“Gdje ti je rahmetli Emina Tufekčić”, pitao je zajedničkog poznanika Vahdet Drino, prvi saradnik zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića i drugoosumnjičeni u slučaju “Zenicatrans”.

Emina Tufekčić je, u svojstvu gradske vijećnice (SDA), trebala biti saslušana u vezi sa slučajem koji je istraživalo Kantononalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona. Ona će o ovoj prijetnji govoriti i u svom iskazu datom 4. novembra pred postupajućom kantonalnom tužiteljicom. Sintagma “rahmetli Emina” smatrana je prijetnjom smrću i navedena je u prijedlogu za određivanje pritvora prošle sedmice uhapšenima Fuadu Kasumoviću i njegovom saradniku Vahdetu Drini. Kantonalni sud u Zenici, odlučujući u oba stepena, utvrdio je da je ovo bila prijetnja svjedokinji u predmetu protiv gradonačelnika Zenice osumnjičenog da je, na štetu Zenicatransa koji je otišao u stečaj, Gradskoj upravi prebacio imovinu vrijednu oko pet miliona maraka. Kasumović i njegove pristalice optužit će kasnije istražne organe da su ovu akciju proveli po nalogu, koja je opozicija na gradskom, a vlast na kantonalnom nivou.

Prijetnja svjedokinji Emini Tufekčić nije bila jedina prijetnja osumnjičenih u ovom predmetu koji je rezultirao pritvaranjem gradonačelnika Zenice. Bio je 20. septembar kada se Kasumović u Gradskoj kafani u Zenici sreo sa šefom zeničkog detašmana Federalne uprave policije Nerminom Šehovićem. Nadzorne kamere su snimile taj sastanak, a na snimku se vidi da je Kasumović tada prišao Zeničaninu Nedimu Šestiću, tražeći od njega da odu u Federalnu policiju i da kaže kako je čuo da “SDA pakuje gradonačelniku Zenice” hapšenje. Treba napomenuti da je upravo FUP bila prva policijska agencija koja je vodila istragu u ovom slučaju, ali da je, zbog sumnji u zloupotrebe, na kraju ta institucija isključena iz slučaja.

“Nakon što je FUP isključen iz daljeg postupanja osumnjičeni organizator i vođa grupe za organizovani kriminal Kasumović Fuad se sastajao, a što potvrđuju i službene zabilješke sa inspektorima FUP-a Šehović Nerminom i još jednom inspektoricom u prostorijama Gradske kafane dana 20.9.2021. godine te je isti uticao na inspektore da pozovu Šestić Nedima u prostorije Detašmana u Zenici i da se isti sasluša na okolnosti u vezi sa postupanjem inspektora SIPA-e u istrazi u kojoj postupaju po nalogu Tužilaštva”, navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora koji je Kantonalni sud, postupajući u oba stepena, prihvatio.

inspektor Nermin Šehovićem

Šestić je kasnije, 4. oktobra, postupajućoj tužiteljici potvrdio da je Fuad Kasumović bio sa inspektorom Nerminom Šehovićem, da su ga, potom, pozivali u Detašman FUP-a u Zenici i da su od njega traženo da svjedoči o tome kako “SDA stoji iza istrage” u slučaju Zenicatrans. Navode ovog svjedoka je potvrdio i snimak sa nadzornih sa Gradske kafane, kao i službene zabilješke i poziv koji mu je uručen za svjedočenje.

Iskaz Nedima Šestića bio je presudan da se Fuadu Kasumoviću odredi pritvor zbog opasnosti da će uticati na svjedoke u ovom slučaju. A evo, ukratko, za šta konkretno Tužilaštvo Ze-Do Kantona sumnjiči gradonačelnika Zenice, njegovog saradnika Vahdeta Drinu i njihovu organiziranu kriminalnu grupu.

