Ministri vanjskih poslova Evropske unije, njih 27, plus šef evropskog diplomatskog servisa (EEAS), plus komesar za proširenje EU, okončali su današnju raspravu o situaciji na zapadnom Balkanu. Razgovarali su u uobičajenom formatu Vijeća za vanjske odnose (FAC), piše Sead Numanović u analizi za politicki.ba. 

Sve se zbilo kako je bilo i očekivano.

Uslijedit će (ili neće, sasvim svejedno!) “luk i voda” zaključci o zapadnom Balkanu, po ko zna koji put će se ponoviti da je Bosna i Hercegovina jedna, jedinstvena, suverena država… bla bla bla.

U odnosu na, naprimjer, zaključke EU od prije skoro 11 godina, Brisel je otišao miljama unazad.

Naime, 21. marta 2011. godine odlučeno je da se otvori proces sankcioniranja “određenih pojedinaca i pravnih lica čije aktivnosti potkopavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i institucionalni personalitet Bosne i Hercegovine”.

Rečeno je i da se kazniti trebaju i svi koji “ozbiljno prijete sigurnosnoj situaciji u BiH i potkopavaju Dejtonski sporazum”.

Danas je neuporedivo gore jer je Milorad Dodik, ili kako Josep Borrell reče na netom završenoj konferenciji za novinare “neki pojedinci”, započeo hajdučku otimačinu ovlasti Bosne i Hercegovine i najavljuje nove iste takve akcije.

Nasreću, njegove stavove ne dijele vodeće zapadne države – Sjedinjene Američke Države, Njemačka i Velika Britanija.

Još od sastanka u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država prije nekih 20 dana, bilo je jasno da EU – kao institucija – neće i ne može uvesti (odmah) sankcije Dodiku.

Zato su se oko toga okupile države s obje strane Atlantskog okeana, koje hoće.

Heiko Maas u intervju za politicki.ba jasno je poručio da će njegova država uskratiti finansijsku pomoć entitetu RS.

I tako će ostati dok je god na vlasti Milorad Dodik.

I Njemačka neće biti jedina zemlja koja ćeuraditi.

A govorimo o državama koje su ekonomski jake, i ne tako malog političkog kapitala i potencijala i s kojima se nije pametno svađati.

Dodik pleše na tankoj žici. Prvo je najavljivao – preko svog hudog portparola – da će već ove sedmice nastaviti s otimanjem ovlasti države BiH. Pa je to sada pomjerio za početak narednog mjeseca. Iza političke scene, ali i sve više na njoj samoj, u toku su sve dinamičnije konsultacije.

Moćne se zapadne države međusobno dogovaraju, neki njeni predstavnici imaju sastanke s političkim čelnicima vlasti u entitetu RS, sam Dodik razgovra svaki dan s nekim. Poruke koje dobija sve češće nisu ugodne i samo može lagati kada i ako kaže da se ne boji.

Sve više je izoliran, demaskiran i sve češće mu se javlja osjećaj satjeranosti u ćošak. Pozicioniran je kao najistaknutiji ruski igrač u regionu.

On dobro zna da ga zapadne države čekaju da ode u offsajd. Pa da se obruše na njega.

U ovom momentu je pat-situacija.

Dodik razvlači, mada ne treba sumnjati da će napraviti još niz provokativnih verbalnih poteza, Zapad čeka svjestan da bi sada, obrušavanjem sankcijama na njega, dao mu “idealan izgovor” da proglasi “samostalnost”.

A za nas u BiH više i nije bitno hoće li biti sankcija i kakve će one biti (sankcija će biti!).

Bitno je uraditi sve što se može da se više nikada ne nađemo u ovakvoj situaciji.

Jer, ipak je ovo naša zemlja!