Njegovo kodno ime u kriminalnim krugovima je “Zagor”. Inače je uposlenik Obavještajno sigurnosne agencije, raspoređen na poziciji savjetnika generalnog direktora Osmana Mehmedagića. Dugogodišnji je obavještajac koji je radio u Banja Luci, odakle je prebačen u Sarajevo kako ne bi “imao pristup operativnim saznanjima”, jer je rukovodstvo OSA-e raspolagalo informacijama o sumnjivim poslovima ovog uposlenika. No, kod njegovog prijatelja Bojana Cvijetića, početkom ove sedmice, pronađeni su povjerljivi dokumenti OSA-e i MUP-a Republike Srpske. Cvijetić je bivši savjetnik bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Zagor je Siniša Rakita.

Njegove fotografije nisu dostupne na Internetu. No, sigurnosne agencije posjeduju snimke privatnih zabava odbjeglog ratnog zločinca Ljubana Ećima, inače jednog od šefova srbijanskog podzemlja. Na tim se snimcima vidi – Siniša Rakita. Zagor je nadimak koji mu je dao njegov prijatelj Ljuban Ećim. Rakita je godinama negirao svoje dobre odnose sa Ljubanom Ećimom. Njegov prijatelj i Mektićev savjetnik Bojan Cvijetić je, pak, tvrdio da je u sukobu sa Ljubanom Ećimom.

Bio je april 2019. godine kada su policijske agencije i obavještajne agencije dobile informaciju iz kriminalnih krugova da   Ljuban Ećim sprema likvidaciju tadašnjeg ministra sigurnosti Dragana Mektića. Bojan Cvijetić je, prema informacijama Istrage, hitno otišao u Bijeljinu na sastanak sa Željkom Radovanovićem zvanim Krečo. Radovanović Krečo je višestruko presuđivani narko diler iz Bijeljine koji je povezan sa kriminalnom grupom okupljenom oko Ljubana Ećima i Luke Bojovića i kojem se u Srbiji 2007. godine, zajedno sa Ećimom, sudilo zbog optužbi za krijumčarenje kokaina.

Cvijetić je od njega namjeravao saznati informacije o pripremi likvidacije Dragana Mektića. No, dok su sigurnosne i obavještajne agencije bile fokusirane na sigurnost ministra sigurnosti, nekoliko dana kasnije u blizini Banja Luke, 22. aprila te 2019. godine, ubijen je Slaviša Krunić.  Vlasnika zaštitarske agencije Sector Security izrešetali su dok se, kasno navečer, vraćao kući. Prema informacijama Istrage, neposredno prije ubistva, Krunića je u Beograd pozivao Ljuban Ećim kako bi “raščistili neke stvari”. Ećimov prijatelj i bivši Arkanov pratilac Saša Milaković iz Prijedora  otvoreno je, putem društvenih mreža, prijetio Slaviši Kruniću.

“Tajkunski zelenaš – pi….a cinkaroš Slaviša Krunić preko par svojih policijskih zvaničnika u Banja Luci i Prijedoru pokušava da vrši pritisak na nekorumpirane policajce koji nisu na njegovom platnom spisku da vrše kontrole pripadnika VIP Security i da ih pozivaju na informativne razgovore. Krunić preko svog prijatelja u Obavještajno sigurnosnoj agenciji BiH vrši kontrolu mog Facebook profila, mojih objava na njemu u privatne svrhe zelenaša i p…… Slaviše Krunića”, napisao je Milaković, bivši pripadnik Arkanovih Tigrova.

Nakon ubistva, Krunićeve poslove je neformalno preuzeo Igor Dodik, koji se, u međuvremenu, zbližio sa suprugom ubijenog biznismena. Tako danas na banjalučkoj Alternativnoj televiziji često možete vidjeti oglašavanje firme Sector Security. No, na toj televiziji sve rjeđe se može vidjeti Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

“Za ATV govori direktor Policije Siniša Kostrešević”, najavit će prošlog utorka novinarka Alternativne televizije svog gosta povodom “velike policijske akcije provedene u Banja Luci”.

Tog jutra su pripadnici MUP-a RS, po naredbi Tužilaštva BiH, proveli operativnu akciju Transporter u okviru koje je uhapšen Bojan Cvijetić, bivši savjetnik bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića i službenik MUP-a RS-a Mladen Milovanović, koji je već ranije hapšen zbog pomaganja pripadniku škaljarskog klana Milošu Božoviću.

