Sud BiH oslobodio je direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića i uposlenika te Agencije Muhameda Pekića svih optužbi koje im je na teret stavljalo Tužilaštvo BiH u slučaju izuzimanja video nadzora iz poslovnice BH Pošte u Sarajevu.

Postupajući sudija Branko Perić je kazao da Mehmedagić i Pekić nisu krivi je Tužilaštvo BiH nije dokazao krivnju u ovom slučaju.

“Bilo je čudnih stvati u ovom predmetu. Dolazila su anonimna pisma protiv sudija. Bilo je raznoranih politika i pokušaja uticaja, ali ja ne bih sada o tome. Sud BiH nije podlegao pritisku”, kazao je sudija Branko Perić.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je u oktobru prošle godine podiglo optužnicu protiv direktora OSA-e i njegovog saradnika zbog sumnje da su “tokom augusta 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne kaznene krivične prijave protiv direktora OSA-e BiH”.

Međutim, nakon dokaznog postupka je utvrđeno da je u tom periodu OSA provodila tajnu operaciju koja je imala za cilj zaštitu institucija BiH od podnošenja anomnih prijava koje su korištene za destabilicaciju ključnih institucija BIH. Tu anonomnu prijavu, podsjećamo, sa svojom je prijateljicom podnijela Mirela Bubalo, savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova BiH Aljoše Čampare. Čampara je u ovom predmetu bio svjedok. Optužnicu je zastupao tužilac Oleg Čavka.