Crna Gora danas bira predsjednika države. Pred građanima ove male, ali ponosne države velika je odluka. Ne bira se samo šef države. Bira se budućnost Crne Gore.

Hoće li birači izabrati Evropsku uniju ili srpski svet? Kandidati su Milo Đukanović, političar koji je doista dugo na vlasti, s puno kontroverzi, ali i s politikom koja je Crnu Goru otrgnula iz Miloševićevih kandži, uvela u članstvo u NATO i stavila na prvo mjesto utrke prema članstvu u Evropskoj uniji, i mladi Jakov Milatović, čija politika faktički vraća Crnu Goru u srpski svet.

Đukanović je u prvom krugu osvojio 35,3 odsto glasova. Milatović 28,9 odsto.Glasačko pravo na predsjedničkim izborima ima 542.154 građana.

Prvi krug izbora bio je obilježen i naglašenom apstinencijom Bošnjaka (i Albanaca) u Crnoj Gori. Centar za demokratiju i ljudska prava prošlog je ljeta objavio da se 7,7 posto stanovništva izjašnjava kao Bošnjaci. Albanaca je 5,1 posto. U duboko polariziranoj Crnoj Gori ova dva naroda mogli bi donijeti prevagu i odlučiti pobjednika.

Opet!

Njihova apstinencija u prvom krugu mnogostruka je poruka. No, danas, kada se glasa u drugom krugu, prostor za manevre je bitno sužen!

Ostanak kod kuće nije opcija. Odluka jeste teška. Ali je samo glas za Đukanovića jedina ispravna. Iz Bosne i Hercegovine su se već očitovali.

Najjača od svih poruka je ona Majki Srebrenice. One su za Đukanovića.

Milo, nego ko! i njihova je poruka.

I svako iz Bosne i Hercegovone ko se izjašnjavao o tome kako glasati u Crnoj Gori svjestan je težine odluke Bošnjaka (i Albanaca) Crne Gore, duboko poštuje svoje sunarodnike, vjeruje u njihovu prosudbu…

Bosanskohecegovačka podrška Đukanoviću je i želja da se Bošnjacima (i Albancima) osigura dalji prosperitet.

Svi znamo da nije uopće sjajno, da Bošnjaci pamte, da imaju svašta prigovoriti…No, alternativa je neuporedivo gora.

I vidjeli smo i mi, a Bošnjaci u Crnoj Gori pogotovo, šta “nova politika” donosi. Od Bijelog Polja, preko Pljevalja, Nikšića…

Oni su već dobrano etnički počišćeni iz institucija koje su preuzele “progresivne” snage. I svakodnevno su svjedočili sve jačim napadima povampirenog srpskog sveta.

Odluka o tome da li će se izaći i glasati ili ostati kod kuće, a “neka oni sami među sobom odluče”, duboko se tiče svakog Bošnjaka (i Albanca) jer će se današnji izbor dugoročno odraziti na život svakog građanina Crne Gore, a imat će i značajne implikacije na Bosnu i Hercegovinu…

(politicki.ba)