U prilogu ATV-a tog dana nije bilo ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača koji je medijima kazao da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske radi na otkrivanju svih onih koji imaju veze sa organizovanim kriminalom.

„Da li se nalazili u redovima MUP-a Srpske, bilo kojih drugih organizacija, ili samih klanova i kriminalnih struktura, intenzivno ćemo nastaviti tu borbu i sigurno će veoma brzo biti još hapšenja“, kazao je, na ATV-u cenzurisani, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Dragan Lukač i Siniša Kostrešević: Ko kome radi iza leđa

Lukač je najavio i nova hapšenja službenika MUP-a RS. No, i te izjave nije bilo na ATV-u, koji je svoju priču gradio na Kostreševićevim izjavama, s kojim je ministar unutrašnjih poslova RS već odavno u sukobu. Nakon što je Sud BiH, u četvrtak popodne, odredio pritvor šestorici uhapšenih u akciji Transporter, ATV je objavio prilog u kojem je navedeno da su, prilikom pretresa, kod Bojana Cvijetića pronađeni dokumenti Obavještajno sigurnosne agencije. No, dokumenti policijskih ancija se u prilogu ATV-a ne pominje.

“Od osumnjičenog su oduzeti određeni podaci kojima mogu raspolagati samo policijske agencije i obavještajna agencija i to sa oznakom povjerljivo koje dokumente ovaj osumnjičeni nije mogao niti na jedan način posjedovati, osim da su mu dostavljeni od strane pripadnika obavještajne agencije. U konkretnom slučaju posebno je sporno to što se dokumentacija odnosi na lica protiv kojih nadležni organi BiH vode istragu zbog počinjenja teških krivičnih djela organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa opojnim drogama te krivičnih djela ubistava”, navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora koji je Sudu BiH uputilo Tužilaštvo BiH.

Međutim, oduzeti dokumenti nisu priloženi. Postupajući tužilac u ovom slučaju je Dubravko Čampara, što je bitno za nastavak ove priče.

Naime, otkako je američki FBI “raspakovao” aplikaciju Sky, a srbijanske vlasti uhapsile Veljka Belivuka zbog više ubistava u ime  Kavačkog klana, u Srbiji traje “medijski” rat između dvije kriminalne grupacije. Jednom grupacijom, prema informacijama Istrage, upravlja Andrej Vučić, dok drugom upravljaju dijelovi BIA-e okupljeni oko Marka Parezanovića koji slovi za najbitnijeg ruskog igrača u obavještajnim krugovima na Balkanu. Sa Parezanovićevom grupacijom povezan je Igor Dodik, sin predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji je insistirao da za direktora Policije Republike Srpske bude imenovan Siniša Kostrešević, iako je to naišlo na negodovanje Dragana Lukača, koji je, opet, povezan sa strukturama koje kontrolira Andrej Vučić, brat srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Ljuban Ećim je također povezan sa grupom okupljenom oko Parezanovića i proruskih sturktura u policijskim i bezbjednosnim agencijama u Srbiji.

Nakon što je u julu ove godine uhapšen u Banja Ljuci, policijski inspektor Mladen Milovanović je pred unutrašnjom kontrolom svjedočio da je svoje poslove i svoju saradnju sa pripadnicima škaljarskog klana koordinirao sa direktorom policije Sinišom Kostreševićem.

“Neposretno prije nego što je Kostrešević postao direktor i u periodu kada je direktor policije, zajedno sa Vatreš Pretragom smo se vidjeli više puta i to u Merkatoru i u ugostiteljskom objektu Baza na Obilićevu. Tada sam njemu pričao da imam  kontakt kako sa porodicom ubijenog Ostojića tako i sa Božovićem koje je interesantno lice i koje bi moglo da nam pruži određene informacije značajne za službu. Mogu samo pomenuti ovdje da je pomenute sastanke organizovao Vatreš, koji je u mnogo boljim odnosima sa Kostreševićem nego ja. Tada mi je Kostrešević rekao da nastavim održavati kontakte, kao i druge kontekte koje imam koji su značajni za službu što sam i učinio. U toku 2020. i 2021. godine sam se na području Banja Luke nastavio viđati sa Božovićem. On mi je davao određene informacije koje sam usmeno prenosio direktoru policije a i za neke sam sačinio službenu zabilješku”, kazao je na saslušanju inspektor Milovanović, a dio njegovog iskaza je na svom blogu objavio novinar Slobodan Vasković.

