Vlada Ruske Federacije predložila je bivšeg francuskog premijera Francoisu Fillona za člana Uprave ruske državne naftne kompanije Zarubrežnjeft, objavili su u petak navečer moskovski mediji pozivajući se na službene web portale tamošnjih vlasti.

Fillon je bio predsjednik francuske vlade tokom petogodišnjeg predsjedničkog mandata Nicolasa Sarkozya, u periodu od 2007. do 2012. godine.

Ukoliko Fillon bude potvrđen, a skoro je izvjesno da hoće, on će biti treći visoki zvaničnik neke od zemalja Evropske unije kojeg su ruske vlasti, nakon isteka mandata u matičnoj zemlji, imenovale u  upravljačke strukture svojih naftnih kompanija.

Četiri godine prije francuskog premijera u ruskoj naftnoj kompaniji Rosneft skrasio se bivši njemački kancelar Gerhard Schröder, dok je početkom ove godine u upravljačke strukture iste kompanije imenovana i bivši ministrica vanjskih poslova Austrije Karin Kneissl.

Gerhard Schröder je bio predsjednik njemačke Vlade od 1998. do 2005. godine. Tokom obavljanja dužnosti je uspostavio prijateljske odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Gerhard Schröder i Vladimir Putin

Nakon kancelarskog mandata, Schröder je prvo postao predsjednik Odbora dioničara vlasnika podvodnog plinovoda Sjeverni tok koji povezuje Rusku Federaciju i Njemačku. Većinski udio u Sjevernom toku ima ruski naftni gigant Gazprom. U avgustu 2017. godine Schröder je postao član Upravnog odbora ruske naftne kompanije Rosnjeft što je tada naišlo na brojne osude u Njemačkoj.

Karin Kneissl je bila ministrica vanjskih poslova Austrije od 2017. do 2019. godine. Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je  2018. na njenoj svadbi organiziranoj u Beču.

Karin Kneissl i Vladimir Putin

U martu ove godine, bivša austrijska ministrica Kneissl imenovana je u Upravni odbor ruskog naftnog giganta Rosnjeft.

Tako je nastavljena praksa da visokopozicionirani zvaničnici zemalja Evropske unije nakon isteka mandata bivaju nagrađeni pozicijama u naftnim kompanijama kojima suvereno upravlja Vladimir Putin.

Inače, osim premijera  Francuske i Njemačke te austrijske ministrice vanjskih poslova, godinama je u upravljačkim strukturama Rosnjefta i hrvatski biznismen Željko Runje. Hrvatski sedmičnik Nacional objavio je u januaru 2020. godine da je Rosnjeft podržavao Zorana Milanovića u utrci za hrvatskog predsjednika zbog ambicija oko preuzimanja naftne kompanije INA.

Da Zoran Milanović gaji dobre veze sa Rusima, vidjelo se i 14. septembra 2020. godine. Naime, na službenom Twitter nalogu Ambasade Ruske Federacije u Zagrebu objavljeno je da je predsjednik Republike Hrvatske uručio ruskom ambasadoru u Hrvatskoj  A.S. Azimovu Orden princa Branimira sa grbom republike Hrvatske “za njegov veliki doprinos razvoju rusko-hrvatskih odnosa”.

Twitter nalog Ambasada ruske Federacije u Zagrebu

Tokom premijerskog mandata u Hrvatskoj, Milanović se nekoliko puta susretao sa čelnicima Rosnjefta, među kojima je bio i Igor Sečin, dugogodišnji prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina.