Zbog sumnje da su primali mito, SIPA je u utorak ujutro uhapsila dvojicu sudija iz Posavskog kantona, saznaje Istraga.ba. Uhapšeni su Momir Đošanović, predsjednik Privrednog odjeljenja Općinskog suda u Orašju, i Jozo Anđić, sudija Kantonalnog suda u Odžaku. Osim dvojice sudija, uhapšen je i advokat iz Šamca koji je u utorak popodne pušten. Postupajući kantonalni tužilac zatražit će određivanje pritvora za uhapšene sudije.

“Pripadnici SIPA-e su u okviru akcije “Mores” uhapsili tri osobe zbog sumnje da su primila dar ili druge oblike koristi. Po naredbi Općinskog suda u Orašju, pretresli su osobe, stambene i poslovne objekte, službene prostorije, te pokretne stvari na ukupno šest lokacija u Bosanskom Šamcu, Orašju i Odžaku”, navedeo je u saopćenju SIPA-e.

Istraga.ba saznaje da su uhapšene sudije Momir Đošanović i Jozo Anđić sa advokatom iz Šamca uzimali novac za donošenje povoljnijih presuda u predmetima u kojima su sudili. Prilikom pretresa, inspektori SIPA-e su pronašli i novac koji su uhapšene sudije primile kao mito.

Uhapšeni sudija Momir Đošanović 2013. godine disciplinski je kažnjavan zbog toga što je kao sudija pisao tužbe stranci u postupku u kojem je sudio.

Prema informacijama Istrage, Kantonalno tužilaštvo Posavskog kantona tražit će određivanje pritvora sudijama Đošanoviću i Anđiću.

Prethodni članakPozadina blokade Rudnika Kreka Tuzla: Bivši direktori tužili Rudnik zbog neuplaćivanja doprinosa tokom njihovih mandata, zastupa ih bivši izvršni direktor
Naredni članakSkandal s plinovodom u Brodu: Zoran Galić obustavio radove koji su završeni