U Mostaru u subotu navečer nije bilo nikakvih navijačkih sukoba. Radilo se o direktnom napadu huliganske grupe Ultras, navijača Zrinjskog, na građane Mostara i njihovu imovinu.

I to je samo bio logičan slijed višegodišnjeg teroriziranja Mostara od strane Ultrasa.

Radi se o grupi koja je prije nekoliko godina na stadionu pod Bijelim brijegom izviždala himnu BiH tokom utakmice mlade fudbalske reprezentacije BiH. Tada su uz nacistički pozdrav priložili i zastavu na kojoj su amblemi nekadašnje ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) te amblem ukrajinskog neofašističkog militantnog pokreta “Azov“. Fotografije su objavljene, reakcija nadležnih nije bilo.

Nedugo zatim Ultrasi su sa Starog mosta u Neretvu bacili kamen na kojem je pisalo „Don't forget ‘93“, te uz to demolirali bašte kafića i restorana u staroj gradskoj jezgri. Dva dana uoči ovog čina na Planinci iznad Mostara iscrtali su grb Herceg-Bosne.

Samo par mjeseci poslije, nakon niza napada, Ultrasi su počeli sa reketiranjem mostarskih ugostitelja u zapadnom dijelu grada. Sve je kulminiralo kada je napadnut vlasnik ugostiteljskog objekta “Golden” Igor Marić koji je u samoodbrani upotrijebio i vatreno oružje te ranio dvojicu napadača. Recept je bio jednostavan, Ultrasi su reketirali mostarske ugostitelje na način da su oni koji ne plate reket rizikovali da im se u ugostiteljskim objektima prave neredi.

Krajem jula 2018. godine policija je uhapsila deset osoba nakon što su upali u naselje Zalik i počeli razbijati imovinu. Policija je došla na mjesto događaja tek nakon što su mještani uspjeli odbraniti svoju privatnu imovinu. Radilo se o, pogađate, pripadnicima grupe Ultras.

No, reakcija nadležnih u svim slučajevima bila je blaga.

U međuvremenu, Ultrasi su na stadionima i drugim prilikama veličali UZP i ratne zločince poput Slobodana Praljka, u više navrata demolirali Partizansko groblje i napadali sve one koje im se nađu na putu.

Tako je u oktobru 2019. godine grupa mladića, za koje je naknadno utvrđeno da se radi o pripadnicima Ultrasa, na magistralnom putu M-17 napala A. Dž. (1994.) koji je radio na štandu za prodaju voća i povrća. Udarali su ga šakama i nogama, a na kraju i teglama. Zasmetala im je majica sa obilježjima Veleža, pa su zaustavili auto i nanijeli mladiću teže povrede.

Prošle godine Ultrasi su uoči gradskog derbija, u ranim jutarnjim satima demolirali ugostiteljske objekte u istočnom dijelu grada. Tom prilikom povrijedli su jednu žensku osobu.

https://www.facebook.com/Vijesti.ba/videos/942233389521305/

Zadnji put Ultrasi su se u javnosti pojavili potkraj prošle godine korteom upriličenim u čast ubijenog ratnog zločinca i silovatelja Marka Make Radića.

Prošlosedmični napad na građane Donje mahale bio je samo logičan slijed svih dosadašnjih zlodjela ove takozvane navijačke grupe.

Mostarska policija godinama odbija javnosti dati odgovor na pitanje kako je moguće da se “huligani” nesmetano okupe na desnoj obali Neretve, bez problema se prošetaju kroz cijeli grad, dođu na lijevu obalu Neretve, maltretiraju građane, polupaju imovinu, a da se policija tek onda pojavi i nakon svega izda saopštenje o sukobu huligana.

Mogla bi se cijela knjiga napisati o fašističkom divljanju simpatizera Zrinjskog po mostarskim ulicama, a epilog tih divljanja je uvijek isti, do nekog sljedećeg puta.

Gradonačelnik Mostara imao je krajnje preciznu i reakciju za pohvalu kazavši, uz riječi osude, da je ovo bio napad na privatnu imovinu i građane Donje Mahale.

Rješavanje i ovog problema bit će jedan od ozbiljnijih testova za Kordića i Gradsko Vijeće.

(vijesti.ba)