Ambasador Njemačke na Kosovu poručio je da zajednica srpskih općina neće biti “nikakva RS na Kosovu”. Kratko prije njega, nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch reče isto.

“Svi su, naravno, za to da postoji udruženje koje nema ni izvršnu, ni zakonodavnu vlast, koja nije vrsta RS-a. Mi to ne želimo. Imamo veoma loše iskustvo. Bio sam visoki predstavnik u BiH i znam kako je teško nositi se sa RS-om”, rekao je tokom intervjua za kosovski dnevnik Gazeta Express.

Petritsch, koji je od 1999. do 2002. bio visoki predstavnik u BiH dodao da je “međunarodna zajednica apsolutno protiv takvog modela”.

Prije njih, davno prije, ambasador Sjednjenih Američkih Država na Kosovu Jeffrey Hovenier istakao je da se zvanični Vašington “striktno protivi stvaranju bilo kakvog entiteta koji bi ličio na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini”.

Ipak, pogotovo američki se zvaničnici zalažu za stvaranje zajednice srpskih općina.

Predvođeni Derekom Cholletom, specijalnim savjetnikom državnog sekretara SAD Antonyja Blinkena, oni horski poručuju da je “vrijeme za Zajednicu – SADA!”.

Kosovska se javnost oštro protivi stvaranju ZSO.

Ona nije u skladu s odredbama Ustava Kosova.

Ustav Kosova zabranjuje stvaranje nacionalno utemeljenih asocijacija. Odredba je donesena prvenstveno na insistiranje tadašnje postavke međunarodne zajednice kako bi se time preveniralo stvaranje “velike Albanije”.

A sada smo pred situacijom da se, zarad udovoljavanja predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, otvara mogućnost ne samo stvaranja “velike Albanije”, već i “velike Srbije”, pa i “velike Hrvatske”.

Sa svakom izjavom u kojoj se ZSO poredi sa entitetom Rs, Bosni i Hercegovini se gura ruka u ranu!

Zapad, dakle, (prešutno) priznaje da je stvaranje manjeg bh. entiteta bila greška.

I tu se staje!

Ako bi ih iko pitao – “dobro, hoćete li onda ukinuti RS”, teško da bi dobio iskren odgovor. Ako bi ga i bilo, on bi sigurno značio odbijenicu!

RS je produkt međunarodnog sporazuma. Mirovne konferencije na kojoj je učestvovala i Rusija. Samo u istom tom formatu ona se može ukinuti. Ili da se iskoristi dejtonski mehanizam pa da se “strane u BiH tako dogovore”. I ne zna se šta je od ove dvije nemogućija opcija.

Politika Zapada na Balkanu u najmanju ruku je čudna.

Na primjer, izjave američkih ambasadora u Beogradu i Prištini nekad su čak i – blago kazano – zbunjujuće.

Evropska unija nema svoju strategiju za balkansko bure baruta. Nju, bukvalno, za ruku vodi SAD.

Amerikanci iniciraju, Evropljani izvršavaju. Nekad se malo bune, nekad opiru. U konačnici – izvrše. Ovako ili onako.

Na terenu, u šest država regiona, vri kao u košnici. I svakodnevno vidimo da ne postoji jedinstvena strategija za region.

Umjesto toga gledamo svakodnevnu improvizaciju ili – hajmo graditi iluziju – nemušto provođenje taktike koja za krajnji cilj valjda ima da se najmnogoljudnija država zapadnog Balkana otme iz kandži Putina.

A to je mnogo manje vjerovatno nego čak i ukidanje Rs!

Postoji jednostavno rješenje – provedite svoje principe, one na kojima se temelje vaše države – na region!

(politicki.ba)

Prethodni članakPredsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović postavila uslov za održavanje vježbe sa NATO-om: “Oružane snage BiH moraju održati zajedničku vježbu sa Vojskom Srbije”
Naredni članakUkrajinski mediji objavili navodni identitet Dunava i Save: Razbojnik iz Drvara i bjegunac od bh. pravosuđa Jovan Bjelotomić ratuje u Ukrajini kao pripadnik ruske jedinice “Sudoplatov”?