Crvene beretke bile su na glavama ljudi oko njega. A on je, bez kape na glavi, mirno iz mase posmatrao svečani defile i slušao pjesmu pripadnika SAJ-a MUP-a Republike Srpske. Snimajući okupljenu publiku, saradnik Istrage slučajno je snimio i njega. Bratislava Dikića. Optuženika za terorizam u Crnoj Gori.

U Bosni i Hercegovinu je ušao 8. januara, iz Srbije, preko Pavlovića mosta, odakle se, preko Bijeljine i Brčkog, dalje zaputio prema Banja Luci. Tamo je prisustvovao obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske. No, zbog čega je on bitan?

Bratislav Dikić je nekadašnji general srbijanske Žandarmerije. Pretražujući Internet naći ćete njegove brojne fotografije sa plavom beretkom na glavi. No, nači ćete i one na kojima Dikića crnogorski policajci privode na suđenje u Viši sud u Podgorici gdje mu se sudi zbog optužbi da je bio jedan od onih koji su, sarađujući sa ruskom vojnom obavještajnom službom GRU, u izbornoj noći, oktobra 2016. godine, u Crnoj Gori pokušali izvesti državni udar.

Bratislav Dikić (foto: pobjeda.me)

Crnogorske Vijesti pišu da bi 17. januara, odnosno početkom naredne sedmice, u Višem sudu u Podgorici trebalo početi obnovljeno suđenje u slučaju poznatom kao “državni udar”. Početak novog suđenja odgađan je nekoliko puta, otkako je u februaru prošle godine Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je presudu, kojom je 13 optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine osuđeno na skoro 70 godina zatvora.

Prvostepenom presudom bila su osuđena i dvojica ruskih državljana. Eduard Šišmakov i Vladimir Popov su ukinutom presudom bili osuđeni osuđeni na 15, odnosno 12 godina zatvora. Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore ovu dvojicu pripadnika ruske vojne obavještajne službe GRU tereti da su 2016. godine bili na čelu kriminalne organizacije koja je pripremala izvođenje terorističkih akcija na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra, te da su pripremali i likvidaciju tadašnjeg crnogorskog premijera, a današnjeg predsjednika Mila Đukanovića. Na osnovu obavještajnih informacija partnerskih agencija, crnogorske vlasti su uspjele spriječiti ovu akciju. Šišmakov i Popov su pobjegli, a za njima je raspisana Interpolova potjernica. Pravi identitet Eduarda Šišmakova je, zapravo, Eduard Širokov.

On je označen kao glavni organizator akcije u okviru koje je, neposredno pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori, rusko-srpska naoružana skupina sa vlasti trebala  svrgnuti Mila Đukanovića, koji je taada Crnu Goru vodio prema NATO-u. Šišmakov se, zajedno sa svojim kolegom iz ruske službe Vladimirom Popovom nekoliko puta susretao sa Aleksandrom Sinđelićem, srbijanskim državljaninom i pripadnikom četničkog ravnogorskog pokreta koji je kasnije postao svjedok pokajnik. Sinđelić je svjedočio da je Šišmakov imao skice crnogorske Skupštine u kojoj je trebala biti izvedena ova operacija. Sinđelić je imao ratno iskustvo iz Hrvatske i sa Krima, gdje se borio zajedno sa proruskim dobrovoljcima.

Aleksandar Sinđelić

Sa Sinđelićem je, prema iskazima svjedoka, sarađivao i Bratislav Dikić. On je uhapšen i od 2016. godine i bio je u pritvoru sve dok proruski Demokratski front nije postao dio parlamentarne većine koja je formirala novu crnogorsku Vladu. Na slobodu je pušten u februaru prošle godine, kada mu je ukinuta prvostepena presuda kojom je osuđen na osam godina zatvora.

“Osjećam se moralno krivim, ali ne mogu prihvatiti nešto što svjesno i voljno nikad ne bih uradio. Prevaren sam i uvučen u nečije igre, a da toga nisam bio svjestan. Rekao sam da se osjećam moralno krivim, jer sam bio nesmotren prema svjedoku saradniku Saši Sinđeliću i nisam pročitao njegove nečiste namjere”, kazao je Dikić 25. marta 2019. godine godine iznoseći završne riječi.

Dikić će, kasnije, promijeniti iskaz, tvrdeći da je njegova prva izjava iznuđena.

Po uputama ruskih obavještajaca, Sinđelić i i Dikić su trebali angažirati oko pedesetak kriminalaca iz Srbije i BiH koji bi, prema planu, kao oružana formacija, nasilno svrgnuli sa vlasti Milu Đukanovića.

E, taj Bratislav Dikić 8. je januara došao u Bosnu i Hercegovinu. Zvanično, njegov izlazak iz BiH nije zabilježen. No, zabilježeno je da su “ruski humanitarci” od 6. do 10 januara na području Brčkog “djelovali” zajedno sa pripadnicima četničkih udruženja.

“Daćemo krv za Republiku Srpsku kakvu vidi naš Milorad Dodik, jer jedini on ima viziju kako sačuvati i odbraniti Republiku Srpsku i od stranih i od domaćih neprijatelja, tj. lažnih opozicionara koji su spremni na sve, samo da se dočepaju vlasti i prodaju i grobove naših predaka. Njima će suditi Bog, ali prije njega sudit će im narod na izborima”, napisali su povodom neustavnog dana Republike Srpske članovi Udruženja Sveti Georgije iz Lončara, sela koje pripada Brčko distriktu.

Ovo udruženje finansirala je Ambasada Ruske Federacije u BiH, a prvi “humanitarac” je Srđan Letić, više puta presuđivani kriminalac.

Srđan Letić sa beretkom na glavi (foto: Facebook)

Na fotografiji iznad možete vidjeti članove tog “humanitarnog udruženja”, a sa beretkom na glaci je Srđan Letić. Fotografija je nastala 6. januara, tokom “predbožićnih” aktivnosti”. Članovi ovog udruženja su Badnje veče proveli kod crkve u Lončarima, zajedno sa pripadnicima četničkih udruženja, čiji su članovi, 2016. godine, po nalozu ruskih obavještjaca pokušali izvesti državni udar u Crnoj Gori. A za organizovanje tog napada je optužen – Bratislav Dikić.

Treba, za kraj, još napomenuti da je predsjednica Republike Srpske 8. januara u Banja Luci odlikovala jednog drugog Bratislava. Brartislava Gašića, direktora srbijan ske obavještajne službe poznatije kao BIA.

“Ordenom Njegoša prvog reda, za priznati javni rad i lične rezultate, zasluge u međunarodnoj saradnji, kao i doprinos u razvoju i jačanju sveukupnih odnosa između Republike Srpske i Srbije odlikovani su Bratislav Gašić, direktor Bezbjeednosno-informativne agencije Srbije”, saopćeno je 8. januara.

Tog dana je u Banja Luci bio i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov. A bio je i 9. januara, kada su crvene beretke iz SAJ-a ulicama pjevale fašističke stihove.

Prethodni članakKolumna Vildane Selimbegović: Heroji korupcije
Naredni članakSead Numanović analizira reakciju EU o danu RS: Kakva je Unija, reakcija je dobra