Nakon što je postao gradonačelnik Zenice Kasumović je Vahdeta Drinu postavio na poziciju predsjednika Nadzornog odbora Zenicatransa, gradskog prevozničkog preduzeća čiji je većinski vlasnik bio Grad Zenica. Preduzeću je prijetio stečaj zbog nagomilanih dugovanja iz ranijeg perioda, a gradonačelnik i njegovi saradnici su propast preduzeća namjeravali iskoristiti tako što bi na Gradsku upravu prebacili najvrjedniju nekretninu – Autobusku stanicu. No, problem im je predstavljala činjenica da je Porezna uprava Federacije BiH bila prva u redu za naplatu potraživanja od Zenicatransa. Uprava ovog preduzeća dogovorila je bila sa Poreznom upravom reprogram dugovanja, odnosno da se postepeno izmiruju obaveze nastale po osnovu direktnih poreza. Zauzvrat bi Porezna uprava Federacije upisala hipoteku nad Autobuskom stanicom. Istovremenom Porezna uprava FBiH bi otpisala 2,2 miliona zateznih kamata ovom preduzeću. Iako su gradski vijećnici, ali i radnici, insistirali da se potpiše sporazum o reprogramu sa Poreznom upravom FBiH, gradonačelnik je to odbijao.

“Fuad Kasumović, kao gradonačelnik i predstavnik većinskog vlasnika Društva, konstantno je odbijao davanje saglasnosti na zaključenje reprograma duga i zasnivanje hipoteke na Autobuskoj stanici od strane Porezne uprave FBiH, svjesno i sa namjerom da se na Društvom prouzrokuje stečaj, što je u konačnici organizirana grupa i ostvarila”, navedeno je u dokumentima Tužilaštva Ze-Do Kantona.

Zenicatrans je, na kraju, otišao u stečaj, radnici su ostali bez posla, Porezna uprava nije upisala hipoteku, ali je Gradska uprava Zenica uspjela na sebe uknjižiti Autobusku stanicu, vrijednu oko 5,3 miliona maraka. Toliko je, naime, vrijednost ove nekretnine procijenio vještak Tužilaštva Ze-Do kantona. Vještaci koje je angažirao gradonačelnik Kasumović ovu su nekretninu procijenili tri miliona manje, odnosno dva miliona maraka. Evo i zbog čega.

Nakon što su Kasumović i Drino preuzeli kontrolu nad Zenicatransom, računovođama u ovom gradskom saobraćajnom preduzeću naređeno je da naprave fiktivnu obavezu Društva prema Gradskoj upravi u iznosu od od 1,1 milion maraka. Na to su kasnije dodate i zatezne kamate od oko 630 hiljada maraka, nakon čega su “izmišljene” obaveze Zenicatransa prema Gradu Zenica porasle do 1,75 miliona maraka. Koristeći, potom, svoj uticaj u Zenicatransu, Kasumović sa Drinom dogovara da Gradska uprava od ovog prevozničkog preduzeća kupi Autobusku stanicu. Vještak kojeg su angažirali procjenjuje vrijednost Autobuske stanice na dva miliona maraka. Gradska uprava, zatim, “aktivira” svoja potraživanja od Zenicatransa u iznosu od 1,75 miliona maraka i taj iznos se uračunava u kupoprodajni ugovor. Tako Gradska uprava, zahvaljujući izmišljenim potraživanjima, Autobusku stanicu dobija u svoje vlasništvo za svega 250 hiljada maraka.

A stvarna vrijednost Stanice, prema nalazu vještaka kojeg je angažiralo Tužilaštvo, iznosi 5,3 miliona maraka. To je bila sasvim dovoljno vrijedna nekretnina koju je Zenicatrans mogla staviti pod hipoteku, nakon čega bi dugovi prema Poreznoj upravi FBiH bili reprogramirani, a stečaj ovog zeničkog preduzeća izbjegnut. No, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i njegovi saradnici su imali drugi plan. Grad je dobio stanicu, a radnici – otkaz.