MUP Republike Srpske namjerava nabaviti protivavionske mitraljeze. Dokazuje to dokumentacija koju je Tehnički remont Bratunac dostavio Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, tražeći izdavanje potrebnih dozvola za uvoz.

TRB je, naime, u decembru prošle godine predao zahtjev za uvoz “daljinski upravljanih borbenih stanica” kalibra 12,7 i 7,62 milimetara.

“Također, dijelovi će biti iskorišteni za ugradnju i instalaciju na višenamjensko multifuncionalno vozilo koje je proizveo Terhnički remont Bratunac, a po obavezama iz kupoprodajnog ugovora sklopljenog između TRB-a i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske od 13. 8. 2019. godine”, navedeno je u izjavi o krajnjoj upotrebi koju je potpisao generalni direktor TRB-a Slavenko Ristić, a koja je Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavljena 28. decembra 2020. godine.

U prilogu ovog zahtjeva se nalazi i Ugovor na koji se poziva Ristić, a koji je u ime MUP-a Republike Srpske potpisao ministar Dragan Lukač.

“Ovim ugovorom Prodavac se obavezuje da u roku od tri godine od dana zaključenja i potpisivanja ovog Ugovora proizvede i isporuči, odnosno proda, a Kupac se obavezuje da kupi ukupno osam višenamjenskih oklopnih terenskih multifunkcionalnih vozila DESPOT, opremljenih osnovnom standardnom opremom, bacačem dimnih kutija, i daljinski upravljivom borbenom stanicom”, navedeno je u Ugovoru.

DESPOT je, piše na stranici TRB-a, oklopno, multifunkcionalno terensko vozilo, sa pogonom 4×4, sa pažljivo odabranim, izrađenim i povezanim komponentama. Ovo vozilo je moguće nadograditi sa borbenim stanicama, daljinski ili direktno upravljanim. U novembru prošle godine MUP-u RS su uručena četiri takva vozila, da ministar Dragan Lukač je najavio dodatne isporuke.

No, to i ne bi bilo toliko sporno da TRB nije otkrio pravu namjenu ovih vozila za koje MUP RS tvrdi da služe za “razbijanje protesta”. Na ova vozila TRB i MUP RS žele postaviti teški protivavionski mitraljez kalibra 12,7 miliometara. Da bi se lakše shvatilo o čemu se radi, navest ćemo da je, recimo, jedan od najpoznatijih takvih teških mitraljeza – Browning.

Mitraljez Browning M2 je namjenjen za uništavanje žive sile, neoklopljenih i lahko oklopljenih vozila, vatrenih tačaka, niskoletećih aviona i helikoptera i manjih plovnih objekata na daljinama do 2000 metara”, navedeno je u opisima ovog mitraljeza kalibra 12,7 milimetara.

mitraljez kalibra 12,7 mm

Postoji,naravno, i ruska verzija tog teškog mitraljeza poznata po imenu DŠK. Kalibar je identičan – 12,7 milimetara. Oba ova mitraljeza koriste vojne formacije i to na oklopnim vozilima. Stoga nije jasno zbog čega MUP Republike Srpske nabavlja “Daljinski upravljane borbene stanice” kalibra 12,7 milimetara.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Istrage, TRB ove borbene stanice nabavlja iz Južne Afrike, od firme Dynateg International PTY.

Za sada je naručen samo jedan mitraljez kalibra 12,7 milimetara. No, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske najavio je dugoročnu saradnju sa Tehničkim remontom iz Bratunca.

Prethodni članakUgrožena nabavka vakcina u FBiH: Dobavljači pod pritiskom, razmišljaju o odustajanju, ministri iz Srbije opstruiraju isporuku
Naredni članakSud BiH odbio izreći mjere zabrane Novaliću i drugima: Tužilaštvo dostavilo pretpostavke, a ne dokaze