Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara prihvatio je poziv Republike Srpske na razgovor o budućnosti BiH i kaže da razgovore o budućnosti BiH vidi kao dobru namjeru iz Republike Srpske i nasušnu potrebu Hrvata, koje Bošnjaci sve više majorizuju, javio je RTRS.

“Mislim da je jasno da je razgovor, u ovom formatu, naroda i entiteta neophodan. Bez obzira na to što neki osuđuju taj postupak, ja ga smatram dobronamjernim”, rekao je Čavara za RTRS i istakao da ga stavovi SDA ne obavezuju.

Čavara je naglasio da Hrvati priželjkuju tripartitni razgovor.

On je objasnio da je o međuentitetskom i dijalogu tri konstitutivna naroda već razgovarao sa predsjedsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, koja je najavila da će predstavnicima vlasti u FBiH dostaviti zvaničnu verziju dokumenta kao osnovu za dijalog.

Čavara je naveo da se mogućnost mirnog razlaza nepovratno izgubila prije početka sukoba, kada je, kako je rekao, i od Evrope bilo različitih rješenja uređenja BiH.

Mislim da je bošnjačka strana prvenstveno odbila takav prijedlog. Prema tome prijedlog za razgovor o budućnosti svih nas u BiH nema alternativu. Hajdemo na nivou konstitutivnih naroda da razgovaramo kako ćemo urediti ovu BiH u kojoj živimo da je doživimo kao svoju – rekao je Čavara.

Prema saznanjima RTRS-a, shodno zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske izabran je Pregovarački tim za dijalog sa predstavnicima Federacije, ali imena još nisu javno objelodanjena.

U Federaciji čekaju zvaničan poziv, nakon čega će biti poznat format i teme dijaloga koji bi, prema prvim reagovanjima, mogao da bude srpsko-hrvatski razgovor, jer Bošnjaci u tome ne žele da učestvuju, bar je takav stav SDA, navodi RTRS.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na sjednici 11. maja inicijativu za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

U zaključcima se navodi da Narodna skupština konstatuje da strane u budućem sveobuhvatnom dijalogu treba da budu Republika Srpska i FBiH, tri konstitutivna naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

(Oslobodjenje)