Koordinator zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo potvrdio za Istragu: Prijavljene su nam zloupotrebe prilikom procesa vakcinacije u Zetri

Ranije su građani upozorili da je nestalo više od hiljadu vakcina u Sarajevu. "Dobio sam prijavu da postoje određene zloupotrebe prilikom vakcinisanja na Zetri. Navodno je vakcinu je primio manji broj pacijenata koji nisu prijavljeni putem aplikacije i koji nisu dobili termin za vakcinaciju", kazao nam je Ademir Spahić.

11511

Više desetina osoba vakcinisano je mimo procedura na punktu u sarajevskoj dvorani Zetra, saznaje Istraga.ba. Da je bilo zloupotreba, potvrdio nam je i Ademir Spahić, koordinator aktivnosti između javnih zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo.

“Dobio sam prijavu da postoje određene zloupotrebe prilikom vakcinisanja na Zetri. Navodno je vakcinu je primio manji broj pacijenata koji nisu prijavljeni putem aplikacije i koji nisu dobili termin za vakcinaciju”, kazao nam je Spahić.

Ademir Spahić: prijavljene zloupotrebe

Istraga.ba razgovarala je sa tri osobe srednje životne dobi koje su se uspjele vakcinisati u Zetri iako nisu bile na spisku za vakcinaciju. Veći dio njih je vakcinisan ove sedmice, prije i tokom bajramskih praznika.

“Samo sam se pojavio u Zetri i vakcinisan sam. Nisam bio na spisku”, rekao nam je jedan od građana Sarajeva uz uslov da mu ne otkrivamo identitet.

Drugi sagovornici Istrage su rekli da su primili vakcinu Pfizer iako nisu bili na spisku za vakcinaciju.

“Od početka imunizacije u dvorani Zetra tretirali smo 16000 ljudi i moguće je da je manji broj osoba zloupotrijebio sistem. Nakon što sam informisan u vezi sa mogućim propustima, u ponedjeljak 17. maja ćemo održati sastanak kod ministra zdravstva Harisa Vranića. Tražit ćeo pooštravanje kontrole identifikacije prilikom vakcinacije u smislu konciznijeg i jasnijeg plana imunizacije, kao i poziva od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo prema pacijentima. Moguće je i angažovanje agencije za zaštitu na ulazu i izlazu”, ustvrdio je Spahić, navodeći, pak, da ne bi “trebalo biti značajnijih zloupotreba, jer su ispred Zetre prisutne novinarske ekipe”.

Prema informacijama Istrage, brojne zloupotrebe su zabilježene u četvrtak, prvog dana Bajrama, kada su u jutarnjim satima vakcinisane osobe srednje životne dobi. Istog dana su sa punkta vraćene osobe koje boluju od multipla skleroze.

Inače, tokom proteklih tridesetak dana mimo procedura je vakcinisano i nekoliko službenica Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, kao i nekoliko novinara mlađe životne dobi.

Krajem aprila direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Lela Bičakčić, pozivajući se na dva saopćenja Vlade Kantona Sarajevom,  objavila je na društvenim mrežama da je “nestalo 1840 vakcina”.

Prema  prvom saopćenju na koje se pozvala, objavljenom 19. aprila ove godine, ministar Haris Vranić rekao da Vlada KS trenutno na raspolaganju ima 12.800 vakcina.

te brojke su se promijenile svega 8 dana kasnije.

“Danas je posljednji dan imunizacije u u dvorani Zetra sa vakcinama pristiglim u prvom kontigentu. Od 10.960 doza namijenjenih našim najstarijim građanima ostalo je još oko 500”, navedeno je u saopćenju od 27. aprila.

Kantonalni ministar zdravlja Haris Vranić nekoliko puta je na konferencijama za medije govorio kako će on spriječiti svaki vid zloupotreba. No, posljednjih je dana postalo očigledno da su u procesu vakcinacije počinjene brojne zloupotrebe.