Tužilaštvo BiH započelo je hitne provjere protiv članova Centralne izborne komisije BiH zbog njihove naredbe o ponovnom brojanju glasova za predsjednika Republike Srpske, saznaje Istraga. Provjere se provode na osnovu prijave SNSD-a Milorad Dodik.

“U predmetu ovog Tužilaštva vrše se provjere navoda iz krivične prijave podnesene protiv više lica zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlašćenja. Shodno tome, potrebno je da nam u skladu sa odredbom člana 35. stav 2., tačka d) Zakona o krivičnom postupku dostavite zapisnik sa 61. sjednice CIK-a održane dana 10.10. 2022. godine, kao i Naredbu glavnom centru za brojanje za otvaranje vreća i ponovo brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske donesenoj na navedenoj sjednici”, navedeno je u aktu Tužilaštva BiH koji je u petak upućen Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

U Tužilaštvu BiH su nam potvrdili da je predmet formiran na osnovu prijave SNSD-a. Podsjećamo, CIK je Naredbu o ponovnom brojanju listića donio u ponedjeljak. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je u utorak održao konferenciju za medije i najavio podnošenje krivične prijave protiv članova CIK-a. Prijava je podnesena u srijedu, a vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić je odmah dao predmet na hitno postupanje. Postupajućem tužiocu je trebalo manje od 48 sati da se obrati CIK-u i da traži zapisnike i dokumentaciju.

“Na jutrošnjem kolegiju”, kazao je na sjednici održanoj u ponedjeljak predsjednik CIK-a Suad Arnautović, “CIK BiH je razmotrio više primjedbi i imao je na uvid i dokaze i videomaterijale. Izborni proces je toliko kontaminiran da nije moguće utvrditi tačne rezultate. CIK BiH je odlučio da izda naredbu Glavnom centru za brojanje da, radi pravilnog objedinjavanja, izvrši otvaranje vreća s 2.239 redovnih mjesta uključujući i Brčko distrikt BiH za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske”.

Opozicija iz Republike Srpske je tvrdila da je njihova kandidatkinja Jelena Trivić pobijedila u utrci za predsjednicu RS-a. SNSD-ov kandidat Milorad Dodik je istu noć proglasio pobjedu. Prema trenutnim rezultatima, Dodik je osvojio oko 291 hiljadu glasova, a Trivićeva 262 hiljade. U međuvremenu je utvrđeno da, zbog za sada nepoznatih razloga, u Doboju nedostaje čak 71 vreća praznih listića, što dodatno baza sumnju na izborni proces. No, Tužilaštvo BiH nije do sada nije reagiralo na ove navode. Umjesto toga, Milanko Kajganić, inače kadar blizak SNSD-u, donio je odluku da po hitnom postupku provjeri članove Centralne izborne komisije BiH zbog njihove odluke da se listići za predsjednika Republike Srpske ponovo broje.

Podsjetimo, početkom septembra vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić i tužilac Tužilaštva BiH Ismet Šuškić održali su konferenciju za medije na kojoj su govorili o predizbornom procesu i ulozi Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih agencija u državi u osiguranju poštenih izbora u oktobru ove godine.

Mi smo se angažovali zajedno s drugim tužilaštvima u BiH da učinimo sve ono što je u našoj moći i nadležnosti kako bismo obezbijedili da izborni proces prođe sa što manje nepravilnosti, odnosno kako bismo spriječili i sankcionisali one koji budu vršili krivična djela za izborni proces”, rekao je Kajganić.

Prvi čovjek Tužilaštva BiH je pozvao je tada građane da prijave sve predizborne nepravilnosti i prekršaje, poput radnji koje se odnose na nuđenje novca, prijetnje i slično.

“Upozoravam da će sva tužilaštva u BiH i policijske agencije poduzeti sve aktivnosti da takva krivična djela dokažu, da ih procesuiraju pred Sudom BiH i drugim sudovima u zemlji, rekao je Kajganić.

Ali umjesto očiglednih nepravilnosti, Kajganić je odlučio istraživati Centralnu izbornu komisiju BiH. I to na osnovu prijave SNSD-a.

Prethodni članakJavni poziv bh. zvaničnicima i političarima: Izjasnite se o Schmidtovim odlukama, niste birani da pregovarate o podjeli BiH
Naredni članakSchmidtova odluka kroz brojeve: Bošnjak u Federaciji vrijedi četiri puta manje od Hrvata i preko deset puta manje od Srbina!