Nekoliko sati prije nego će hrvatski predsjednik Zoran Milanović otkazati posjetu Bosni i Hercegovini zbog “sigurnosnih prijetnji”, Sanja Vlaisavljević, savjetnica HDZ-ove ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević, skrivajući se iza citiranja  “dragog prijatelja”, nazvala je glavni grad BiH – “područjem džihada”.

Ona u svojoj kolumni objavljenoj na Hrvatskom medijskom servisu (HMS) posvećenoj izjavama gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić kaže da je “Sarajevo već odavno izgubilo sjaj glavnog grada jedne države, da je to grad je to u kojem Hrvata i Srba gotovo da nema”.

“No sve do ove godine i daha „građanskog duha“ u gradskoj upravi na čelu s generoznom gradonačelnicom i ono malo zimske čarolije što je bilo više nema”, napisala je savjetnica za obrazovanje, znanost, kulturu i šport u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Na ovom linku možete pročitati cijeli tekst “ekspertice za kulturu dijaloga”, koja izravno staje u zaštitu Zorana Milanovića i njegovih posljednjih izjava, ističući da “nije jasno kako predsjednik Hrvatske” širi netrpeljivost.

“I na kraju da ponovim riječi jednog dragog prijatelja, poniženog i uvrijeđenog čestitkom gradonačelnice: Znači od sada je zabranjeno spominjanje Božića i Isusa na prostoru džihada već je to “kalendar”, citira Sanja Vlaisavljević neimenovanog, ali dragog prijatelja s kojim dijeli mišljenje o glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Ovaj tekst savjetnice Vlaisavljević objavljen je nekoliko sati prije nego će hrvatski predsjednik otkazati posjetu Bosni i Hercegovini zbof “sigurnosnih razloga”.

“Džihadisti su realnosti u Bosni i Hercegovini”

“Odluka se temelji na prosudbi Ureda predsjednika, a činjenica je da u medijima u BiH prevladava huškačka atmosfera. Jednako je tako činjenica da se na putu kojim je prolazio humanitarni konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” nalaze mješovita naselja kao i naselja s isključivo bošnjačkim stanovništvom”, kazao je sagovornik zagrebačkog Jutarnjeg lista.

Milanović je, dakle, morao proći kroz, kako bi to savjetnica HDZ-ove ministrice civilnih poslova BiH kazala, “kroz područje džihada”.

Podsjećamo, još tokom predizborne kampanje u januaru prošle godine tadašnji kandidat za hrvatskog predsjednika Zoran Milanović je govorio o opasnostima “džihada u BiH”.

Džihadisti u BiH su realnost, to je zemlja u kojoj je puno muslimana, odlaze u Irak i Siriju boriti se i vraćaju se indoktrinirani“, rekao je Milanović.

Kolindinih deset hiljada džihadista

U decembru 2016. godine, bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je govorila o “džihadistima u BiH”. Ona je tada izjavila kako se treba “suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraćaju hiljade boraca”.

“Moramo svi pogledati istini u oči i suočiti se s trendovima koji dolaze, uključujući i povratnike iz tzv. Islamske države, iz borbi u Iraku i Siriji. Njih je već nekoliko hiljada, a ne može se zanemariti ni utjecaj nekih drugih država”, rekla je između ostalog Grabar-Kitarović.

SOA-ina operacija u BiH

Dvije godine kasnije, hrvatska obavještajna služba SOA pokušala je iskoristiti pripadnike selefijskog pokreta kako bi u jedan mesdžid na području Zenice ubacili veću količinu oružja i ekeploziva, kako bi optužili BiH za pripremanje terorističkih kampova. Jedan od selefija koji je svjedočio o tome je Harun Čelenka, selefija iz Travnika kojem je službenik SOA-e po imenu Davor nudio prebacivanje oružja. Iako su od početka negirali tu priču, direktor SOA-e Danijel Markić je potvdio da su njegovi operativci imali kontakt sa Čelenkom.

“Ukazali smo na osobu koja je za nas bila suspektna, prepuštam njima da se izjasne. Mi smo sa H.Č. razgovarali, mi znamo tko je on”, rekao je tada Danijel Markić.

Tužilaštvo BiH nikada nije okončalo istragu u ovom slučaju, iako je saslušalo Haruna Čelenku i od njega izuzelo određene dokaze koji potvrđuju pokušaj djelovanja hrvatske obavještajne na teritoriji BiH.

Čović: građanska BiH je isto što islamska država

O “džihadistima u BiH” i islamskoj državi govorio i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

“Oni koji žele građansku državu – ja ih poštujem, samo danas u Bosni i Hercegovini reći ‘građanska država’ – to znači klasičan unitarizam u nekoj formi i teorijskom obliku, a to Vam znači u osnovi islamsku državu, a to što je to netko pretvorio u kalifat ili neku drugačiju konotaciju dao tom izričaju”, kazao je tada Dragan  Čović.