Inspektori Vatreš i Milovanović su uhapšeni sredinom jula ove godine upravo zbog veza sa škaljarcem Božovićem. U stanu Miloša Božovića u Banja Luci pronađeni su uređaji za tajno praćenje i tajno snimanje.

“Kartonska kutija sa sa preovlađujućom crno-bijelo-plavom bojom sa natpisom GSM/GPSR/GPS tracker portable vehicle tracking system u kojoj se nalazi plastični uređaj kockastog oblika crne boje sa natpisom “GPS tracker” kao i dva punjača, dva provodnika (jedan crne boje i jedan crno-žuto-zelene boje te crni provodnik na čijem jednom kraju se nalazi plastični uređaj sa natpisom “GPS Antenna””, navedeno je u zapisniku MUP-a Republike Srpske koji je Istraga objavila 19. jula ove godine.

Osim ovog uređaja, kod bjegunca od crnogorskog pravosuđa pronađena je i lična karta Republike Slovenije izdata na ime Zlatko Marijanac sa serijskim brojem 004652087 na kojoj je bila Božovićeva fotografija, te ljekarski nalazi izdati na ime Zlatko Marjanović. U stanu koji je koristio policija je pronašla i oko 5000 eura.

Glavna osoba koja je pomagala Božoviću bio je Petar Dukić, banjalučki biznismen čiji otac Gojko imao dobre veze sa Miloradom Dodikom. Dukić je uspio pobjeći od policijske akcije Transporter MUP-a RS-a. Njega je SIPA u oktobru ove godine prijavila zbog organizirane krađe autombila u Evropskoj uniji koji su, potom, prebacivani u Crnu Goru. Prema izvještaju SIPA-e, Dukić je ove poslove radio sa pokojnim sarajevskim biznismenom Savom Divčićem, zatim Žarkom Joknićem iz Foče, zatim škaljarcem Milošom Božovićem iz Crne Gore, kao i Perom Vasiljem  iz Mešugorja i Kemalom Šćukom iz Jablanice. Petar i Gojko Dukić su hapšeni u julu ove godine ali su vrlo brzo pušteni na slobodu. Oni su, prema informacijama Istrage, od tada bili pod posebnim istražnim radnjama.

U dokumentima Tužilaštva BiH piše da je Dukić, u periodu od 13. do 20. aprila ove godine zajedno sa Miljanom Radonjom i Sašom Radovićem organizirao nabavku jednog kilograma heriona na teritoriji Srbije. Dva kilograma heroina su završila u Hrvatskoj. Mjesec kasnije ista grupa je uz pomoć hrvatskih državljana na tertitoriju Evropske unije prebacila i pet kilograma kanabisa.

Tužilašvo BiH, dalje, navodi da su Bojan Cvijetić i Siniši Kostreševiću blizak policajac Mladen Milovanović u decembru 2019. godine nabavili kilogram kokaina koji je, prethodno, dopremljen iz Južne Amerike. Kokain je na kraju završio u Sarajevu, a preuzeo ga je Aleksandar  Nikolić. Ove informacije su dobijene kroz aplikaciju Sky koju su “raspakovali” američki istražitelji.

Kokain je, sumnja se, nabavljan iz Srbije, odnosno od grupe povezane sa Ljubanom Ećimom, optuženikom za ratne zločine koji  se godinama “skriva” u Beogradu. Bojan Cvijetić je, već smo naveli na početku, blisko povezan sa Sinišom Rakitom, službenikom OSA-e, koji je, opet, povezan sa Ljubanom Ećimom, na čijim je privatnim zabavama i snimljen.

Ljuban Ećim sa Cecom

Da je Ećim imao dobre veze u bh. policijskim i obavještajnim strukturama, pokazuje i slučaj iz 2018. godine. Tada je, naime, SIPA dobila informaciju da će Ećim doći na teritoriju BiH i blia je pripremljena akcija njegovog hapšenja. No, nedugo nakon toga, akcija je “provaljena”.

