Sud BiH poništio je odluku Centralne izborne komisije BiH kojom je poništena ovjera kandidature Ujedinjenoj Srpskoj Nenada Stevandića, saznaje Istraga.ba

Odluka Suda je već dostavljkena CIK-u. Podjećamo, CIK je sankcionisao Nenada Stevandića i njegovu Ujedinjenu Srpsku zbog širenja međunacionalne mržnje, nakon što je ta stranka objavila videospot koji je izazvao brojne reakcije u javnosti. Odlukom CIK-a bila je zabranjena kandidatura Ujedinjenoj Srpskoj na predstojećim lokalnim izborima. Stevandić je, potom, uložio žalbu Sudu BiH koji je odlučio da je oprihvati, te da poništi odluku CIK-a. Sve ovo je u suprotnosti sa dugogodišnjom praksom Suda BiH koji je “manje bitne” političke subjekte uklanjao iz izbornog procesa.

U obrazloženju svoje odluke Sud BiH navodi da Stevandićev spot nije snimljen i emitiran tokom predizborne kampanje.

“Valja posebno istaći da to ne znači da je od strane ovog suda utvrđeno da je CIK nepravilno utvrdio činjenice vezane za zabranjeni govor koji su sadržani u spornom videozapisu. Ovo samo znači da ove povrede CIK nije mogao utvrđivati van perioda izborne kampanje primjenjujući odredbe kojim se regulišu pravila ponašanja tokom izborne kampanje”, navedeno je u obrazloženju Suda BiH.

Dakle, Sud je utvrdio da je Stevandić širio govor mržnje, ali to nije radio tokom kampanje, pa ne može biti kažnjen zabranom učešća na izborima.

Nadalje, Sud BiH smatra da je CIK trebao Stevandića sankcionirati po drugim odredbama Izbornog zakona, a ne po onim na koje su se pozvali prilikom donošenja odluke o poništavanju ovjere kandidature Ujedinjene Srpske.