Ponovnim brojanjem glasova na biračkom mjestu Brankovac 5 (155A019) utvrđeno je da je BH bloku (SDP i Naša stranka) upisano više glasova nego što je taj politički subjekt, uistinu, osvojio. Za izbornu jedinicu Stari Grad na tom biračkom mjestu BH blok je osvojio 135 glasova, dok su im upisana dva glasa više. No, to i nije neki problem u odnosu na preferencije koje su dopisivane kandidatima u BH bloku.

Nositeljica liste BH bloka za izbornu jedinicu Stari grad Irma Baralija, prema rezultatima koje je upisala Gradska izborna komisija Mostar, na biračkom mjestu Brankovac 5 osvojila je 123 glasa. Prema istom izvoru, Sanel Žuljević, inače brat SDP-ovog visokog zvaničnika Anera Žuljevića, osvojio je 76 preferencija.

Upisani rezultati na biračkom mjestu Brankovac 5

Međutim, nakon žalbi uslijedilo je ponovno brojanje glasova i utvrđeni su drugačiji rezultati. Irma Baralija je, naime, na tom biračkom mjestu osvojila 109 glasova ili 14 manje od onoga koliko joj je upisano. Sanel Žuljević je, pak, “pojačan” znatno više. Njemu je, rekosmo, upisano 76 preferencija. No, u stvarnosti, Žuljević je osvojio svega 15 glasova, što znači da mu je samo na ovom biračkom mjestu “dopisan” 61 preferencijalni glas.

rezultati nakon ponovnog brojanja na biračkom mjestu Bankovac 5

Irma Baralija je, podsjećamo, prema pisanju Klixa koji, pored ostalih,uređuje njen stranački kolega Rijad Durkić, “pomela sa preferencijama” na području izborne jedinice Stari grad.

Osim ovih dipisivanja, utvrđene su i druge prevare. Birački odbor u kojem sjedi SDP-ova Adna Hanić Zalihić upisao je BH bloku pet glasova više nego što je taj politički subjekt osvojio. Naime, BH bloku SDP-a i Naše stranke su na biračkom mjestu Centralna zona 2, Gradska izborna jedinica, upisana 183 glasa.

upisani rezultati na biračkom mjestu Centralna zona 2

Nakon što su rezultati upućeni Grdskoj izbornoj komisiji, utvrđeno je BH bloku upisanipet glaasova više nego što su osvojili. Istovremeno, utvrđeo je da su SDP i NS “doživjeli” rast na štetu Platforme za progres. Tom političkom subjektu su, naime, na biračkom mjestu upisali 42 glasa, dok su oni, zapravo, osvojili 13 glasova više.