Prema informacijama sigurnosnih agencija BiH, ključnu ulogu u „otkrivanju“ akcije imao je Svjetlan Nović, službenik SIPA-e i prvi rođak Sredoja Novića. On je, nakon što su specijalci SIPA-estigli u Banja Luku, ne znajući da su došli zbog Ećima, pozvao pratioce Milorada Dodika, te ih obavijestio da se priprema akcija hapšenja tadašnjeg predsjednika Republike Srpske. Istog dana, u Večernjim novostima je objavljen tekst po naslovom: “Ambasada SAD-a priprema hapšenje Milorada Dodika”.

„Nakon toga, najviši zvaničnici RS-a su se uključili u provjere, te su saznali da je akcija ipak usmjerena protiv Ljubana Ećima“, kazao je naš sagovornik.

Naravno, nakon ovoga, Ećim se nije pojavio na proslavi rođendana, akcija je propala, ali je posljednjih dana, ovaj presuđeni narko diler koji živi u Srbiji, započeo ličnu istragu kako bi utvrdio ko je SIPA-i dojavio da on dolazi u Banja Luku. Zbog toga je, prema saznanjima sigurnosnih agencija BiH, već uputio prijetnje smrću jednom od inspektora SIPA-e za kojeg sumnja da je izvor informacija.

Ljuban Ećim, naveli smo, godinama živi u Srbiji, gdje se skriva od bh. pravosuđa koje ga sumnjiči za ratne zločine na području Kotor Varoši. Sve relevantne sigurnosne službe u regiji su ga smatrale čovjekom koji je organizovao skrivanje tada odbjeglog haškog optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića. Tokom rata bio je komandant Crvenih beretki u banjalučkoj regiji, gdje je djelovao zajedno sa Nenadom Stevandićem. Bio je u bliskim vezama sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i Miloradom Ulemekom Legijom. Nakon rata, nastavio je saradnju sa Zemunskim klanom, a zajedno sa Lukom Bojovićem je organizovao trgovinu narkoticima.

U decembru 2007. godine uhapšen je u Beogradu zbog poslova sa drogom, a njegovo ime se našlo na optužnici Specijalnog tužilaštva Srbije koja je podignuta 14. maja 2008. godine. Prvooptuženi u tom predmetu protiv narko mafije bio je Bijeljinac Željko Radovanović zvani Votka i Krečo, s kojim su godinama u kontaktu bili Mektićev savjetnik Bojan Cvijetić i savjetnik direktora OSA-e Siniša Rakita. Krečo je dugogodišnji član Zemunskog klana i saradnik Luke Bojovića koji je hapšen i u BiH zbog poslova sa drogom.

Prema policijskim izvorima, Ećim je, upravo, preko svog saradnika Radovanovića bio u vezi sa čelnicima i Uprave za indirektno porezivanje BiH koji su mu omogućavali transport droge i ostale robe koja se pojavljivala na crnom tržištu u BiH. O Ećimovim, odnosno Radovanovićevim vezama sa Dodikovim ljudima u UIO svjedoči i dokumentacija pronađena prilikom pretresa u okviru akcijePandora“.

Tada je, naime, u kući direktora Sektora za carine UIO Zdravka Cvjetinovića pronađen njegov ugovor o jemstvu potpisan sa Zlatom Radovanović, suprugom Ećimovog saradnika Željka Radovanovića, koja je također procesuirana zbog organizovanog kriminala. Zlata Radovanović je 26. januara 2012. godine podigla 120 hiljada marka kredita u Sparkasse banci, a žirant joj je bio direktor Carina – Zdravko Cvjetinović, koji je na tu poziciju imenovan na prijedog SNSD-a.

Cvjetinovićev “žirant” Željko Radovanović Krečo nekoliko je puta bio hapšen zbog poslova sa drogom. U okviru policijske akcije Titan, koju je u septembru 2012. godine proveo MUP Republike Srpske, Radovanović je uhapšen zbog sumnje da je iz zatvora u Foči organizirao transport i prodaju kokaina na području Evropske unije. Krečo je, prema informacijama Istrage, zaključio da ga je “ocinkao” Saša Vidović, Bijeljinac koji je dovođen u vezu sa likvidacijama koje je naručivao škaljarski klan.

