Učešće Bosne i Hercegovione u na sajmu “Expo Dubai” je neustavno, ustvrdio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, obraćajući se krajem oktobra direktoru Sajma Omaru Shehadehu.

“Želimo Vas obavijestiti da smo putem Ministarstva vanjskih poslova BiH informisani o činjenici da je Vlada Kantona Sarajevo od organizatora svjetske izložbe “EXPO 2020 DUBAI” dobila odobrenje da izvrši organizaciju učešća BiH na ovoj manifestaciji, te da je pristupila provođenju određenih aktivnosti u vezi sa prethodno navedenim. Napominjem da bi predstavljanje Bosne i Hercegovine na ovaj način bilo u suprotnosti sa važećim ustavnim i zakonskim normama, kao i prethodno provedenim aktivnostima organa koji imaju nadležnosti i ovlašćenja za predstavljanje BiH na manifestaciji ovakvog karaktera i važnosti”, napisao je u svom pismu od 28. oktobra ministar Staša Košarac.

SNSD-ov ministar, dalje, podsjeća na odluke koje je Vijeće ministara usvajalo ranije, te konstatuje da nikad nije usvojio troškovnik o nastupu na ovom sajmu.

“Uprkos naporima ministarstva i Odbora u kojima se i sami u više navrata informisani, Vijeće ministara BiH do današnjeg dana nije dalo saglasnost na Troškovnik, čime je praktično onemogućeno učešće Bosne i Hercegovine na ovoj svjetskoj izložbi, pa samim tim i dalje provođenje planiranih aktivnosti vezanih za kompletnu organizaciju na paviljonu”, napisao je Košarac.

Ministar Košarac je, podsjećamo, više puta tokom ove godine tvrdio da je on poduzeo sve da BiH učesvuje na “Expo 2020 Dubai”, ali da su sve blokirali kadrovi iz Federacije. No, kolege sa portala istinomjer.ba sredinom su oktobra njegove izjave ocijenile neistinitim.

“Odgovarajući ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković na njeno podsjećanje da su Ujedinjeni Arapski Emirati poslali službenu obavijest da su spremni osigurati sve uslove te dodatnu pomoć za učešće Bosne i Hercegovine na EXPO 2020 te da je “vrijeme od suštinskog značaja i da je potrebno što prije potvrditi učešće BiH na izložbi”, Košarac je krajem jula 2021. godine odgovorio da “razgovor o ovom pitanju mogu voditi kada bude spremna da glasa protiv odluke koju je nametnuo visoki predstavnik u BiH”, podsjetio je istinomjer.ba.

Iako su, faktički, on i njegova partija blokirali državne institucije, nakon čega se uključila Vlada Kantona Sarajevo da finansira troškove odlaska na Sajam, Košarac u svom pismu upućenom direktoru “Expo Dubai 2020” piše da je on sve poduzeo kako bi Bosna i Hercegovina uzela učešće, ali da potrebne odluke nikada nisu donesene.

“Svjesni smo negativnih efekata koji mogu proizaći usljed neučestvovanja BiH na ovoj svjetskoj izložbi, ali, ipak, podvlačimo da je prvenstveno neophodno poštovati ustavom i zakonom propisane procedure kao i ovlaštenja organa koji mogu vršiti predstavljanje BiH na manifestaciji ovog tipa, te da se učešće BiH na EXPO 2020 DUBAI može obezbijediti isključivo u skladu istih”, napisao je Košarac.

Prethodni članakNakon višednevnih pregovora usaglašen tekst rezolucije: OHR potpuno izbačen, Schmidt neće govoriti pred Vijećem sigurnosti
Naredni članakFederalna policija podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu: Ministar Aljoša Čampara prijavljen zbog zloupotrebe položaja