Mađarski premijer Viktor Orban potvrdio je u utorak novinarima BIRN-a u Budimpešti da će ova država dati 100 miliona eura pomoći Republici Srpskoj.

“Mađarska daje finansijsku pomoć bosanskim Srbima i protivi se sankcijama njihovom čelniku Miloradu Dodiku”, rekao je premijer Viktor Orban odgovarajući na pitanje BIRN-a, na trosatnoj konferenciji za novinare u Budimpešti.

Odgovarajući na BIRN-ovo pitanje, Orban je potvrdio da mađarska vlada daje 100 milijuna eura financijske pomoći Republici Srpskoj u sklopu mađarske politike odgovornog susjedstva za jačanje stabilnosti u regiji.

Orban je ranije saopćio da vlada te će se ta država usprotiviti sankcijama koje pojedine članice EU žele nametnuti čelnicima Republike Srpske.

Na istoj konferenciji za novinare Orban je kazao da je “izazov sa Bosnom kako integrirati zemlju sa 2 miliona muslimana”, što je potvrdio i njegov glasnogovornik Zoltan Kovacs.

U utroak ujutro, Istraga.ba je objavila i bilješke šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera u kojoj je navedeno da je Milorad Dodik, krajem novembra, sa mađarskim diplomatom Oliverom Varhelyem, inače evropskim komesarom za proširenje, dogovorio datum održavanja Posebne sjednice NSRS i dinamiku provođenja zaključaka o prenosu nadležnosti.

“Na Posebnoj sjednici NSRS planiranoj za 10. decembar, Komesar (Oliver Varhelyi op-a) je pojasnio da će se sjednica zaista održati, ali da će biti najavljen moratorij na donošenje zakona o jednostranom povlačenju iz državnih institucija na period od 6 mjeseci. To je dogovoreno, a predstavnici RS-a će odgovarati za sve suprotne radnje”, naveo je Sattler u svom izvještaju koji je objavila Istraga.ba.

Glasnovornik Evropske komisije Peter Stano u izjavi za Oslobođenje nije negirao vjerodostojnost dokumenta koji smo objavili.

“Nikada ne komentarišemo medijske izvještaje o navodnim internim dokumentima EU. Generalno, mogu samo da konstatujem da je izvještavanje ambasada/delegacija o unutrašnjim dešavanjima u zemlji domaćinu, sastancima ili posjetama prirodan i sastavni dio svakodnevnog diplomatskog posla i redovno se obavlja”, izjavio je za Oslobođenje Peter Stano, govoreći o Sattlerovom izvještaju.