Saša Vidović

Saša Vidović je osuđen zbog ubistva Miroslava Lazarevića i kaznu je izdržavao u Foči. Željko Radovanović je svakodnevno angažirao ljude da ga premlaćuju zbog “izdaje”. Zbog svakodnevnog pritiska, Vidović se u oktobru prošle godine objesio u fočanskom zatvoru. Njegova supruga Nataša se, nakon toga, udala za Zlatana Ćuka, još jednog Bijeljinca koji je bio član podzemlja i koji je više puta hapšen. I Zlatan Ćuk je bio povezan sa pripadnikom škaljarskog klana Milošem Božovićem (kojeg je štitio Mladen Milovanović, policijski inspektor blizak Siniši Kostreševiću). Prema dokumentu Tužilaštva BiH iz marta ove godine, Zlatana Ćuka i Miloša Božovića je 2018. godine namjeravao ubiti Darko Elez.

Kako se vidi iz dokumenta koji je sačinio državni tužilac Dubravko Čampara, za likvidaciju je bio zadužen Vladimir Kovačević zvani Kovač, crnogorski državljanin koji je živio u Beogradu, u istoj zgradi u kojoj je bila nastanjena i Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP-a Republike Srbije koja je bila u dobrim odnosima sa Veljkom Belivukom, ali i Darkom Elezom. Nesporno je, tvrde izvori Istrage, da je Hrkalovićka poznavala i Vladimira Kovačevića zvanog Kovač, kriminalca kojeg su Elezovi ljudi, prema dokumentima Tužilaštva BiH, predstavili kao “pucača” koji je trebao ubiti Zlatana Ćuka i Miloša Božovića.

Zlatan Ćuk

Upravo je priprema ovog ubistva bila obrađena u izvještaju o počinjenom krivičnom djelu koji je MUP RS-a podnio Tužilaštvu BiH u decembru prošle godine. Istog dana MUP Republike Srbije je u Beogradu uhapsio Darka Eleza. No, Vladimir Kovačević zvani Kovač nije uhapšen, iako se njegovo ime našlo u izvještaju o počinjenom krivičnom djelu. Kovač je, ispostavit će se kasnije, poznavao ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina, a srbijanski mediji su objavili i fotografiju njih dvojice snimljenu na koncertu Riblje Čorbe.

Vulin i “pucač” Kovač

Za razliku od Kovača, MUP Srbije je odlučio izručiti Darka Eleza i to na osnovu optužbe iz Sarajeva da je, pored ostalog, pripremao likvidaciju Zlatana Ćuka i škaljarca Miloša Božovića.  No, potom je uslijedio obrat. Državni tužilac Dubravko Čampara je otputovao u Beograd gdje se, zajedno sa direktorom Policije RS-a Sinišom Kostreševićem, susreo sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom.

Na oficijelnoj web stranici MUP-a Republike Srpske možete pronaći saopćenje za javnost od 27. aprila ove godine u kojem piše da su „direktor Policije RS Siniša Kostrešević i tužilac za organizirani kriminal BiH Dubravko Čampara razgovarali u Beogradu sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandrom Vulinom“.

Dubravko Čampara i Siniša Kostrešević na sastanku sa Vulinom

“Na sastanku je ocijenjeno da saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala mora biti kontinuirana kako bi policije i tužilaštva u regionu spremno odgovorili i bili korak ispred kriminalnih grupa. Ministar Vulin je naglasio da uspješne borbe protiv organizovanog kriminala nema bez čvrste i odlučne regionalne saradnje i istakao da je operativna saradnja i razmjena informacija u ovoj oblasti imperativ”, navedeno je u saopćenju za javnost MUP-a RS.

Dva dana kasnije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, sa Aleksandrom Vulinom na čelu, donosi „Rešenje“ kojim se „ukida rešenje o prihvatu u jugoslovensko državljanstvo i državljanstvo Republike Srbije lica Elez (Miladin) Darko“.

Oduzimanje srbijanskog državljanstva Darku Elezu značilo je da Tužilaštvo BiH protiv njega može pokrentui postupak zbog predmeta “lutka”. Predmet koji se odnosio na pripremu ubistva Zlatana Ćuka i Željka Radovanovića pao je u drugi plan. Elez je u julu ove godine pritvoren zbog Lutke. Tužilac Čampara je odustao od pritvora zbog predmeta “Ćuk i Radovanović”, u kojem se, kao izvršilac, pominje Vladimir Kovačević zvani Kovač, inače kriminalac fotografisan sa Aleksandrom Vulinom.

