Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt pisao je glavnim tužiocima i tužiteljicama Tužilaštva u BiH, javlja oslobodjenje.ba.

Njegovo pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani glavni tužioci/glavne tužiteljice,

obraćam vam se u vezi s predstojećim Općim izborima 2022. godine. Kako se bliži sam dan izbora, nedjelja, 2. oktobar, sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini pripremaju se za održavanje izbora.

Slobodni i pošteni izbori su naravno temelj demokratije. Svim građanima Bosne i Hercegovine mora biti omogućeno da ostvare svoja demokratska prava na tim slobodnim, poštenim i demokratskim izborima, pa shodno tome takvo aktivno biračko pravo građana mora biti i zaštićeno.

Eventualne zloupotrebe u izbornom procesu narušavaju legitimitet izbora i podstiču nepovjerenje javnosti u izborni proces. Stoga je u slučajevima takvih zloupotreba neophodno ozbiljno i ekspeditivno postupati i za takva se djela treba utvrditi odgovornost.

Zato je Bosni i Hercegovini potrebna čvrsta riješenost svih njenih institucija da spriječe takve zloupotrebe, a u slučaju da se pak zloupotrebe eventualno pojave, i odlučnost i spremnost njenog pravosuđa i organa za sprovođenje zakona da se pobrinu da oni koji su odgovorni za bilo kakve vidove nepoštenog postupanja u izborima budu otkriveni i sankcionirani. Integritet izbora se mora sačuvati.

Siguran sam da sve svoje odgovornosti shvatate veoma ozbiljno i da ste osigurali uvjete za otkrivanje eventualnih prekršaja, kao i uvjete koji će građanima omogućiti da se osjećaju slobodno i ohrabreno da prijave ponašanje koje se smatra nezakonitim, a koje će naići na vašu brzu reakciju. Ključno je da pravosuđe i organi za sprovođenje zakona brzo reagiraju na eventualne nezakonitosti.

Uvjeravam vas da imate svu moju zahvalnost i podršku u vašoj borbi protiv kriminala, napisao je Schmidt.