Oko 50 osoba, među kojima su i zvaničnici Republike Srpske, okupilo se danas u Višegradu kako bi obilježili Dan ruskih dobrovoljaca u BiH. Na Vojničkom groblju u Višegradu, gdje je izgrađen spomenik ruskim doborovoljcima koji su poginuli boreći se na strani Vojske RS tokom agresije na BiH, vijence je položio ministar rada i boračke zaštite u Vladi RS Duško Milunović. Osim njega, na skupu u Višegradu su bili prisutni i predstavnici nekoliko srpsko-ruskih udrženja iz RS, Srbije i Crne Gore, među kojima je bio i Savo Cvjetinović, predsjednik Srpsko-ruskog prijateljstva Zavet.

Tokom ove ceremonije, u Višegradu su sve vrijeme bili prisutni pripadnici EUFOR-a. Ovaj je datum uvršten u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske i tog dana se institucije RS-a zahvaljuju ruskim dobrovoljcima koji su ratovali u BiH.

Prema neslužbenim procjenama, u redovima Vojske RS je od 1992. do 1995. godine ratovalo je oko 700 ruskih državljana, a 37 je poginulo. Njihova imena su uklesana na spomeniku u Višegradu, gdje se svakog 12. aprila okuplaju predstavnici boračkih udruženja iz RS i ruskih udruženja, kako bi, zajedno sa zvaničnicima RS, odali počast ruskim dobrovoljcima.

Među najpoznatijim ruskim dobrovoljcima koji se borio u BiH je Igor Girkin, poznatiji kao Strelkov. U pitanju je bivši pripadnik ruskih obavještajnih službi koji je ratovao u Moldaviji (Pridnjestrovlje), BiH, a od 2014. godine bio je jedan od šefova proruskih paravojnih formacija u Ukrajini.