partije Crne Gore koja je dio vladajuće većine okupljene oko prosrpskih stranaka i Dritana Abazovića. Njegov kolega Aleksandar Damjanović je, također, bio član SNP-a, ali je trenutno nezavisni kadar.

Damjanović je za ministar finansija imenovan u aprilu prošle godine na prijedlog još uvijek aktualnog prekijera Dritana Abazovića.

Ministar pravde Marko Kovač jedan je od najbložih saradnika Dritana Abazovića, a zajednički su pripremali trmeljni ugovor koji je Vlada Crne Gore potpisala sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Inače, tokom dana vlasti Republike Srpske koje su organizirale obiljažavanje neustavnog dana RS odlikovale su predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

“Republika Srpska posebno je zahvalna predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu koji je pouzdan oslonac RS. Zahvaljujući poziciji Vladimira Putina i snazi Rusije, glas i stav RS se čuju i uvažavaju”, kazao je Dodik odlikujući Vladimira Putina.

Podsjećamo, i sam crnogorski premijer Dritan Abazović je u julu prošle godine bio u centru skandala kada je u svom govoru u Potočarima relativizirao genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

“Genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima, i nisu ga počinile vojske nego politike, politike zla, politike smrti i politike prevara”, izjavio je Abazović na obilježavanju 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Nakon brojnih reakcija, Abazović se izvinio žrtvama genocida.

Prethodni članakČovićev i Dodikov plan “o primirivanju” usaglašen sa Kalabuhovim: Rusi preko novog Vijeća ministara žele u OSA-u instalirati svog Ristu Zarića, a smjenom Slobodana Ujića namjeravaju preuzeti kontrolu nad Službom za strance!
Naredni članakFrancuski europarlamentarac Nicolas Bay u Banjoj Luci: “Dan RS je prilika da se podsjetimo kako se Srbi, kršćani, moraju poštovati i kako se mora braniti njihov identitet”