Vlasti Austrije zatvorile su mesdžid Tewhid u Beču kojim je upravljao bh. državljanin Muhamed Porča, saznaje Istraga.ba. Upravo u tom mesdžidu radikaliziran je Kujtim Fejzulai., terorista koji je u ponedjeljak navečer u centru glavnog austrijskog grada ubio četiri, a ranio preko 17 osoba, prije nego je ubijen u razmjeni vatre s tamošnjom policijom. Zatvaranje Tewhida potvrdili su i austrijski zvaničnici, ne navodeći ime glavne osobe koja je rukovodila mesdžidom.

“Ministarstvo unutarnjih poslova obavijestilo nas je u četvrtak da je napadač više puta posjećivao dva mesdžida u Beču”, rekla je austrijska ministrica za žene i integracije Susanne Raab (ÖVP).

Zvanično je saopćeno da su zatvorena dva mesdžida, jedan u udruženju u Ottakringum, a drugi u Meidlingu.

“Neposredno zatvaranje u interesu je javne sigurnosti, jer “pozitivni osnovni stav prema društvu i državi” koji zahtijeva islamski zakon ne postoji”, saopćila je ministrica Raab.

Odmah po zatvaranju mesdžida, reagirala je i Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji koja je saopćila da mesdžid Twhid nikada nije djelovao u okviru ove zajednice.

“Danas smo iz sredstava informisanja saznali o zatvaranju džamije “Tewhid” u Beču. Kako bismo izbjegli netačne interpretacije događaja, ovim putem obavještavamo javnost da navedena džamija nikada nije bila članica Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji niti je postojala bilo kakva institucionalna saradnja između naše zajednice i džamije “Tewhid””, saopćeno je iz Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji.

Oni navode da je ovaj mesdžid bio pod okriljem Islamske zajednice u Austriji (Islamische Glaubensgemeinschaft in Österreich IGGÖ). U petak popodne su čelnici Islamske zajednice u Austriji priznali na svojoj Facebook stranici da su imali pravne veze sa mesdžidom Tewhid, ali da su one formalno-pravno raskinute nakon što je utvrđeno da su prekršili austrijske zakone.

obraćanje Umita Vurala: ogradio se od Porčinog mesdžida

“Sazvali smo hitnu sjednicu i oduzeli smo ovom mesdžidu status pravnog lica”, kazao je u svom video obraćanju predsjednik Islamske zajednice u Austriji Umit Vural.

Istraga saznaje da je mesdžidom rukovodio Muhamed Fadil Porča, hafiz rođen u Sarajevu koji je godinama bio jedan od glavnih propagatora selefijskog učenja. Posljednjih petnaest godina policijske agencije iz regiona obavještavale su austrijske kolege o Porčinom djelovanju.

“Većina propagandnog materijala koji je korišten u selefijskim mesdžidima u BiH dolazio je upravo iz Beča”, kazao je za Istragu jedan od policijskih dužnosnika koji su istraživali terorizam u BiH.

Muhamed Porča je rođen 1966. godine u Sarajevu, gdje je završio medresu. Studirao je u Saudijskoj Arabiji i Jordanu. Godinama živi u Beču, gdje slovi za jednog od najutjecajnijih selefijskih vođa. Prema informacijama Istrage, njegove mesdžide u Austriji je posjećivao i Nusret Imamović, osnivač selefijske zajednice u Gornjoj Maoči koji je kasnije otišao u Siriju i postao jedan najtraženijih terorista na svijetu. Još 2014. godine zastupnici u austrijskom parlamentu pominjali su Muhameda Porču kao vođu jednog od mesdžida u kojem se radikaliziraju pripadnici selefijske zajednice, te pominjali njegovo ime u kontekstu radikalizacije.

Muhamed Porča je bio povezan i s Jusufom Barčićem, selefijskim vođom koji je poginuo 2007. godine u saobraćajnoj nesreći u Tuzli, a koji je, prethodno, pokušavao svoja učenja uspostaviti u džamijama u BiH. I Porča i Barčić bili su veliki protivnici Islamske zajednice BiH, nazivajući njihove stavove – “novotarijama”. U Beču je, podsjećamo, radikaliziran i Mevlid Jašarević, srbijanski državljanin koji je 2011. godine pucao na zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu. Jašarević je neko vrijeme živio u i u Gornjoj Maoči, kojom je rukovodio Nusret Imamović, jedan od saradnika Muhameda Porče.

Presuda protiv Mevlida Jašarevića

Austrijske vlasti danas su saopćile da je mesdžid Tewhid djelovao pod okriljem Islamske zajednice u Austriji od 2016. godine. No, taj mesdžid djeluje mnogo duže.

“Danas imamo u našim mjestima dosta džamija, ali su one zaključane. Ne daju da se u njima din tumači. Moramo to prevazići da se otvaraju sunetske džamije, da se u njima din širi, da u njima daije (propagatori islama) koje su ispravne tumače vjeru. Te džamije moraju nam biti preče od naših stanova i naših kuća”, govorio je Muhamed Porča 2013. godine.