Reče jednom jedan mislilac veliki, u liku i djelu g. Konakovića, citiram:”Ubit ćemo mi njih djelima, Harkane”.
Reče ovaj mislilac da svi lažu, a samo on govori istinu.
Reče nama ovaj mislilac, u slobodno vrijeme energetski stručnjak za gas i struju, da je JP EPBIH samo u ovoj godini zaključila ugovora sa 4 privatna rudnika u visini od 150 miliona KM, a da ta ista Elektroprivreda posluje sa gubitkom. Ispriča on na FACE TV i da je to veliki kriminal na način da JP EPBIH kupuje ugalj od privatnih rudnika, a JP EPBIH ima svoje rudnike i na sve te zaključene ugovore posluje sa gubitkom.
Kako u percepciji g. Konakovića svi lažu, a on istinu govori to je najbolje svakom ko išta zna o energetici otići na stranicu te iste JP EPBIH i pogledati javne nabavke i, gle čuda, naći odluku od 17.11.2023. godine.
U toj odluci piše da volimo više LAGER od rudnika u vlasništvu JP EPBIH.
U obrazloženju odluke sama JP EPBIH je napisala kako je kompanija LAGER uspješno izvršila ugovor koji je imala sa Elektroprivredom BIH. Također, komisija Elektroprivrede daje preporuku da se uputi poziv za dostavljanje ponude u ovom pregovaračkom postupku.
Inače, radi se o nabavci 400.000 tona uglja u procijenjenoj vrijednosti od 70.000.000 KM. Da, dobro ste pročitali privatni rudnik da isporuci ugalj za 70.000.000 KM JP EPBIH koja ima rudnike u svom vlasništvu.
Ovo nije sve, a izgleda i da Vlada FBIH nije obavijestila g. Konakovića o svojoj odluci ili ih g. Konaković nije dobro čuo jer se bavi Skenderijom i Bjelašnicom.
Vlada FBiH je usvojila zaključak kojim je JP Elektroprivreda BiH zadužena da nabavi 400.000 tona uglja u 2024. godini za realizaciju elektroenergetskog bilansa za 2024. godinu, kvaliteta koji je deklarisan za rad u kotlu u Termoelektrani Kakanj, te po cijenama koje mogu biti različite od cijena iz odluke Vlade FBiH od 16.12.2021. godine. Ovo znači da ove cijene mogu biti i veće i da iste JP EPBIH prihvati jer se radi o pregovaračkom postupku.
Na bazi ovog zaključka JP EPBIH je pokrenula pregovarački postupak i u pretkvalifikaciji je izabrana kompanija LAGER kao jedina koja je ispunila uslove.
Odluku možete vidjeti ovdje:

 

Kada se sve ovo analizira vidi se da je JP EPBIH zadovoljna LAGER-om i da nema smetnji za zaključenje ugovora koji cjenovno može biti i veći od cijena iz odluke Vlade FBiH iz 2021. godine.
Očigledno je da g. Konaković u ekstazi svog znanja o kriminalu svih drugih osim njegovog ne vidi da JP EPBIH nabavlja od privatnog rudnika ugalj. Zašto EPBIH radi upravo ono sto g. Konaković zove kriminalom najbolje će objasniti sama elektroprivreda. To kako je LAGER uspješno završio ranije zaključeni ugovor sa kompanijom LAGER, a nisu vidjeli taj kriminal opet će oni najbolje objasniti. To šta znaci ovaj ugalj za elektroenergetski balans Elektroprivrede opet će oni to najbolje objasniti. To zašto Elektroprivreda posluje sa gubitkom opet će najbolje oni objasniti jer da ja objašnjavam g. Konakoviću sve ovo bilo bi previse od mene.
Ja sam mu jednom objašnjavao Južnu interkonekciju pa nije bas najbolje shvatio tako da radim opet Sizifov posao nije mi baš pametno.
Na kraju, može mislilac uporno objašnjavati da svi lažu, a samo on istinu govori, ali djelima/papirima ćemo ga mi moj Harkane.

Prethodni članakNiP-ovi reformski kadrovi: Novi direktor komunalnog preduzeća “Rad” izdvojio 7000 KM da sebi kupi “iPhone 15”, a saradniku Samsung Galaxy
Naredni članakPune sale su bile u Doboju, Zvorniku, Srebrenici: Zašto su izbili “incidenti” tamo gdje Dan državnosti lideri Trojke nisu ni obilježili?