Srpska demokratska stranka ne može izaći na Lokalne izbore. Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku kojom se odbija potvrđivanje najveće opozicione stranke iz Republike Srpske. Razlog – SDS nema bankovni račun. Za odbijanje SDS-a glasalo je pet članova CIK-a.

SDS je, kako je rečeno na sjednici CIK-a, dostavio račun otvoren na fizičko lice, što je suprotno važećem Izbornom zakonu BiH.

“Prijava za ovjeru političke stranke ili nezavisnog kandidata sastoji se od spiska koji sadrži ime i prezime, originalni potpis, broj važeće lične karte i jedinstveni matični broj svakog birača upisanog u Centralni birački spisak koji podržava prijavu političke stranke ili nezavisnog kandidata. Prijava sadrži broj računa za finansiranje izborne kampanje”, navedeno je u članu 4.4. Izbornog zakona BiH.

Srpska demokratska stranka od marta ove godine nema nijedan račun u banci. Naime, prema pisanju capitala od 29. 3. ove godine, jedini račun Srpske demokratske stranke preko kojeg je ova partija funkcionisala zbog sankcija je ugašen.

Razlog gašenja računa SDS-u su sankcije Sjedinjenih američkih država. Naime, SDS je jedina politička partija koja se nalazi na crnoj listi Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC). Ova stranka je više od dvije decenije pod sankcijama i imala je račun u samo jednoj banci u RS-u.

Početkom ove godine, vlasti SAD-a izvršile su pritisak na banke u BiH da zatvore račune svim osobama koje se nalaze pod sankcijama te države. Prevashodna meta SAD-a bili su kadrovi SNSD-a sa Miloradom Dodikom na čelu. Međutim, ovaj pritisak sada, zapravo, nanosi veći štetu opoziciji nego Dodikovom SNSD-u. Jer SNSD Milorad Dodik nije pod sankcijama SAD-a i ova politička partija ima račune otvorene u bankama. Zahvaljujući tome, Dodikov SNSD može izaći na izbore, dok opozicioni SDS – ne može.

Član CIK-a Suad Arnautović usprotivio se odluci da SDS-u bude odbijena registracija za Lokalne izbore. On se pozvao na odredbe Izbornog zakona prema kojima “lice koje ovlasti organ može otvoriti” račun za kampanju.

Replicirala mu je članica CIK-a Vanja Bjelica koja je, pak, kazala da postoji i druga odredba Izbornog zakona koja propisuje da stranka mora biti vlasnik računa.

“Ako bi se ovjerilo učešće SDS-a sa računom registriranim na fizičko lice, mi ne bismo mogli kontrolisati finansiranje kampanje”, kazala je Bjelica.

Protiv potvrđivanja SDS-a bila je i članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

“Mi gismo prihvatanjem računa fizičkog lica učestvovali u nezakonitim radnjama”, kazala je Hadžiabdić.