Svjestan da je žrtvovan, Darko Elez je, tokom saslušanja u Tužilaštvu BiH, zaprijetio Dubravku Čampari, tvrdeći, pritome, da on zna  kako je i šta dogovoreno.  Četiri mjeseca kasnije dešava se obrat. Upravni sud u Beogradu 4. 11. 2021. godine uvažava žalbu Darka Eleza i poništava Rješenje o oduzimanju državljanstva koje je donio MUP Srbije kojim rukovodi Aleksandar Vulin.

No, ovo rješenje nije odmah dostavljeno Darku Elezu, što se vidi i u desnom gornjem uglu u kojem je naveden datum 12.11. 2021. godine. To je datum kada je Elez primio odluku beogradskog Suda. Ali šta se čekalo?

“Optuženi Darko Elez (1980.) u cijelosti je priznao krivicu za krivična djela za koja ga tereti optužnica u predmetu kodnog imena “Lutka”, saopćeno je 10.11. 2021. godine iz Tužilaštva BiH.

Elezova nagodba je podignuta pet dana nakon odluke beogradskog suda da mu vrati srbijansko državljanstvo. Odluka suda mu je dostavljena dva dana nakon postignute nagodbe.

“Elez otkriva ko je iz vrha države hteo da ubije Vučića!? Ključni svedok saradnik suočiće nas sa strašnom istinom”, objavio je slavodobitno Informer, tabloid blizak režimu Aleksandra Vučića.

Prema prijedlogu Sporazuma o priznanju krivnje, Elez se obavezao da će “svjedočiti o svemu što mu je poznato”. No, prema informacijama Istrage, Elez se, neformalno, obavezao da će svjedočiti protiv Belivuka i Dijane Hrkalović koji bi, prema pisanju srbijanskih medija, trebali biti neugodni svjedoci protiv članova porodice Aleksandra Vučića. Elezovom “promjenom” srtrane najveći dobitnik je, tako, postao predjednik Srbije. Darko Elez bi, prema informacijama Istrage, uskoro trebao zatražiti da kaznu zatvora izdržava u Srbiji gdje bi mogao dobiti i određene pogodnosti. Ključnu ulogu u “vrbovanju” Darka Eleza da pređe na stranu režima Aleksandra Vučića odigrali su visokorangirani službenici MUP-a Srbije Bogdan Pušić i Ninoslav Cmolić. Pušić je načelnik Uprave kriminalističke policije Srbije, dok srbijanski mediji Ninoslava Cmolića označavaju kao jednog od najzaslužnijih ljudi za razbijanje kriminalne grupe Veljka Belivuka.

Vučić odlukuje Cmolića

Srbijanski policajci Cmolić i Pušić 21. oktobra ove godine bili su u Sarajevu, gdje su se sreli sa državnim Dubravkom Čamparom, pustupajučim tužiocem u predmetu Darko Elez. Petnaest dana kasnije, rekosmo, sud u Beogradu je vratio državljanstvo Darku Elezu, nakon čega je tužilac Čampara s njim postigao sporazum o priznanju krivice.

Predmet pokušaja ubistva Zlatana Ćuka i Miloša Božovića je pao u drugi plan.  Tužilac Čampara se sada odlučio uhapsiti Božovićeve saradnike, među kojima je najbitniji policajac Mladen Milovanović koji je, prilikom saslušanja pred internom kontrolom MUP-a RS, kazao da je sve radio u koordinaciji sa direktorom policije RS – Sinišom Kostreševićem. Informacije o hapšenju svog inspektora javnosti je prvi saopćio Siniša Kostrešević. No, prema informacijama Istrage, kompletnu akciju Tužilaštvo BiH je koordiniralo sa Draganom Lukačem koji je namjeravao akciju provesti onog dana kada bi bila održana posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj bi se razmatrao prenos nadležnosti sa nivoa BiH. Bila bi to direktna poruka Miloradu Dodiku i njegovim policajcima koji su povezani sa Sinišom Kostreševićem u BiH i Ljubanom Ećimom u Srbiji. Zagor Siniša Rakita tek je kolateralna šteta.