Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH ukinula je suspenziju Vladimiru Špoljariću, saznaje Istraga.ba. On se, prema našim informacijama, u ponedjeljak pojavio u Kantonalnom sudu u Sarajevu i obavijestio vršiteljicu dužnosti predsjednika Suda da je od ove sedmice on ponovo na čelu te pravosudne institucije. Inače, krivični postupak protiv Vladimira Špoljarića je u toku, tako da će on ubuduće istovremeno biti i predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu i optuženik pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Vladimira Špoljarića zbog sumnje da je “uznemiravao, vršio nasilje na osnovu pola i seksualno uznemiravao uposlenicu Kantonalnog suda u Sarajevu Enisu Pazalju, čime je prekršio Zakon o ravnopravnosti polova”.

Prema optužnici, kako je objavio detektor.ba, to je prouzrokovalo uznemirenost kod oštećene, jer se događalo na radnom mjestu i jer je optuženi oženjen i otac. Oštećena je osjećala, kako se navodi, strah da dolazi na posao.

Navodi se da je Špoljarić iskoristio fotografije optužene, koje je ona službeno dostavila Sudu, te ih odštampao na dvije šolje koje je ostavio u njenoj kancelariji. Kako se dodaje, u njen ormar je ostavljao razne stvari, kao što je bajadera u obliku srca i poruka “volim te”.

Osim krivičnog postupka, protiv Špoljarića je u toku i disciplinkski postupak pokrenut na osnovu tužbe Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a. Sredinom aprila ove godine Prvostepena disciplinska komisija odbila je tužbu, cijeneći je neosnovanom. Nakon toga UDT je uložio žalbu Drugostepenoj disciplinskoj komisiji koja je, u međuvremenu, odlučlia da ukine suspenziju tuženom Špoljariću.